Slite lotsplats

Troligen fanns det en lotsplats före 1700-talet i Slite. Mästerlotsen Rundberg lär ha tjänstgjort vid århundradets slut.

I betydande skala skedde utskeppning av kalk och trävaror från Slite, under 1800-talets senare hälft. I början av samma århundrade utskeppades ryska trupper under amiral Bodizo. Med följde lotsen Hejdenberg och en kollega. De försvann och på hemlighetsfullt sätt och lämnade inga spår efter sig.

Under Karl X Gustafs tid anlades på holmen Enholmen ett befästningsverk med namnet Karlssvärd. Fortfarande finns det tydliga rester på holmen du ser på fotot. I mitten av 1800-talet anlades där två batterier med vardera tolv kanoner. De är numera nedlagda.

9 tankar på “Slite lotsplats

  • Blev det en enkel resa till stora landet? Var den frivillig och gav en ny arbetsuppgift? Eller slutade den halvvägs ute på sjön? Fantasin får fritt spelrum. Själv rör jag mig mest inom ett annat spelrum. Just nu behöver jag hjälp av S. Inte för att komma på facit. Det kan jag. Men betydligt viktigare är de två alternativen. Egentligen borde Eva-Lotta vara storfavorit med tanke på hennes djärvhet att bada i november. 😉

   Hoppas T och hennes matte firade utmärkelsen. Måste vara superkul att göra något sådant tillsammans av flera positiva skäl. Snacka om win-win. 😀

   Gilla

 1. Undrar vad dom tog vägen. Slite är det inte där man håller på med kalken som det är så mycket bråk om. Här har första snön kommit idag och jag hoppas att den går bort fort som sjutton för jag har inte satt på vinterdäcken ännu

  Gilla

  • Det stämmer väl. Undra hur det ska sluta? Jag kan förstå att du fått snö. Har sett det på instabilder från de som visserligen bor ännu längre upp än du gör. De första veckorna brukar den väl komma och gå lite. Hoppas i alla fall det så du hinner få dit vinterdäcken. Vi har bokat en tid om några veckor.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s