Ett besök i Skolgalleriet, Vänge; del 2

När vi gått klart rundan i trädgården och lyssnat till Anders Thorlin (inlägg del 1) var det dags att gå in i själva skolan, ett hus med många ”år på nacken”. Kyrkskolan, som den kallades, blev färdigbyggd 1918 läser jag på skogalleriet.se. Kanske går det lite bättre att föreställa sig hur det såg ut för hundra år sedan om bilden är svartvit.

Tur att det numera går att ”redovisa” i färg. Att solen dessutom passade på att krypa fram från sin plats bakom, ett av alla, moln satte en liten extra guldkant på tillvaron.

Att komma in är ganska överväldigande… här gäller det att försöka fokusera på en sak i taget. Som den ”fröken” jag är så fanns det förstås detaljer som jag fastnade för.

Skolbiblioteket! Här hittade jag flera böcker som jag läst och en och annan som finns i vår egen bokhylla.

Läs-planschen! Åh, jag hade gärna satt mig i en bänk och lyssnat på en dåtida fröken.
Läste alla i kör? Fanns det de som fick ont i magen varenda gång den här planschen hängdes upp eftersom läsning var det svåraste och värsta de visste? Fick de den hjälp de behövde?

Lyft blicken och res jorden runt!

Glömde fråga Anders om symboliken bakom denna installation så jag får göra en egen tolkning 🙂 Här sitter eleven som drömmer sig ut i skogen bland björkarna. Eleven som hellre flyger fritt än sitter stilla i ett klassrum.

En bokpyramid av gamla böcker. Kul idé!

Eleven som alltid kom försent… berättade Anders om.
Men alla klockor påminner oss också om att tiden rinner iväg. Bosse och jag brukar skoja om att det är jag som ”skyndar på oss” när vi är någonstans. Så var det även denna gång.
Tack till Anders Thorlin för guidning och berättelser!
Och till alla andra som befinner sig på Gotland, men som ännu inte gjort ett besök i Skolgalleriet: Här är ett tips för en eftermiddagsutflykt!


8 tankar på “Ett besök i Skolgalleriet, Vänge; del 2

 1. Otroligt många jordglobar. Jag tycker om jordglobar, så trevligt att leta, läsa och rotera, ja på globen.
  Härliga bilder du visar, gillar dom.
  Tänk att få rasera denna bokstapel. Där kom mitt leklynne fram igen, trodde det var borta.
  Fast, ingen skulle väl kalla det för en lek. Inte bus en gång. Utan sabotage, eller värre.
  Väskan, eller portfölj, den gamla, som hänger på skolbänken, nostalgi.
  Så många klockor. Hoppas att någon går rätt.
  Trevlig helg.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Det är svårt att fotografera när det finns så många saker på en och samma plats, så det var roligt att höra att du gillar mina bilder. Tror att du hittat många saker som du känt igen om du fått gå runt där en stund. Nostalgi! Önskar dig en fin vecka!
   Kram tillbaka från Solveig

   Gilla

 2. Vilket roligt ställe! Jag gillar gamla grejer, speciellt när det är så där mycket att man knappt vet var man ska börja. Jag brukar gå ett varv, sen ett varv till i lugnt tempo.

  Man skulle kunna tro att ni var på en pub om man läser förbudsskylten men det står ju t o m att det gäller skolan. Och så säger de att det är stökigt i skolorna nu 🙂

  Gillad av 1 person

  • Här hade du kunnat gå många varv och upptäckt något nytt varje gång. Oj så många saker det fanns!
   Man kan undra vem som hittade på texten till skylten och varför… /Solveig

   Gilla

 3. Tänk att världen var svartvit för hundra år sedan. För visst är det lite så jag tänker … när jag ser den svartvita bilden har jag förflyttat mig tillbaka i tiden medan bilderna i färg är nutid. Varför fungerar hjärnan så tro … ja det går nog inte att grubbla på det nu. En märklig installation med jordgloberna, stolen som jag aldrig skulle kunna hålla mig kvar på … jo förresten, jag skulle ju kunna hålla mig i björkstammen. Och så fick jag hjärtat i halsgropen när jag såg traven med böcker. Tänk om dom skulle rasa! Kom att tänka på mästarnas mästare när dom försöker bygga ett torn med stenar och ska försöka undvika att det rasar.
  Roliga och intressanta installationer! Tack så mycket för att vi fick följa med!

  Kram och fortsatt fin helg!
  Anita

  Gillad av 1 person

  • Visst är våra hjärnor förunderliga… Men det är skönt att färgerna finns, för annars hade vi nog blivit smått nedstämda av allt vitt, svart och grått. Om jag fick välja så skulle jag föredra att bygga pyramider med böcker jmf med stenar 🙂. Det fanns förresten riktigt fina ”böcker av sten” att köpa. Önskar dig en fin vecka!
   Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s