En morgongåva av rang

Vad göra om man vill imponera på sin svärfar? Jakob Dubbe växte upp under fattiga och enkla förhållanden. Tidigt visade det sig att Jakob hade näsa för goda affärer och i slutet av 1790-talet var han en av Gotlands rikaste män. Problemet var att han blev stormkär i Anna som var dotter till tullchefen Torsman i Visby. Annas pappa var inte imponerad av uppstickaren Jakob. Såg honom kanske som en dagslända. Ville absolut inte gifta bort Anna med Jakob.

Jakob var van att få som han ville. 1798 byggdes Gotlands första sommarhus, som en morgongåva till Anna. Hennes pappa blev troligen impad och veknade. Därmed fick Jakob sin Anna.

Barockhuset som i folkmun kallas för Annas Nöje är byggt i sten och är två och en halv våning högt. Det märkliga som säkert skulle imponera på människorna som bodde i Katthammarsvik var att huset är dubbelt så brett som långt.

I sovrummet finns vad som tros vara den första garderoben på Gotland. Även balkongen kan vara den första i sitt slag på ön. Köket gick i Carl Larsson anda. Det rymliga skafferiet i Annas nöje var supermodernt på den tiden.

Här har jag och Solveig förflyttat oss ut till bryggan i Katthammarsvik.

Orten blev strax före sekelskiftet en mycket eftertraktad semesterort på öjn. Välbeställda personer uppförde en rad sommarvillor i schweizerstil. Många av dem hade stora imponerande glasverandor. Extra fint skulle det vara i tävlingen av klass.

Så här såg naturen ut när vi var här på bryggan lördagen den 19 mars. Då när vi njöt av en uns av en kommande vår. Solen värmde våra vinterbleka kinder. ”Bosse & Solveigs nöje” kändes helt gratis.

19 tankar på “En morgongåva av rang

 1. Ingen dålig morgongåva! Eller sommarställe för den delen. Konstigt tak tycker jag, om jag ska vara petig.
  Det var nog lättare förr för en fattig att jobba upp sig till rik. Lättare och lättare, men då gällde det att kunna arbeta, nu kan du bli rik om du är smart och beräknande kanske.
  Vad rörigt det blev. Antingen fattar du hur jag menar eller inte.
  God onsdag!

  Gilla

 2. Det var ingen dålig gåva alls så jag kan förstå att en svårflirtad pappa föll till föga för den. En lite märklig byggnad med konstiga proportioner och ett helkonstigt tak. Hade säkert inte beviljats bygglov i dag men då var man inte så noga 😉

  Kram och god onsdag!

  Gilla

  • Vad körde Husse med för någon taktik? 🙂 Själv kommer jag inte ihåg om jag gav bort två eller tre sommarhus. 😉 Minns ändå kristallklart att det var en intensiv morgon. Fotografering. Soppatorsk när jag åkte till kyrkan på fm. Minns inte vad jag skulle göra där då. Fick i alla fall låna soppa från kyrkans gräsklippare. Vet fortfarande inte om S svarade Ja. Måste köpa en begagnad spelare som klarar av VHS och sätta mig nära högtalaren.
   Torsdagskram tillbaka

   Gillad av 1 person

   • Ha ha, det gjorde hon säkert! Det räckte gott och väl med Husse själv 😉 Vi har inte vårt bröllop filmat men jag vet att båda svarade ja högt och tydligt!

    Kram

    Gillad av 1 person

 3. Jaha ja, så klart han fick pappas godkännande efter den byggnationen. Ett av de märkligaste husen jag sett. Vilket konstigt tak, lite snett och vint ser det ut också. Men skafferiet skulle jag vilja se, har alltid varit en dröm, att ha ett skafferi som jag kan gå in i och stå och titta på allt som står där på hyllorna, alla mina inläggningar från skörden t.ex. I år blev det 16 burkar gurka. Det brukar gå åt, Den sista från förra året åt vi i juli. Vi är ena riktiga gurkomaner. Asch, nu spårade jag helt ur … får nog sluta nu 🙂

  Kram och fin onsdagskväll på öjn!

  Gilla

  • Tur jag slapp ta till sådant fjäskande vid frieriet. Tror inte ens jag fixat att göra ett hållbart korthus. 😉
   Vi har faktiskt haft ett sådant skafferi hela två gånger. Vi älskade att ha det så. Första gången i den gamla lanthandeln som vi köpt. Andra gången i ett nybyggt hus (lägenhet) som såg ut som hus från förr. Mycket mysigt kvarter i Falkenberg. Men när godståget rullade på natten kunde det vibrera i vår dubbelsäng, så vi vaknade. Numera, sedan många år, går rälsen utanför stadskärnan.
   Det borde vara självklart att du ska ha ett stort sådant skafferi. 🙂 Tänk att gurkor blivit så dyra i år. Vi äter gurka varje dag. Precis som jag äter blåbär varje dag av flera skäl. Gurka var nästan den enda grönsaken som jag gillade när jag var liten grabb. Ändå stod det alltid flera andra på bordet. Men någonstans vid tonåren gick det över till att jag älskade flera olika sorter grönsaker och fler frukter. Gurkomaner låter både fredligt och häftigt. Gurkburk på halländska låter mycket speciellt. Nu slutar jag. 🙂
   Kram

   Gilla

   • Det lät fint med ett sådant skafferi, både i lanthandeln och i en lägenhet, det måste vara rätt unikt. I radhuset där jag bodde som barn hade vi matkällare. Där stod alla mammas burkar med inläggningar och sylter på rad. Jag älskade matkällaren och vet att jag kunde stå där och bara titta och förundras. Där fanns också en stor lår med potatis som skulle räcka under vintermånaderna. Jag brukade få i uppdrag att gå ner med en hink och hämta upp potatisen till middagen … då sneglade jag alltid mot alla burkar …

    Gilla

   • Nu fick du mig att sitta här och drömma mig tillbaks till min egen mamma och mormor. Kanske hade din mamma också etiketter där det stod datum på. Hos min mormor behövde man vara stark för att lyfta upp dörren till matkällaren. Minns hur stolt jag var när jag klarade det första gången. Vilket spännande uppdrag du fick. Antagligen såddes fröet till den vuxna Anitas intressen.

    Gilla

 4. Wow, vilket fascinerande ställe, både arkitektoriskt och historiskt.
  På första bilden såg det bara konstigt ut, vid näst sista bilden var jag redan förälskad i huset. Så annorlunda och vilka moderniteter för sin tid.
  Ha det fint!

  Gilla

 5. Ett fantastiskt hus med spännande utseende och tak. Skulle gärna besöka det invändigt.
  Vi hade matkällare i huset när jag växte upp och det var fullt av burkar och saftflaskor. När jag bodde i huset här så hade vi också matkällare men där var mest skräp.
  Kramar från oss

  Gilla

 6. Å det där huset som ser konstigt ut först men som imponerar ju mer jag betraktar det. Brukar stå där på bryggan och fundera hur det var förr i tiden.
  Vilka moderniteter med balkong och garderober.
  Fina bilder som vanligt🤗

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s