Ett fly av något slag

Den här fjärilen träffade vi på när vi var och cyklade i Gothemshammar i somras.

Numera vet jag att det finns en huvudregel. Alla dagfjärilar har klubblika antenner. Nattfjärilar har trådlika eller kamformade utan förtjockade ändar. Därmed var det inte så svårt att se att detta är en nattfjäril, som kanske har skrämts upp av någon anledning. För det är så att många nattfjärilar, till skillnad från dagfjärilar, har ett hörselorgan. Det sitter på mellankroppen och består av ett membran. En perfekt livförsäkring för att uppfatta fladdermössens ekolod.

Fjärilar är en mycket stor insektsgrupp med sina 150 000 beskrivna arter i hela världen. I Sverige är 2 700 arter påträffade. 122 av dem är dagfjärilar. Här på Gotland är 70 dagfjärilsarter noterade. En lite mer hanterbar siffra för oss, som tänkte ”satsa” på det sistnämnda. Eftersom de första dagfjärilarna kommer först en varm dag i slutet av mars fick denna nattfjäril, som vi plåtade på östra ön, vara med på gotlanduppochner.

Solveig letade länge på nätet. Hon kom fram till att det borde vara en av dessa ”flyfjärilar”; Gammafly, Silverlinjerat metallfly och Brungrått metallfly. Själv gissar jag, med lite tvekan, på mittenalternativet. Vad tror du?

22 tankar på “Ett fly av något slag

 1. Själv tror jag på den första med betoning på tror. Det är väldigt svårt att skilja dem åt och jag är absolut ingen expert. Vore intressant om någon kunde ge det rätta svaret.

  Kram och god onsdag!

  Gilla

  • Ofta behövs både ovan och undersidan synas ordentligt. Sedan blir de slitna i takt med ålder och motståndare och byter utseende till det sämre.
   Här är det snö och framför allt kraftig blåst igen. Jag som hade det så mysigt i solen för endast två dagar sedan. Den lilla vårkänslan och hoppet har blåst bort.
   Torsdagskram

   Gilla

 2. Bättre fly än illa fäkta var ett uttryck som kom till mig …
  Jag har googlat och studerat alla tre flyna noggrant och jag tycker mest den liknar ett Gammafly … men, det är förstås en vild gissning. Och jag fick lära mig något nytt! Hade ingen aning om antennerna! Kom att tänka på en serie som gick för länge sedan på tv, tror den hette ”Vår man från Mars”. Han hade väl antenner som han fällde upp då och då. Undrar om han var en dagfjäril eller en nattfjäril …
  Ha nu en fin onsdag på öjn!

  Kram från ett fastland där det återigen börjat blåsa upp och moln drar in ..

  Gilla

  • Det uttrycket passar bra in här. För det känns som fjärilar ständigt flyr när vi ska ta närbilder på dem.
   Antennerna är ett bra riktmärke. Helst när vi bara tänkt satsa på ”dagisar”. Det klingar svagt och jag försöker minnas. Titeln ”Mannen från Mars” kommer vagt fram. En deckare? En ungdomsserie? Vet att jag gillade den fast jag har tappat ”allt” av vad den svartvita storyn handlade om. ”Mannen från UNCLE” minns jag pyttemer av. Jag måste ha blivit för gammal. Eller har minnet krympt eller ännu värre. Det har blåst upp till Mars. 🙂
   Nu är det en stormig snöig torsdag. Måste kolla efter. Nä. Ingen levande hund i bostaden. Då slipper jag gå ut idag. 🙂
   Antar att du har samma busväder hos dig.
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Tror du har rätt, kollade på nätet och det lilla vita detaljen på vingarna stämmer ju med den, tycker jag .
  Intressant, och fin på sitt sätt. Kul att hitta något som man sällan ser.
  Fina bilder. Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 4. Fjärilar är trevliga och ofta vackra, men ofta svåra att artbestämma. Jag är nog ganska överens med Ulla om att det är ett gammafly, för det stämmer med den vita lilla teckningen på vingarna …
  Fina bilder, men synd att du inte gör dem klickbara så man kan förstora dem …
  Kram

  Gilla

  • Jag har älskat fjärilar sedan jag var liten grabb. S var inne nästan helt på det från början. Sedan var det någon detalj där hon tvekade. Därför blev det tre alternativ. Jag hoppas det blir lättare med dagfjärilar på Gotland. Men helt säker är jag inte. 😉
   Hm! Hur gör man då? Min hjärna börjar skramla. Vad det inte det som du hjälpte till med för några år sedan? Visst var det så. Men när allt byttes ut den där oktobersöndagen 2020, med den nya redigeraren, ändrades mycket. Jag kan exempelvis. inte lägga in alla bilder på en gång. Får ta dem en i taget. Men när det är fototävlingar och kryssa på Gotland i november är det bara bra om det inte går att göra dem större. 😉 Själv tittar jag alltid på dem i paddan när nya inlägg är på plats. Här är jag nästan aldrig nöjd.
   Kram från otekniska Bosse

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s