Ibland kan billigt bli bra

För några veckor sedan damp ett reklamblad från LIDL ner i vårt postfack. De annonserade om planterade amaryllislökar – till ett pris under femtiolappen. Billigt med andra ord. Kanske lite för billigt…? Men, värt att pröva. Jag cyklade dit och valde ut en lök där det syntes två knoppar. Slog in den lite slarvigt med ett blomsterpapper och satte ner den i min cykelkorg. Funderade på under hemfärden om det var för kallt att cykla omkring med en amaryllis.
Väl hemma placerades den i ett fönster för att så småningom flyttas till köksbordet.

Amaryllis är en av våra vanligaste julblommor eftersom den är ståtlig, lättodlad och hållbar läser jag på Plantagens hemsida. Julens primadonna kallas den av ”Allt om trädgård”.

Våra tidigare amaryllisar har blivit höga och gängliga, men inte den här. Den första knoppen sprack upp och visade sig innehålla inte mindre än fem blommor. Och höjden? Precis lagom! Ungefär 25 cm. Det såg ut som om någon doppat spetsarna på blombladen i vit färg.

Och på varje blads baksida fanns en vit rand.

I mitten av varje blomklocka fanns ett mönster av röd ”sammet”.

Andra bilden och ovanstående bild är tagna idag. Det visade sig att den andra stängeln innehåller sex klockor som just nu kämpar för att få plats när de slår ut. Vi har njutit av denna julprimadonna under flera veckor. Ibland kan billigt bli riktigt bra!
/Solveig

14 tankar på “Ibland kan billigt bli bra

 1. Oftast blir amaryllisar för långa och tippiga så de öägre sorterna är perfekta tycker jag! Otroligt fin! Jag har en riktig besvikelse i vardagsrummet, lappen sa att amaryllisen skulle vara polkarandig men den är vit som snö. Det är ju fint det med men jag tycker det blir lite tråkigt. Jaja, den får vara med, är ju inte blommans fel att lappen blev fel

  Gillad av 1 person

  • Jag är så nöjd! Tråkigt att polkagrisränderna inte var ”medskickade” i löken… 🙂 Fast du får njuta av den vit istället.
   Ha´en fin vecka!

   Gilla

  • Ja den var verkligen lagom på alla sätt. Nu har den blommat klart och kommer att hamna i gröna kompostpåsen…Jag håller tummarna! Vänliga Hälsningar: Solveig

   Gilla

 2. Vilken vacker amaryllis. Kanske är det em miniamaryllis. En sådan köpte jag idag och den blir just i den höjden som din. Njut av den .
  Vad roligt med fototävlingen. Ska hålla utkik-
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja höjden är som en miniamaryllis men blomklockarna ser mer ut som de vanliga. Då hoppas vi att din miniamaryllis blommar fint till jul. Ha´en fin vecka!
   Kram tillbaka!

   Gilla

  • Nej det är ju inte lätt att veta vad man köper när knopparna bara har kommit upp ett par centimeter. Men den här gången fick jag verkligen med mig rätt lök hem.
   Ha´en fin vekca!
   Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s