Sankta Gertrud

På 1400-talet uppfördes Visbys minsta kapell, Sankta Gertrud, som också var yngsta kyrkan som fanns under medeltiden i Visby.

Kyrkan helgades åt Sankta Gertrud av Nivelles, en abbedissa från Belgien, som levde på 600-talet. Kvinnan var en stor beskyddare för trädgårdsmästare och resenärer. Jag läste att hon även var beskyddarinna mot råttor. Med tanke på stora sädesmagasin behövdes hon säkert.

Det fanns tre ingångar till kapellet. Denna ingång var troligen huvudingången till kapellet som blev en klosterkyrka för Solberganunnorna.

I mitten ser du helgonet med en kyrka i famnen. Vapensköldarna vid sidan om henne syftar på länsherren på Wisborgs slott, Ivar Axelsson Tott, som bekostade uppförandet av kapellet. Ivar var gift med den svenska kungadottern Margareta Karlsdotter Bonde.

All verksamhet upphörde och klosteranläggningen förstördes den 12 maj 1525 när lübeckarna stormade Visby. Ruinen är inte öppen för besök.

23 tankar på “Sankta Gertrud

  • Det finns saker som både påminner och som är precis tvärtom. Tänker på hur vi bor. Då bodde vi långt upp och det var jobbigt att ta sig hemåt på två hjul. Nu är själva den fina kärnan otroligt kuperad men vi bor plant. Vissa gränder påminner om både Ystad, Simrishamn, Helsingborg m.m.
   Kram från inomhusBosse

   Gilla

  • Men nu är det busväder i skattkammaren. Jag vill ha bättre utflyktsväder. Kan inte du skicka hit lite sol och värme? 😉 Undra om det finns någon Gertrud som är gift med en Gert? Min mamma kallade mig för Bodil när hon tyckte jag var för långhårig.
   Kram från inomhusBosse.

   Gilla

 1. Tänk så mycket som finns att se och utforska i Visby och på Gotland. Jag sitter här medan snön faller utanför fönstret och vandrar längs en vacker lummig gata (gränd) fram mot grinden till Sankta Gertruds kapell. Det känns som Sankta Gertrud lite är min beskyddare … inte för att jag är någon mästare i trädgården men en hobbyträdgårdsmästare känner jag mig nog som.

  Kram och fin trettondag!

  Gilla

 2. Visserligen har jag läst att människan var betydligt kortare förr mot vad vi är idag men här känns det som att även barn fick huka sig för att komma in.

  Gilla

 3. Pingback: En dagens tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s