Länge sedan sist

En skön söndag trillade ner istället för regn på tvären. Vi hade bestämt möte med en klockare längre fram på eftermiddagen. Till dess hade vi bestämt oss för spontanbesök och stopp längs septembervägarna. Vi hade gärna samlat på oss fina höstbilder inför almanackan 2023. Första stopp blev Roma Kungsgård. Där köpte vi fina hemligheter och lakrits i choklad från Konfektyrfabriken i Hälsingborg (Gammalstavning) till en diabetiker med god smak.

Vackert och trivsamt, men vi insåg snabbt att vi får vänta några veckor innan vi hittar lämpliga höstmotiv för nästa almanacka.

Om den gamla boken kunnat tala tydlig gutniska kunde den berättat för oss sitt exakta födelseår. Jag vet bara att trädet planterades någon gång på 1800-talet.

Det var 2020 som vi var här sist och spatserade i de historiska trädgårdarna som Statens fastighetsverk fortsatt att varsamt restaurera. Vi diskuterade vad som gjorts sedan sist. En sak var jag helt säker på. Just den här solrosen sken inte för oss vid förra besöket. Men vi kom fram till att en hel del var nytt och trivsamt att beskåda. Jag uppskattar och trivs i sådana här oaser. Livet känns så enkelt och rofyllt. Samtidigt gled tankarna ibland iväg till när munkarna gick här och jobbade med blicken sänkt mot marken, av vördnad mot Gud.

Äppelodling. Jag såg ingen etikett fastsatt med ”superklister”, så jag vet inte vad sorten heter. Men frukten såg både aptitlig och giftfri ut. En härlig hälsosam kombination.

En aster som lyste vackert under septembersöndagen.

Våra steg styrde mot Örtagården. Jag frågade aldrig Solveig var hon trodde att Dumle befann sig. Vissa frågor lämnar jag ibland kvar i skafferiet. 😉

En sista titt på ruinen av klosterkyrkan innan vi fortsatte vår trivsamma biltur till nästa stopp. Tänk att vi där satt och fikade och samtidigt skådade mot ett slott.

8 tankar på “Länge sedan sist

 1. Dumle gick väl bredvid Solveig? Det är inte så höstigt i naturen än. Vi ser en lönn som blivit röd, bland allt det gröna. Annars är det äpplena som mest visar höst. Vackert i odlingarna nu, helst där röda äpplen växer.
  Förstår att du trivs på sådana ställen som du visar här. Lugnet syns i bilderna!

  Gilla

  • Aha! Det var han som var skuggan omkring henne. 😉
   Vackert med en röd lönn och höstäpplen.
   Det är svårt att hitta den bästa/”rätta” dagen. Här skiljer det sig också vart man åker på ön. Vill helst hitta nya ställen till almanackan.
   Där är också trevliga butiker på området. Denna gång var vi inne i några ”nya” som vi inte besökt tidigare.

   Gillad av 1 person

 2. Idag när solen skiner så är det otroligt vackert ute. Sista dagarna har höstfärgerna dykt upp väldans snabbt och jag skulle önska att jag kunde ta en prommis, men det är inte att tänka på än så länge. Jag får nöja mig med att se naturen från bilfönstret och trädgården inifrån…..
  KRAM-Susie

  Gilla

  • Det är i alla fall ett stort steg framåt när du kan och orka åka med i bilen. Förstår såklart att du inte är nöjd utan vill ge dig ut på promissar. Med järnvilja och envishet som du verkar ha gott om, tror jag du fixar det här. Men det kan säkert ta sin tid och går du på för fullt blir det bakslag då och då.
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Även om ni inte tyckte bilderna blev tillräckligt höstliga för er kalender så blev dom väldigt fina. Bild nummer ett blev jag förtjust i med himlens blå färg och de vackra molnformationerna.
  Det röda äpplet kan jag knappt titta på för det vattnas så mycket i munnen. Den gula solrosen för tankarna till Ukraina …
  Ha, ha … när du visade bilden på humlen så tänkte jag naturligtvis direkt på Dumle … älskade dom när dom bodde där i kapten Bäckdahls skafferi. Undrar om det latinska namnet för Dumle är Dumulus lupulus?
  Mulet här idag men det gör inget. Jag har inomhusaktiviteter som ska utföras. Många kilo tomater ska tas omhand och bli soppa och pizzasås 🙂

  Kram från Kringelstan

  Gilla

  • Det var skönt att få en gemensam dag utan regn och rusk. Kanske kan få till höstbilder av skaplig klass om några veckor.
   Just det äpplet lockade extra. Undra om det var förbjuden frukt? 🙂
   De var också mina favoriter när det begav sig. Vem vet. Du har kanske rätt.
   Det låter nyttigt och gott. Inga konstiga tillsatser och gifter. Nu kommer ni att klara er till nästa säsong.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s