85. Levide kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Levide kyrka är en av de 17 absidkyrkorna. Koret uppfördes under 1100-talets senare del. Tornet byggdes i mitten av 1200-talet.

Interiören är unik i sitt slag. Det breda treskeppiga långhusets nio kryssvalv uppbärs av fyra massiva pelare. Allt och alla kom inte med på bild. Jag uppskattar här det ”breda” som kallas för hallkyrka. Antagligen har de haft tyska förebilder.

Kvadermålning är vanligt i de gotländska kyrkorna. Tekniken går ut på att imitera murning med olikfärgat stenmaterial. Tidsmässigt kan jag berätta att tekniken förekom på Gotland från cirka 1230 till slutet av seklet. På 1300 talet förekom den inte. Den vanligaste färgkombinationen är grått-rött. En expert har delat in fyra olika typer av kvadermålning. Denna är typ 2, som innebär kvadermålning med enkla ornamentala tillsatser.

Altartavlan av trä är utförd av Johan Bartsch 1662 och målades året efter.

Predikstolen är från 1600-talet.

Dopfunten är också från 1600-talet.

Det finns ett Triumfkrucifix från 1100-taltet, som numera går att ses på Statens Historiska Museum. Om jag förstått det hela rätt så är ”reserven” från 1300-talet och det enda bevarade medeltida inventariet i Levide kyrka.

Ovanför altaret finns det för mig lite röriga målningar.

Men det fanns många andra kalkmålningar som tilltalade mig. Underst ser du den helige Kristoffer som bär Jesusbarnet över floden. En sådan bild fanns ofta väl synlig i medeltida kyrkor. Budskapet var att den som sett bilden under dagen var skyddad mot ond bråd död. Personligen vet jag hur viktigt det är att ha skyddsänglar. Utan dem hade jag inte suttit här och skrivit dessa ord. Jag hade inte ens hunnit börja skolan. Några episoder har jag berättat om i våra två kåseriböcker. Andra har ännu inte kommit på pränt. ❤

Tänkvärda ord:
”Vilken skada att erfarenheten kommer först vid den ålder då krafterna sinar.”
Eugène Delacroix

12 tankar på “85. Levide kyrka

 1. Det var en dopfunt helt i min smak. Som du vet så är jag väldigt förtjust i dopfuntar och det är det första jag letar efter när jag kommer in i en för mig ny kyrka. De där tänkvärda orden stämmer verkligen bra. Kram

  Gilla

 2. Ännu en vacker kyrka som är fint utsmyckad. Dopfunten tyckte jag speciellt mycket om.
  Som vanligt avslutar du dessutom med väldigt kloka ord.

  Önskar en fin inledning på helgen nu!

  Kram

  Gilla

  • De börjar bli färre och färre att besöka. Nästa varv får bli att S kliver upp i tornet och tar häftiga foton därifrån. 😉
   Tack ska du ha.
   Höstmåndagskram från inomhusBosse
   Ps. Till helgen hoppas jag det blir uppehållsväder, sol och höstfärger i naturen. Annars tycker de kan börja med Skidskyttesäsongen. 😉

   Gilla

 3. Tycker om kvadermålningen. Enkel och vacker i ljusa lätta nyanser. Men dopfunten … fantastiskt vacker. Altartavlan i trä tycker jag också är vacker och jag håller med om att bakgrundsmålningen är lite orolig och rörig.

  Fredagskram!

  Gilla

 4. Jag tycker att den kyrkan var ljus och fin och ganska ovanlig i alla fall. Bakgrundsmålningarna skulle kanske föreställa tapeter för just sådana mönster har jag sett på gamla tapeter eller också är det tvärt om. Tapeter som tagit efter gamla kyrkmålningar. Här har man bara kyrkan öppen i juli och bara det kyrkor som är vägkyrkor, annars är dom aldrig öppna.

  Gilla

  • Vårt slutomdöme var att kyrkan var trevlig att besöka. Det är tur vi har bilderna kvar på bloggen. Annars skulle vi inte om något år kunna skilja på dem. De har både lik- och olikheter. Det har varit väldigt intressant och kul att åka runt och besöka dem. Här har varit oroligheter i en del kyrkor på norra ön så de flesta däruppe har stängt i förtid denna säsong. Trist att sådant ska hända. 😦

   Gilla

 5. En fin kyrka med vackra målningar i härliga färger. Dopfunten är underbar och jag tror den är bland de vackraste. Målningen ovanför altaret påminner om en del takmålningar i Vinterpalatset St Petersburg.
  Kramar från oss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s