Kolerakyrkogårdar

På vår cykeltur i Fårösund stannade vi till ett tag vid Franska kyrkogården. Under Krimkriget fanns på området en engelsk-fransk flottenhet.

Den ruggiga sjukdomen med kraftiga diarréer sprids via förorenat dricksvatten. Vattenstandarden är otillräcklig i de länder som kolera uppträder. Ibland kan det ske efter naturkatastrofer som jordbävningar.

Bakterien som är boven heter Vibrio cholerare och trivs vid låga salthalter i sötvatten. Enligt Folkhälsomyndigheten finns inte kolera i vårt avlånga land.

Patron Grubb som lät bygga ett kolerasjukhus här på platsen hade ingen större användning av det. För förloppet gick fort och oddsen för att överleva låg otäckt nära 0 %.
De avlidna begravdes av prosten Lyth. Offren för kolera lades i kalk. Deras fartyg sänktes till botten i havet.

Vid samma tid, 1854, begravdes ett tjugotal engelska örlogsmän på udden Ryssnäs på Fårö. Bilden är från ett inlägg 2019.

10 tankar på “Kolerakyrkogårdar

 1. Så otäckt aktuellt det låter med Krimkriget. Kolerakyrkogårdar finns nog lite varstans, bland annat finns en i vår stad. En förfärlig sjukdom och vi kan vara glada att den inte finns här i vårt land längre.
  En annan hemsk sjukdom var polio, eller barnförlamning som den också kallades. Den sjukdomen fick min mamma när jag var två år och hon blev då inlagd på epidemisjukhus. Det var en sagolik tur att inte jag drabbades för tänk så nära jag som liten tvååring var min mamma. Hon blev helt förlamad i ena benet och det drabbade även hennes balanssinne. Men hon var en riktig kämpe och lärde sig både gå, springa och cykla igen. Det enda man märkte var att hon haltade lite lätt och att ena benet var lite smalare än det andra. Att jag skriver om det beror på att man tydligen hittat poliovirus igen i vattnet i vissa länder, bland annat i Storbritannien.

  Kram och fin tisdag!

  Gilla

  • Mycket som känns som gamla dammiga skolkunskaper har fått ny otäck skärpa.
   Stackars din mamma som råkade ut för det med en liten dotter i sin närhet. Tur dock att du slapp bli smittad. ❤ Men båda två måste känt en stor saknad. Vilken fighter hon var. Tror inte så många lyckades få tillbaka möjligheten att cykla och springa. Nästan alla i förra generationen kände nog någon som hade otur och drabbades. Det låter oroväckande.
   Kram tillbaka

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s