Monument över geologisk dagbok

Sommaren 1993 präglades Gotland av konst som engagerade och upprörde. Orsaken var den stora utställningen Baltic Sculpture. Ett tjugotal baltiska konstnärer bjöds in för att skapa skulpturer med utgångspunkt från Visby, dess miljö och tidsanda. Till detta mötte gotländska konstnärer upp med utställningen Genus loci. (Platsens ande).

Nu snart trettio år senare finns endast tre av skulpturerna kvar. En av dem är ”Monument över geologisk dagbok” av Björn Erling Evensen (1924-2021). Under skulptursommaren -93 stod den på Konstmuseets gård. Här befinner vi oss nära Högskolan och Hamnplan. Materialet är gotländsk kalksten och huggen av Hanna Wärff.
Namnet och temat antyder att skulpturen ska ses som en öppning i tiden. Den tanken kan jag ta till mig.

Björn Erling Evensen:
Utbildade sig vid konstskolor i Stockholm och London. Han gjorde studieresor till Paris och Berlin. Gick även i konstakademierna i Rom och Palermo. Han gillade att experimentera med olika material, storlek, former och ljud. Men mest känd är han för sina offentliga skulpturer. Kanske har du besökare något på din hemmaplan av Evensen. Björn bodde länge på Lidingö. Under senare tid bodde han i Visby, fram till sin död förra året.

6 tankar på “Monument över geologisk dagbok

 1. Måste erkänna att jag personligen inte är så förtjust i den. Påminner lite om ett murblock som behöver stöttas för att inte falla. Som vanligt ligger dock allt i betraktarens ögon och det är befriande om alla inte tycker lika.

  Kram och god torsdag!

  Gilla

  • Jag är ingen konstnärstyp. Men det är intressant att ibland lyssna på ”tillverkarens” tankar. En bok som inte tilltalar mig slår jag ihop. Läser aldrig för att ”andra” säger att den är superbra. Riktigt kreativa människor har ett annat tänk. Måste erkänna att jag saknar det och har mer tre lägen när det gäller offentlig konst. Gillar-går an-gräsligt. 🙂 Det här hör till mittenalternativet och passar rätt bra in just där. Men hade jag fått bestämma kunde det varit en barn som sitter och bläddrar i en bok. (Ganska nära till bibblan på samma gata)
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s