Kålfjäril – Pieris brassicae

Vardagligt kallas de ofta ”vita fjärilar”.

Vi är tämligen säkra på att detta är en kålfjäril. Men det är inte helt lätt att skilja den från sin mindre släkting rovfjärilen. Den mörka framvingespetsen hos kålfjärilen löper betydligt längre ner längs vingens ytterkant.

Hur skiljer man på könen? För det första. Undersidan är lika hos könen. Men de två svarta fläckarna på framvingens ovansida saknas hos hanen. Honan är dessutom en av våra större dagfjärilar.

Arten är vanlig på hela Gotland. Undantaget skulle vara tät skog. Vanliga platser är trädgårdar, öppna landskap, vägkanter och lusernfält. Flygtiden är uppdelad i två, ibland tre generationer. Ofta går den att se från maj till september. Jag ser den ofta när jag är ute och cyklar.

Larven kan tyvärr orsaka stor ekonomisk skada i viktiga odlingar.

Ps. Imorgon klockan 9:00 får jag inte glömma bort att trycka iväg ett inlägg med fyra foton från Almedalen. Din uppgift är att koppla ihop dem med återstående fyra månader. Välkommen då. Nu ska jag återgå till att fixa med kvalet till korsordsmästerskapen. Ska bli spännande att den 30:e november få reda på vem som är Mästarnas Mästare. 🙂

14 tankar på “Kålfjäril – Pieris brassicae

 1. Ja kålfjärilens larver känner jag mycket väl till. Den är inte lätt att hålla ifrån kålodlingarna. I år har jag inte haft några kålodlingar och jag har heller inte sett några kålfjärilar i trädgården. Annars brukar det fladdra vitt överallt. Men å andra sidan har det knappt varit några fjärilar över huvud taget vilket är sorgligt. Saknar dom.
  Men jag tackar för fina bilder att njuta av 🙂

  Här har jag vaknat till 3 plusgrader och sol. Morgonpromenaden var en njutning och snart väntar trädgården.

  Kram från en solig Kringelstad!

  Gilla

 2. Här är det ovanligt lite fjärilar i sommar. Knappt några. Inga grodor har jag sett och inte en enda fladdermus. Känns som det är något fel faktiskt.. Inte några getingar eller mygg heller.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s