Fiskeläge; del 5

Här kommer femte rapporten från vårt besök på Bungemuseet. Givetvis finns där också ett fiskeläge. Det består av insamlade byggnader från de gotländska fiskelägena: bodar, båtar, bryggor m.m.

Fisket var förr en jätteviktig del av det gotländska livet. De flesta gårdar hade en egen eller del i en fiskebod vid stranden. Till boden hörde det till fiskerätt. Därmed kunde hushållets inkomst utökas och kosten varierades på ett nyttigt sätt.

Över strandbodarna reser sig en lysstång (löisarstang). I toppen hänger en järnkorg. Någon på land, ofta en äldre fiskare, tände eld på tjärved i korgen för att glöden skulle vägleda fiskarna hem under de mörka höstkvällarna.

En del bönder hade långt hem till gården. De övernattade därför i liggbodar. I dem fanns det både sovplatser och eldstad.

Den enklaste av bodarna kallades för Garnskuren. Den består av ett högt spetsigt trätak rest ovanpå ett varv av ofta knuttimrade stockar. Boden var avsedd för att förvara fiskeredskap.

Du som följt med på de andra fyra blogginläggen inser såklart att det finns en varierad kost av intressanta byggnader på Bungemuseet. Allt kommer inte med på gotlanduppochner. Men några till inlägg kommer det att bli därifrån. 😉

6 tankar på “Fiskeläge; del 5

  • Duktigt att lyckas samla ihop alla ting för att visa upp för besökarna, hur det kunde se ut då. Men för dig och mig som sett dem på sitt rätta ställe saknas vätskan bredvid. 🙂 Därför hamnade inte inlägget i kategorin FISKELÄGE. Kanske kommer vi iväg om några timmar till ett fiskeläge, som jag aldrig besökt eller sett tidigare. Men det är regnet som bestämmer. Nu är här sol och blå himmel. Men den kyliga blåsten är urtrist.

   Gillad av 1 person

 1. Lysstången är fin och givetvis så gjorde den väldigt nytta! En fyr i natten helt enkelt.
  Så speciella bodar av olika slag. Mycket vackra och mycket intressant att se hur det såg ut på ett fiskeläge på Gotland. Ser framemot nästa inlägg!
  Kram från Funchal

  Gilla

  • ”Den gamle” som oftast var en erfaren fiskare med många år på havet, men av fysiska anledningar inte orkade med uppgiften länge, hade istället en livsviktig uppgift på land. ❤
   Hör till att ha ett fiskeläge på ett sådant här museum. Men själv vill jag naturligtvis helst se dem intakta vid havet. Än så länge har bloggen besökt och visat upp 55 olika fiskelägen. 🙂 Drömmen är att snart öka på den siffran. Kanske redan idag. Beror på vad vädergudarna har för bus för sig. Ö-väder har många olika sorters skepnader.
   Tack ska du ha.

   Gilla

 2. Länge sedan jag kikade in. Tiden, och ibland orken finns inte lika mycket nu när jag jobbar måndag till fredag, men bättre sent än aldrig. Vackra bilder, älskar tulpanerna.
  Den där uppfinningen eldfyren var ju strålande. Härliga tider på Gotland. hade gärna åkt dit till Almedalsveckan men vi ska ju åka till Österrike och vandra en vecka så vi får prioritera.
  Ha en mysig helg. Kram Katarina 🙂

  Gilla

  • Tack. Min tid framför skärmen börjar också bli svår att få till. Bäst gillar jag att upptäcka Gotland på mitt sätt.
   Låter underbart. Vandra i Österrike på sommaren. Ett land jag är mycket förtjust i. Har bara varit där på sommaren.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s