Så många år

Om du direkt viker höger, efter du gått in via Österport, kommer du in på kullerstensgatan Östra Tullgränd. En gränd som efter en bit svänger vänster och tar slut vid Klinttorget.

Trästugan är från 1600-talet. Tornet bakom i Landmuren har inget namn. Men kanske minns du att Ringmuren stod klar 1288.

Undra hur många människor som hunnit bo i den röda stugan under alla dessa år? Hur många av kvinnorna hade en tjusig titel? En ordlekstanke slår rot i min lekfulla del av hjärnan. Antagligen gör den det för att skingra mitt mörker. Kanske har här bott människor på heltid och på ledig tid som varit advokat, bokbindare, civilingenjör, domare, evangelist, fotograf, gigolo, herde, inspektör, jungfru, kallskänka, lektor, murare, notarie, oldfru, pantlånare, ringare, skald, tolk, urmakare, vaksyster, xylograf, yrkesvägledare, zoolog, ålderman, änka och ölkusk. Vilken titel hade du bloggbesökare gärna haft?

Ingen ordlek eller hjärnsuddgummi kan radera bort mina tankar och namnet på huset som levt kvar sedan 1600-talet. B-ö-d-e-l-s-s-t-u-g-a-n. Det finns inget skrivet om hur många bödlar som hann bo här och vilka de hann avliva. Hur var dessa mäns hjärnor funtade? Gick de och väntade med iver eller ånger för att få en order och ett namn? Hade de fru och barn? Vilka var deras nära vänner? Vilka drömmar drömde de på nätterna? Skippade de stretching och grundade med starka drycker? Givetvis inser jag att de oftast var snabba på att skilja på huvud och kropp. Hur tänkte de om begreppen rätt och fel? Gott och ont? Sina egna brister i ”rustningen”? Med en besk smak i munnen rundar jag hörnet och ställer om min inre kompass och låter mig njutas av det vackra bland de smala gränderna.
Kanske naivt för andra, hoppas jag att ljuset och det goda ska segra. ❤

9 tankar på “Så många år

 1. Bödel skulle jag i alla fall inte vilja ha som titel, den saken är säker. I Sverige kunde en del dödsdömda rädda sitt eget liv genom att själva bli bödlar och kanske var det ett lockande erbjudande eller så var det ett val mellan pest och kolera. Vem vet. Högt ansedda var bödlarna absolut inte utan både fruktade och avskydda. Allt var inte bättre förr men allt är inte bättre nu.

  Kram och ha en god onsdag!

  Gilla

 2. Nej, bödel skulle inte jag heller vilja vara. De hade väl i och för sig inte så mycket val, men ändå…
  Något trevligare skulle jag vilja vara.
  God onsdag!

  Gilla

  • Jag tror jag skulle kunna räkna upp flera hundratals andra titlar som känns bättre. Fortfarande vet jag inte vad jag vill bli när jag blir stor. 😉
   Här har det hunnit bli en ny solig kall söndagsmorgon. Men det ska tydligen kunna bli +8 efter lunch. Jag hoppas vi gör som vi gjorde igår. För då var det första gången vi fikade utomhus i år. Det varma kaffet värmde verkligen. Men drycken blev ljummen snabbt. Vi stod upp och värmde händerna på en flagande eld.

   Gillad av 1 person

 3. Vilket hemskt jobb att vara bödel! Undrar hur en sån anställningsintervju skulle gå till och hur annonsen på platsbanken skulle se ut. Huvud-uppgift, kunna hålla många yxor i luften. Erfarenhet av styckning meriterande!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s