Platanthera chlorantha – Grönvit nattviol

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Arten är överlag kraftigare än nattviol som vi lagt in här tidigare. Den har större blommor och ståndarknappshalvorna är brett åtskilda nertill (se bild 3). Blomdoften är svagare än hos släktingen.

1844 samlade botanisten O.A Westöö arten i Lärbro socken.

I första hand är Grönvit nattviol en skogsmarkens orkidé. Främst i skuggiga partier. Oftast stöter man på den i barrskog, men den finns även i lövskog och blandskog. Den går även att finna i fuktig ängsmark. Själva fann vi den i Brucebo naturreservat. Ovanför finns barrskog.

Blomningstiden är från midsommar, något senare än nattviol, och fortsätter i juli, hela månaden ut på skuggiga partier.

Arten är väldigt vanlig på Gotland. Det finns endast vita fläckar på ”min karta” i de inre delarna av ön. Men den saknas på Lilla Karlsö.
När det gäller hela Sverige finns den mest i de södra landskapen. Från Skåne till Uppland går den att njuta av. Längre norrut är den sällsynt.

Ps. Khloros betyder grön på grekiska.

14 tankar på “Platanthera chlorantha – Grönvit nattviol

 1. Ännu en vacker orkidé och jättefina bilder. Hmm… Så den finns här också. Själv har jag nog aldrig sett den eller så har jag varit dålig på att leta…

  Önskar en fin söndagskväll!

  Kram

  Gilla

  • Innan 2020 hade jag heller aldrig letat efter orkidéer, raukar, kyrkor, ängen och mycket mer.
   Oftast är växterna svåra att hitta. I alla fall de som vi inte sett förut. De som vi redan hittat kan dyka upp i ”hundratal”. Antagligen för att retas.
   Tack ska du ha. Jag är ensam och planerar för kommande vecka och sticker mellan med Kvalet till årets korsordsmästerskap. Om du väljer att ställa upp i Kvalet räcker det med att ställa ut ”korsordsskorna” för dig för att nå Mellanrundan (orsaken är gamla meriter). Om du inte ställer upp en endaste gång i Kvalomgången får du inte delta senare. I Mellanrundan och Finalen nollställs tabellen.

   Gillad av 1 person

   • Det låter intressant måste jag säga! Gamla meriter och gräddfilar är helt i min smak 😉 Glida in på en räkmacka liksom. Dessutom slutar jag jobba den 31/8 så i november har jag ”all tid i världen”.

    Gilla

   • Du kanske tänker om igen. Börja inte med någon ny nedräkning. 😉 Är det inte de som har ständigt sommarlov som har som mest att göra? Jag önskar dig allt gott när du börjar skriva ett nytt livskapitel. ❤ Finns hälsan där finns det alltid flera möjligheter. Bara att planera är en tjusning. Helst när det är höstruskväder.
    Det lutar åt start måndagen den 17 oktober och lediga dagar i två intervaller.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s