Bungenäs retro; del 2-4

Jag hade gärna sett svartvita foton från den här byggnadens storhetstid. Då var det en konsumbutik. Vad hade de för varor till försäljning? Numera är det ett mysigt fik med en nostalgisk inredning. Vår plan var att göra ett blogginlägg om bara kaféet Nyströms. När jag letade aktuella öppettider några dagar innan vår tripp, insåg jag tyvärr att Bungenäs inte någonstans skulle ha öppnat säsongen 2021.

Vi parkerade cyklarna och gick en sväng längs halvöns kustremsa.

De höga ugnarna finns kvar. Allt på Bungenäs verkar göras varsamt och med en fingertoppskänsla av rang. Joachim Kuylenstierna håller i ”rodret”. Målet enligt honom är att det ska vara bilfritt och byggstopp på sommaren.

Det började märkas att det laddades för vad som snart väntade. Vi såg att en bakdörr på Nyströms var öppen och här var det också aktiviteter på G.
Kalkladan har blivit konsertlokal och bar. På samma plats ligger Bungenäs matsal. Det finns också ett galleri/konsthall. Under juli månad är Bungenäs ett av Gotlands hetaste besöksmål.

Här vid den gamla stenpiren fraktades kalken ut i världen. Då fanns det säkert ingen hängmatta att gunga i. Fanns det tid för barnen att leka? Om pulsen är hög här snart var våran just då låg och jämn. Vyn mot havet var behaglig och stillsam.
Välkommen till nästa del som handlar om kalkbrottet.

8 tankar på “Bungenäs retro; del 2-4

  • Tack. Nyponrosen är fin. Det var väldigt coolt att cykla omkring där. Fixade faktiskt att ta mig upp med hjälp av ettans växel på ”hemvägen”. Lite synd att det inte var öppet någonstans. Nyströms hade jag hoppats på. Men insåg att vi var några dagar för tidigt. Där ser häftigt ut på en bild i en bok, med b.l.a gamla radioapparater på en hylla bakom disken. Förhoppningsvis landar vi där i framtiden. Men önskelistan inför 2022 börjar redan bli ”trång”. 🙂

   Gillad av 1 person

  • Där kunde jag legat ett tag och gluttat på havet. Kom på en sak. Jag har aldrig legat i en hängmatta. Men jag har ett urklipp från en tidning där Solveig ligger i en hängmatta och har en massa böcker omkring sig. Hon jobbade som barnbibliotekarie och tidningen gjorde ett besök och inslag.

   Gilla

   • Jag är uppväxt på en gammal herrgård i Värmland. På vinden hade vi hängmattor som jag låg och läste i när det regnade. Filt och katt var obligatoriskt. Min bror skyllde på getingar men jag vet att han var rädd för spöken och oknytt. Att nån osalig förfader skulle titta förbi.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s