Ardrebo B&B och kafé

Till Ardrebo Kafé har vi varit på väg flera gånger. Men, så har det blivit ändrade planer och något annat utflyktsmål har trängt sig före i kön. En solig dag i somras kom vi äntligen iväg.

Jag är svag för dekorationer och detaljer, gärna med inslag av blommor. Gammalt och nytt i en perfekt matchning! Vackert och välkomnande!

Närproducerat och kravmärkt, i möjligaste mån, och att allt är bakat på plats – det är också sådant som jag gillar. Här finns både nyttigheter och godsaker som kanske inte är så nyttiga men alltigenom goda…

Efter att ha valt fikabröd blev det dags för nästa val – Vilka kaffekoppar ska vi välja? Jag hävdar att kaffet smakar olika beroende på valet av kopp och föredrar tunna koppar framför tjocka muggar. Helst så tunna och vida koppar att kaffet svalnar av snabbt. Bosse tycker tvärtom.
Jag tänkte tillbaka på åren med Lidéns Samlingsmuseum då vi visade upp min mammas kaffekoppssamling, 3333 olika kaffekoppar. Så många besökare som gick runt på museet och letade efter ”sin” kopp. Jag hoppas att de hann med att se några andra också längs vägen. Det är något visst med att känna igen och bli nostalgisk. Nu blev jag precis likadan när jag skulle välja ut en kopp att dricka ur.

Bosse passade på att fotografera några olika rum eftersom jag tog god tid på mig.
Nu efteråt läser jag på Ardrebos hemsida att den personliga upplevelsen är viktig för Johan och Annalena (ägarna) och att de inspirerats av det tidiga 1900-talet. Visst är det fint!

Ser på Facebook att det hänt mycket i, på och runt huset under detta år. Ny glasveranda, större kök och fler sittplatser både ute och inne m.m. På verandan hade jag gärna suttit, men insåg att det nog skulle vara skönare med en lite mer skuggig plats i trädgården.

Marängtårtan serverades på en assiett som genast fick mig att tänka på mamma. Mina föräldrar hade en likadan kaffeservis med mormorsrosor. Så vad valde jag då för kopp?
Jo, eftersom jag blev som en museibesökare så letade jag upp ”min” kopp. Fick en sådan här kaffeservis av mina föräldrar när jag fyllde 20. Dubbel nostalgi. (Vi har servisen kvar i ett skåp, men använder den nästan aldrig numera.) Koppen är varken särskilt tunn eller vid, men kaffet smakar gott i den 🙂

På väg ut upptäckte jag fler fina detaljer.

Minns att jag läste om caféet när jag läste Marianne Cederwalls böcker. Kommer inte ihåg om det nämndes i en av dem eller i flera, men gissar att det är i denna titel som det förekommer mest.

För den som vill fortsätta att dricka gott kaffe hemma finns möjlighet att köpa med sig ”Ardrebokaffe”.
När kaffet var urdrucket och tårtan uppäten fortsatte vi vår utflykt mot en av de kyrkor som fanns kvar på listan. Då var det många dagar kvar på min sommarledighet. Det är det inte längre. Jag tar t.o.m. jobbat en hel vecka! Men så är det, Allting har sin tid!

17 tankar på “Ardrebo B&B och kafé

 1. Vilket trevligt ställe ni hittat! Det ser verkligen väldigt trelgt ut.
  I Ardre har jag inte varit så många gånger, men Åkes familj hade släkt där och en gång för många år sedan var jag med min svägerskadär och plockade blåbär i deras skog, annars är det en ort man mest passerar på väg till Ljugarn har jag en känsla av.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  • Oj som tiden har runnit iväg sedan du svarade på mitt inlägg… Helt otroligt att vi redan tagit steget in i oktober. Jag rekommenderar verkligen ett besök i Ardre. Nu är det inomhussäsong förstås men vad gör väl det. När rummen är så vackert möblerade i gammal stil så är det säkert lika njutbart att sitta inomhus.
   En fortsatt fin söndag önskar jag dig. Hoppas att det snart regnat klart… Kram Solveig

   Gillad av 1 person

  • Kaffe smakar bäst i kaffekopp enligt mig. Kanske för att jag aldrig dricker mer än just en kaffekopp i mängd. Idag har vi en regnig söndag. Och då finns det tid till sådant som man inte hinner annars. Läsa böcker till exempel 🙂 eller svara på kommentarer som glömts bort (trots att Bosse påmint mig några gånger…) Önskar dig en fin fortsättning på helgen! /Solveig

   Gillad av 1 person

 2. Vilket mysigt och trevligt utflyktsmål så vilken tur att ni kom iväg denna gång. Visst smakar te eller kaffe godare i vissa koppar eller muggar, den saken är säker. Bra val av kopp och bra godsak på assietten också 😀

  Kram och god lördag!

  Gillad av 1 person

  • Den marängtårtan var verkligen ”smarrig”! Kan inte fatta att tiden gått så fort sedan vi var där. Den dagen var det riktigt soligt och varmt vill jag minnas. Idag är det raka motsatsen. Det regnar nästan på tvären. Ungefär som det brukar göra i Skåne. Tur att jag är van 🙂 Önskar dig en fin fortsättning på söndagen!
   Kram Solveig

   Gilla

  • Visst gör det. Speciellt under sommaren. Tilläggas kan att vi besökt ganska många under våra år här på Gotland. Men vi är rätt duktiga på att ta med oss egna kaffekorgar också. Ibland är det minst lika gott!
   Kram tillbaka!

   Gilla

  • Läste några av hennes böcker, de som handlar om Anki Karlsson, redan innan vi bodde här. Nu har jag läst om ett par med en ny känsla. Finns det något som går att känna igen? Något som är påhittat? Ardrebo café finns både på riktigt och i böckerna. Mullvalds kyrka däremot, finns bara i böckerna. Jag gissar att det är någon av de andra kyrkorna som den påminner om. Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s