Lilla Strandboden och kvinnan i trappan

Vi är kvar i Danbo naturreservat och jag fortsätter på temat Greve Eric von Rosen. Egentligen bodde familjen flott på Rockelstad Slott i Sörmland. (Googla och njut av deras hemsidas smörgåsbord) En snöig februaridag 1920 var greven i Stockholm och ville hem till slottet. Trist nog hade SJ ställt in alla turer. Eric som var känd i flygkretsar efter sin våghalsiga flygning mellan Umeå och Vaasa under Finska frihetskriget hade skaffat sig kontakter i branschen. Men han kammade noll hos Svensk Lufttrafik. Ingen svensk pilot vågade åta sig uppdraget. Däremot fanns det en nyanställd tysk f.d. stridspilot som inte bangade ur. Namnet var Hermann Göring. Ringer det någon klocka hos dig?

Flygfärden genom snöstormen gick lågt och Göring orienterade sig efter järnvägens spår. Säkert skakigt landade han på isen utanför slottet. De genomfrusna männen värmde sig sedan vid brasan i hallen. Det var då det knarrade till i trappan och grevinnan Mary von Rosens lillasyster Carin von Kantzow (en av Stockholms skönheter på 1910-talet) gjorde entré.
Det blev kärlek vid första ögonkastet. (Trots att Carin var gift och hade ett barn). Hon och Göring flyttade till München och gifte sig. Båda blev efter en tid utmärkta brickor när en liten Adolf systematisk började bygga sitt ”livsverk”. 😦 Carin fick aldrig vara med om det värsta. Hon dog i hjärtsvikt redan 1931.

Hermann Göring ska ha varit i denna stuga. Den enda byggnad som finns kvar från ”tältåren”.
Naturvårdsverket köpte in området av släkten von Rosen och har renoverat och gjort Strandstugan tillgänglig för oss alla. Hoppas ALLA besökare är tacksamma för det och uppför sig som ”normala” medmänniskor.

Intressant stuga att besöka av många skäl.

Det är något visst med gamla svartvita foton. Känns på gränsen till högtidligt att studera dem.

Fin gest och vacker hyllning till trakten av änkan och släkten von Rosen. Kul att komma i kontakt med en del äldre ord. Ser äro som ett exempel.

Dags att lämna det svartvita och istället öppna upp för naturens naturliga färger.

En sista gång blickade vi bakåt innan vi fortsatte vår underbara vandring längs kusten mot Sjaustru fiskeläge.

Fotnot:
Imorgon tror jag det blir fjärilar. På fredag klockan 9:00 är det tävlingsdags och stor final bland månadsbilderna från vackra Almedalen. Samma dag firar Anita och Annette sina namnsdagar. Kommer Anita L att försvara sin förstaplats? Vilka tre kommer på pallen och får var sin Skrap-Kryss? Tävlingen stängs klockan 21:00. Välkomna då!
Kram Bosse von Lidén för en dag.

18 tankar på “Lilla Strandboden och kvinnan i trappan

 1. Historien om Göring och hans svenska fru kände jag till, men inte kopplingen till Dunbo Naturreservat och den där strandstugan. Tänk om den där ärkeskurken verkligen har varit där?!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Det hann gå en del år innan ondskan syntes utåt. Flera goda insatser var behövliga för Västtyskland och då skapade A en bra bas att bygga vidare på. Min tanke är såklart om han hade sina onda planer i huvudet redan när han fick makten och möjligheterna? Greven tog tydligen helt avstånd från sin ingifta ”kompis” till slut.
   Det tror jag han var flera gånger. I alla fall de första åren.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

   • I början var det nog inte så lätt att avgöra vad nazisterna hade i sinnet. Min pappa och hans bröder var mycket i Tyskland på 30-talet och kom hem helt lyriska över hur Hitler fått landet att utvecklas. Fast de upptäckte ju ganska snart vad det var han hade i sinnet. Kram

    Gilla

   • Jag kan förstå hur bröderna blev lyriska från början. Det blev säkert alla som läste och hörde om hur landet byggdes upp igen. Där fanns idéer att låna (ta efter). Sedan kom de på besök till ”oss”. Då i uniformer. Min mamma växte upp mindre än hundra meter från en stor järnvägsknut. Som liten tjej såg hon många tyskar på stationen, när de var på väg upp till Norge.
    Hoppas vi slipper ett tredje världskrig.
    Kram.
    Ps. Vilken värme det kan bli om man har lä. Jag satt precis nyss länge och njöt i solsken på balkongen.

    Gilla

 2. Jag sitter troligast i bilen på väg norrut klockan 09.00 på fredag så jag måste komma ihåg att INTE köra!

  Tänk om Göring kunde ha nöjt sig med att hänga med sin Carin på Gotland och tälta istället för att ställa till med massa elände!

  Gilla

 3. Jag såg ett program på tv där det berättades om just Eric von Rosen, flygturen och mötet mellan Carin och Göring men här fick jag mer detaljer och framför allt kopplingen till Danbo och lilla strandboden. Och framför allt var det fint att läsa om den fina gesten från änkan Mary och släkten von Rosen.
  Tack för ett spännande inlägg!

  Kram från fastlandet där det just nu är plus 3 grader!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s