Ouroboros båk

På sydsidan av lasarettet finns detta konstverk av Anders Thorlin. Vårt förra inlägg i kategorin KONST låg Anders också bakom. Då handlade det om ”Kajsa-Stina färjar håret” (Inte felstavat). Denna utsmyckning heter ”Ouroboros båk” och är gjord av kalksten 1992.

Överst kröns båken av en svart vindflöjel. Anders fick idén till utsmyckningen från tankar där han betraktade att Gotland är en sjöfarande ö med fyrar och sjömärken. Han ville krydda med urgamla arketypiska symboler för hälsa, visdom och liv.

Det är inga småfrågor han vill symbolisera. Det ventileras om det eviga kretsloppet, sanning och kunskap i ett. Odödlighet och visdom. Läkeormen och giftormen. Sjukdomen och hälsan och mycket mer.

Anders har funderat på läkekonsten som en välsignelse för människan med vilken mycket gott har uträttats och uträttas, men också på att samma kunskap fel använt kan vara förödande gift och vi människor bör förvalta läkekonsten med yttersta respekt. Tänkvärda ord som får min egen hjärna att kopplas på och tänka ännu vidare och djupare.

10 tankar på “Ouroboros båk

 1. Det är verkligen ”stora” ämnen och svåra. Sådana som vi inte har svar på, eller kanske att vi tror oss ha svar, men ändå inte.
  Visst är det så. Beroende på hur vi brukar denna kunskap, som heter läkekonst.
  Felstavat? Joo!
  Trevlig helg.
  Kram!

  Gilla

 2. Det är verkligen ett konstverk som står för stora och viktiga frågor så det var intressant att få veta mer om den. Bara att titta visuellt ger inte alltid all information.

  Önskar en fortsatt fin söndag!

  Kram

  Gilla

  • Utan blogg hade vi antagligen knappt lagt märke till olika möjligheter. Då hade vi antagligen besökt tolv-femton favoritplatser och inte lagt ner tid på nya ställen. Istället har det ibland blivit i-landsproblem åt andra hållet. Tiden finns inte för återbesök för platser som ligger långt bort. Denna femte säsong kommer att bli väldigt speciell – tror jag. 😉 Jag behöver ”köpa” många fina soliga dagar. Måste först ge mig till tåls och vänta in våren. Tur jag fullt upp med hemmaarbete och mindre roliga aktiviteter.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s