Lilla Bjers, en ekologisk kravcertifierad gård

Vi har pratat många gånger om att ta en tur, sju km söderut, till Lilla Bjers Ekogård för att handla i deras gårdsbutik. Av olika anledningar har det inte blivit av… Men så, häromdagen, när vi skulle bjuda ena dottern med pojkvän på middag, föreslog jag att vi skulle åka dit och köpa potatis och grönsaker. Det tyckte Bosse var en bra idé.

Gården drivs av Margaretha och Göran Hoas med familj. ”Det är med vördnad för de människor som tidigare varit här som vi brukar jorden”, läser jag på deras hemsida. Jag som själv vuxit upp på en gård där mina föräldrar rensade grönsakslanden för hand istället för att bespruta med diverse gifter, utan att tänka på att det var ekologiskt, blir glad och tacksam för att det finns de som vill och tar sig tid att bruka, inte förbruka. På hemsidan läser jag vidare om att de odlar en mångfald ekologiska grödor på friland och att de också odlar de grödor som behöver mer värme i odlingstunnlar. Här finns höns och bin och dessutom odlar man fläckiga vinbärssnäckor.

Sommarjobbaren Hanna, glad och trevlig, tog emot i gårdsbutiken.

Det blev svårt att välja…

Förutom allt ”ätbart” finns det ett stort utbud av hantverk av olika slag. Gedigna saker, många av dem tillverkade här på Gotland.

Vi avslutade vårt besök med en tur in i växthuset. Eftersom vi numera saknar trädgård, och balkongen redan är lite för överfull av årets blomsterinköp, blev det endast en kort rundtur härinne.

Gårdskrogen, öppen alla dagar mellan 11 juni och 5 september, och tors – sön mellan 1 april – 19 december (2021).

Avslutar med ännu ett citat från hemsidan:
”i kärlek och respekt vill vi att gården ska leva vidare i framtiden”.


10 tankar på “Lilla Bjers, en ekologisk kravcertifierad gård

  • Ja det blir säkert fler besök framöver. Vanliga Ica kanske inte är lika spännande men brukar funka fint när det gäller att fylla på i kyl och frys 🙂 /Solveig

   Gilla

 1. Vilken underbar gårdsbutik, den vill jag besöka om jag någon gång kommer till Gotland. Fin beskrivning när du skriver ”att bruka, inte förbruka”… Trevligt detta med dagsutflykter 🙂 Min man och jag har också gjort en hel del dagsturer denna sommaren då det finns så mycket att se och uppleva i närheten oavsett var man bor i detta land.

  Må gott och ha en fortsatt fin sommar!
  Kram Christina

  Gillad av 1 person

  • Jag tror att du skulle trivas där och kanske få inspiration till ditt skapande. Ha ett fortsatt skönt sommarlov… de få dagar som är kvar gäller det att njuta extra mycket. Kram tillbaka från Solveig

   Gilla

  • Ja ibland får man hålla ordning på sig själv så att det inte blir för mycket. Sätta gränser som man gjorde när barnen var små och ville handla obegränsat… /Solveig

   Gilla

  • Det här var en gårdsbutik helt i min smak. Avstämning brukar det alltid bli när jag är som tröttast… tror att ”maskinen” känner på sig vem den ska utsätta. Kram tillbaka!

   Gilla

 2. Bara citaten på hemsidan gör att det känns som ett ställe att besöka. Och jag förstår att ni inte blev besvikna. Där skulle jag älskat att gå omkring och bara insupa atmosfären. Förstår att det endast blev en kort tur i växthuset … det är lätt att något följer med hem annars, till en redan överfull balkong. Har samma problem med uterummet. Det är som en tät djungel nu, snart får vi ta oss fram med machete … 🙂

  Kram och fortsatt fin vecka!

  Gillad av 1 person

 3. Du hade säkert trivts där. Jag tycker att det låter som att växterna trivs väldigt bra i ditt uterum och därför är det nog bara att gilla läget. Vi har lyckats få in några små gröna larver som gillar de flesta sorters blad på balkongväxterna så hos oss är det tvärtom. Bladskaft utan blad härochvar. De är glupska de små liven så väldigt snabbt kan ett grönt, fint blad förvandlas till en spretande liten grön pinne. Kram tillbaka!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s