Silverhättan/Kames

Längst norr ut i Sjömuren finns Visby ringmurs yngsta torn. Tornet byggdes av Tyska orden som innehade Gotland under tio år (1398-1408).

Försvarstornet är sammanbyggt i en vinkel med Landmuren.
Namnet Kames tillkom under sextonhundratalet och härrör från latinets Comes.
Silverhättan syftar till en glänsande takbetäckning, troligen blyplåt.

I början av 1700-talet utvidgades skyttespringorna till stora gluggar. Orsaken var rädslan för att ryssarna, som härjat i Slite på östra kusten, skulle fortsätta till Visby. Gotlands dåvarande landshövding och generalmajor Andres Sparfeldt tog det på blodigt allvar och försåg stadsmuren och tornen med eldvapen. Men det blev inget av ryktena. Det sista stora anfallet mot Visby ägde rum 1525 och kom från trupper från Lübeck. Jag hoppas och ber att det ska vara så i all framtid – det sista.

Nu hade vi förflyttat oss till insidan. Jag läste att det förr på tredje våningen har funnits en skyttegång. På samma våning fanns också en eldstad. Det sistnämnda användes för signalering.

Det är betydligt trevligare att leka en fredlig nyfiken spanare utan vapen.

14 tankar på “Silverhättan/Kames

 1. Silverhättan … det låter ändå rätt vackert. Vilka fina bilder du bjuder på. Förutom de fina bilderna på själva tornet tycker jag mycket om de två nedersta … där naturen fått en vacker stenram. Och jag hoppas verkligen anfallet mot Visby 1525 var det allra sista.

  För övrigt är vi just nu anfallna av regn och hårda vindar. Jag såg på nyheterna att Gotlandsfärjan är inställd så även tågen häromkring. Varning ligger här till klockan två då vinden ska mojna igen och regnet dra vidare. Burr!

  Kram från Kringelstan

  Gilla

  • Låt oss hoppas det. Undra om det är några bokstäver som hoppar rätt? Jag ser inte mycket efter dropparna i ögat innan ögonbottenfotograferandet.
   Det var en tuff dag igår på många sätt. För mig blev det en inomhusdag. Inte ens skidskyttet gick att se hela från soffan. Hoppas elen funkar idag.
   Ior-kram.

   Gilla

   • Oj då … hoppas att ögonbottenfotograferandet går bra … eller gått bra för du har förmodligen redan gjort den.
    Hm, ni hade alltså elavbrott igår i ovädret. Vi klarade oss men på flera ställen i kommunen var det avbrott. Och träd föll över vägarna.
    Nu hoppas jag att fortsättningen av den här dagen blir bra …

    Kram … och en extra kram från Lucy

    Gilla

   • Elavbrottet var på skidstadion där det var skidskytte. Björn Ferry underhöll oss med sin härliga humor. Idag fungerade deras teknik.
    Numera får jag göra prov varje år. Tillhör snart veteranerna i denna speciellt söta klubb. Förra året fick jag direkt ta del av bilderna. Intressant. Har bara hänt en gång tidigare. Då ihop med en mycket pedagogisk kvinnlig läkare, som jag minns gjorde ett starkt och positivt intryck. Hon lärde mig mycket om mina ögon.
    Hoppas ingen råkade illa ut när träden föll.
    Kram

    Gilla

 2. Silverhättan, vilket underbart namn! Och man hoppas att ringmuren får stå tusentals år till…..
  Man hade aldrig en tanke på att det skulle kunna bli krig i Europa igen i modern tid – men nu vet man ju inte hur det hela kommer att sluta. Så overkligt och skrämmande!
  KRAM-Susie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s