”Kajsa-Stina färjar fåret”

Utanför biblioteket på Fårösundskolan står en skulptur av Anders Thorlin. Verket är gjort i brons och gotländsk kalksten. Anders fick inspiration från en speciell historisk person i Fårösund.

Hennes namn var egentligen Katarina Kristina Hägglund och hon var från Strux, Bunge. Hon föddes 6 januari 1831. Troligen blev hon snabbt Kajsa-Stina med sina medmänniskor. Med tiden gifte hon sig med en färjeman som rodde över personer mellan Fårösund och Fårö. När hennes make dog 1873 tog Kajsa-Stina över hans jobb. Så om du tittar på min rubrik (som är konstnärens namn på skulpturen) ska det självklart vara ett J och inte ett G med tanke på hennes arbetssyssla.

Kajsa-Stina ska ha rott och seglat över folk nästan ända fram till sin död 1900.

Inte svårt att förstå att Kajsa-Stina var en beundrad och aktad kvinna för sin unika bedrift. Kan du se framför dig hur hon ror över sundet i ett riktigt busväder? Undra om det fanns män som var både impade men mest avundsjuka? Själv tror jag att hon lätt vunnit ”bryta arm” mot de flesta. Hur betraktade kvinnorna henne? Jag tror få av dem skulle vilja ha hennes jobb. Möjligtvis en solig vindstilla julidag. Kajsa-Stina har inte lämnat spår efter sig. Snarare breddat en stor farled i sundet mellan Fårösund och Broa på Fårö.
Hon fick aldrig uppleva när den första motordrivna färjan kom tio år efter hennes död. Sedan 1937 har färjetrafiken varit statlig och avgiftsfri. En av de moderna färjorna har namnet KAJSA-STINA.
Kvinnan var verkligen en legendarisk färjekvinna. ❤

I stigluckan vid Bunge kyrka finns detta enkla, över hundra år, träkors över legenden Kajsa-Stina.

Det här huset cyklade vi förbi under våra 88 minuter på två hjul. Det ligger bredvid vattnet och bara en liten bit från färjorna. 2014 beslutade Länsstyrelsen att huset skulle bli ett byggnadsminne på Gotland. Namnet på huset är ”Kajsa-Stinas färjemansboställe”. Huset var en offentlig miljö som alla resande mellan Fårö och Gotland kom i kontakt med. Färjemansbostället är Gotlands enda bevarade äldre färjelägesmiljö och därmed ett unikt tidsdokument från en svunnen tid.

20 tankar på “”Kajsa-Stina färjar fåret”

 1. En beundransvärd kvinna! Så intressant att läsa om henne. Och tänk … jag noterade faktiskt inte att du skrivit ”färjar” med j istället för g som borde varit den naturliga stavningen om någon färgar håret.
  Blev också glad att läsa att en av de moderna färjorna bär namnet Kajsa-Stina.

  Torsdagskram

  Gilla

  • Jag är också impad av den kvinnan. Det är lätt att läsa felskrivningar rätt. Egentligen skrev jag ett annat fel omedvetet på grund av bråttom. En tid att passa och jag var chaufför. Men det har jag suddat bort med det magiska suddgummit. 🙂
   Den andra färjan som vi åkte med sist bär namnet på en annan härlig stark kvinna.
   Söndagsregnkram

   Gilla

 2. Intressant historia. Trevligt att hon har fått en så fin staty. Bra att bostället finns bevarat och att en färja bär hennes namn.
  Kan tänka mig hur hon slet och kämpade för att komma över sundet en ruggig novemberdag
  med vind och svagt ljus vilken kvinna.

  Gilla

 3. Jag tror folk var imponerade av henne och framförallt beroende. Det fanns ju roddarmadammer lite här och där.
  Fint att färjan är döpt efter henne!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s