Ett besök i Skolgalleriet, Vänge; del 1 av 2

Skolgalleriet i Vänge har länge stått på listan över platser som vi ska besöka.
I ett mejl fick vi klartecken att det nu öppnat igen för besökare. Vi gav oss därför ut i den intensiva trafiken runt Visby och körde söderut mot lite lugnare vägar…

Vi parkerade vid kyrkan. Därifrån var det bara några steg att gå till Vänge gamla skola, f.d. Kyrkskolan.

Anders Thorlin, konstnär, skulptör m.m. och mannen bakom projekt ”Skolgalleriet”.
När vi hade ”swishat” entréavgiften började vi med att gå en runda i trädgården. Efter en stund kom Anders ifatt oss och gav oss en personlig beskrivning av hur han hamnat i Vänge och hur hela projekt SKOLBÄNKEN startat.

Detta konstverk, och berättelsen bakom om hur det ”blev till”, blev min absoluta favorit.
Om jag inte minns fel så är det tillverkat av ett granitblock.

Men den som tar sig tid att vandra runt i trädgården och filosofera hittar säkert sin egna favorit.

En skolsal under bar himmel där olika sorters sten utgör bänkskivor. Varje bänkskiva har utsmyckats med något som ger möjlighet för betraktaren att tolka och fundera vidare. Anders visade och berättade om sina tankar.
Skolan är något som alla har minnen av och en utställning som denna kan säkert framkalla både positiva och negativa minnen. Jag läser på hemsidan om Anders vilja att visa: ”Hur viktigt det är att kunna se varje individ, hur olika vi är, så olika förutsättningar och så olika ursprung.”
Jag skulle vilja påstå att han lyckats. Känner att det är precis det som är skolans viktigaste uppgift att förstå och försöka klara ut, men kanske också det som är allra svårast att räcka till för som enskild lärare.

Elevernas och lärarinnans cykelgarage har blivit ett litet galleri där det finns möjlighet att beundra både Anders skulpturer och målningar av hans fru Karin.

Detta är första delen av vårt besök. Imorgon kommer del 2…


6 tankar på “Ett besök i Skolgalleriet, Vänge; del 1 av 2

 1. Det var verkligen en annorlunda men intressant plats att besöka. Ja, nog kan man få känslan att inte räcka till men jag brukar tänka att jag gör det bästa utifrån givna förutsättningar. Men visst skulle man vilja mer.

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Håller helt med dig. Man gör det bästa man kan utifrån givna förutsättningar. Men, ibland önskar jag att det gått att göra mer.
   Kram tillbaka från Solveig!

   Gilla

  • Ja hans berättelser gav mycket. I ett museum kan det annars finnas risk att man snabbt går förbi. Nu blev det tid till eftertanke.

   Gilla

 2. Har läst med stort intresse. Och jätteroligt att få en personlig visning och få veta så mycket.. Spännande med ett skolgalleri och få veta mer om det. Fastnade extra för bänkarna här med bänkskivor av sten.
  Tack för besöket och jag kommer tillbaka.
  kram

  Gillad av 1 person

  • Bänkarna med sina olika bänkskivor skapade många olika tankar och gav utrymme för tolkningar. Välkommen åter! Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s