Follingbo Trädgård – med miljövänligt tänk

Denna kategori handlar om sådant som vi uppskattar och som tillför vardagen något extra. Att stanna upp och glädja sig åt småsaker tror vi betyder mycket för det inre och därmed för hälsan och välbefinnandet.

Vi har snart bott på Gotland i fyra år. Jag vet inte hur många gånger vi åkt söderut på ön och passerat någon av skyltarna mot Follingbo Trädgård (det finns två alternativa vägar för att komma dit). Det känns som att vi sett namnet ganska många gånger nu. Lika många gånger har vi konstaterat att dit måste vi ta en tur, snart. Förra fredagen blev det äntligen av.

På hemsidan kan jag läsa att det finns fem växthus och dessutom en gårdsbutik.

Krukor i olika färger, former och storlekar. Jag gillar verkligen färgen på dem som är närmast kameran. Grönt i alla dess nyanser tilltalar mig alltid.

Här finns krukväxter för den som inte är lycklig nog att äga en trädgård. Då får man satsa på inomhusblommor istället.

Tänk att det alltid finns möjligheter att upptäcka nya saker. Ingen av oss hade tidigare lagt märke till att Hibiskusen har fem röda knappar på pistillen. Så häftiga de ser ut i närbild!

Vi tog oss vidare till ett av de andra växthusen och upptäckte ett hav av pelargoner i många olika färger.

Vissa pelargoner tycker om att hänga i luften och då kallas de förstås för hängpelargoner.

Det är svårt att välja ut vilka skönheter som ska få vara med i inlägget. Var och en är vackra på sitt sätt. Precis som med oss människor. (Jag tror bestämt att jag skrivit det förut…)

Om vi nån gång ”blir med trädgård” igen, då ska vi odla krusbär, hallon och björnbär. Det finns inget bättre än att kunna gå ut med en skål och samla in sina egna bär.

Och jag hoppas att det finns plats för ett par päron- eller äppelträd också. Jag minns fortfarande vår goda frukt därhemma i min barndoms trädgård.
”Vi vill värna om miljön och det lokala och odlar så mycket vi kan på plats i trädgården” läser jag på follingbo-tradgard.se

Det tycker jag är en anledning nog att göra ett besök i Follingbo. Jag gillar miljötänk! Att det dessutom är så mycket fint att titta på, med möjlighet att köpa med sig hem, är bara ytterligare en anledning till ett besök.

Text och bild: Solveig Lidén

12 tankar på “Follingbo Trädgård – med miljövänligt tänk

 1. Ja, det är svårt att välja vilka bilder som ska få vara med men nu blev det lite gott och blandat vilket blev perfekt. En tilltalande plats med eller utan trädgård skulle jag vilja säga.

  Kram och god kväll!

  Gillad av 2 personer

  • I år har jag sått flera olika slags fröer så tanken är att jag inte ska köpa en massa färdiga plantor. Det var svårt att låta bli när det fanns så otroligt mycket fint att välja på, men det slutade med att vi köpte två orkidéer till fönstret i vardagsrummet. Eftersom det varit en så kall vår hittills så växer det långsamt. Kanske mina små miniplantor hinner gå i blom i slutet av sommaren… Kram tillbaka!

   Gilla

  • Jag skulle säkert också trivas med att jobba med blommor. Varje vår känner jag hur härligt det är att få gräva i jorden, helst utan handskar. Vi brukar skämta om, Bosse och jag, att det är för att jag vuxit upp på en liten bondgård. /Solveig

   Gillad av 1 person

  • Det förstår jag med tanke på vilken underbar trädgård ni har! I Follingbo fanns det verkligen mycket att välja mellan. Kram tillbaka!

   Gilla

  • Tack! Klematis är verkligen vackra. Och härligt att det finns så många olika varianter. Önskar dig en skön fortsättning på ”långhelgen”! /Solveig

   Gilla

 2. Vilket underbart inlägg.
  Bilder som får en att spritta i både ben och hjärta. Verkligen ett bra ställe att ta sig till för blom inköp och inspiration.

  Gillad av 1 person

  • Vi har två hibiskusar som står i köksfönstret året om. På vintern ser de mest ”tråkiga” ut men är i alla fall gröna. Klippte ner dem i våras eftersom de började bli spretiga… En av dem har precis blommat igen och nya knoppar är på gång. Det tråkiga är ju att blommorna bara slår ut under en dag. Men de är fantastiskt vackra den där enda dagen. Har en bekant som har en stor hibiskus som står på hennes inglasade balkong under hela den frostfria perioden. Resten av året har hon den inne i lägenheten. Kram Solveig

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s