Museet i Norderhamn

När damtrion i familjen var på Stora Karlsö i augusti passade de på att besöka detta museum i Norderhamn.

Jag funderade några sekunder på om det kunde röra sig om en matglad gråsparv och kanske en nertonad domherre. Sedan gick tankarna över till en havsörn och en kungsörn. Finns det någon expert bland besökarna så pip till via tangenterna.

Den fonden tycker jag är superläcker. Skulle troligen varit intressant att sitta där och lyssna på en god talare.

Stora Karlsö är vida känd för sina fågelberg på västra sidan. Det sägs att under våren och försommaren häckar här de flesta av öns cirka 16 000 par sillgrisslor. Både nämnda sillgrisslan och tordmulen lägger bara ett enda ägg. Föräldrarna är rättvisa och turas om att ruva. Sillgrisslans ägg har många mönster och skiftar i vitt och turkos. Äggen har spetsig form som passar perfekt vid stående ruvning.

Vill du se mer av utbudet får du någon gång ta en tur med båten från Klintehamn. Välj en solig vindstilla morgon. 🙂

De flesta av fynden som hittats på ön är i grottan Stora Förvar. Tänk att det var där de hittade Gotlands äldsta människoben, 9 500 år!
De flesta av fynden förvaras Statens Historiska Museum i vår huvudstad. Men det finns även som du ser ovan föremål utställda på detta museum.
Imorgon ska jag visa ett helt annat ”nöje”. 😉

17 tankar på “Museet i Norderhamn

 1. Det får nog bli någon med örnkoll som svarar på den frågan. Platsen fick mig att minnas mina barndomsbesök i vårt lilla biologiska museum som fanns här i stan. Just det där med de målade bakgrundsmotiven fascinerade mig mycket, mer än de utställda djuren faktiskt.
  Här vräker ett härligt höstregn ner utanför fönstret och trädgården och naturen har vänt sina ansikten uppåt och tackar allra ödmjukast!

  Kram från en regnig Kringelstad!

  Gilla

  • Har de bommat igen tro. Jag gick också igång på fonden när S visade mig bilderna. Så egentligen borde jag skrivit en lite ”tradig” talare så jag slapp bli splittrad. 😉
   Förstår att naturen är tacksam. Själv kommer jag efter lunch att ta ett möte med Sofia igen, istället för att cykla ut en sväng. Tur det ska bli sol imorgon på min app. Sedan blir det mycket blött den närmaste tiden. Undra om det igår var sista gången 2022 som jag sitter utomhus med både bara armar och ben? Det kändes högtidligt när jag tänkte tanken igår. Precis som jag njöt extra mycket.
   Inomhuskram från Visby

   Gilla

   • Dom hade bommat igen med det återinvigdes 1983 men … jag tror att det bara är för grupper nu och att man måste boka besök men säker är jag inte. Hm, måste nog kolla … skulle vara roligt att se de vackra motiven igen 🙂

    Gilla

   • När det gäller en sådan ”sak” tror jag det bara finns bra och goda skäl att återvända. Jag har annars märkt att vissa platser gör sig bäst i minnenas skafferi. Samtidigt kan det också vara nyttigt att se om. Gör det Anita.
    Kram
    ps. Läste nyss hos Z att du gör som vi gör. Vaknar tidigt.
    Ps 2. Hoppas du får duvpost idag.

    Gilla

  • Jag är också lagd åt det håller när det gäller vissa djur. Samtidigt tycker jag att på museum kan jag lära mig nya saker. Däremot förstår jag inte de som har dem i sina hem som några slags juveler. Men det är inget som jag bestämmer över. Visst är de ibland skrämmande.

   Gilla

 2. Det var en härlig fondvägg att njuta utav.
  Finns mycket fint att titta på och ta del utav vackra fåglar 🦅. Det är magiskt när sillgrisslornas ungar skall hoppa/dyka till havs. Sälarna är fina.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s