
I Tingstäde finns ”Den svenska mekanikens faders” barndomshem kvar.

Jag syftar såklart på Christopher Polhem. Den stora uppfinnaren, adelsmannen m.m. som levde mellan 18/12-1661 till 30/8-1751 och blev nästan 90 år gammal.

På 1650-talet råkade hans far, som bodde i en fristad i Pommern, i sjönöd och drev iland på Gotland. På den vackra ön blev han kvar och kanske var det på ön som han träffade svenskan Christina Eriksdotter (född i Vadstena och död i Visby.) Wulf Christoffer Polhammar som pappan hette dog redan 1669.

När jag utläser födelsedagsdatum och dödsdatum inser jag att det blev ingen lång barndom på Gotland för Christopher. Mamman gifte om sig och Christopher hamnade hos en farbror i Stockholm. Men när Christopher var tolv år dog hans farbror och Christopher fick därefter fixa pengar till mat genom att vara gårdsskrivare på olika gods.

”En båt i vila” med en bra bit till havet.

Tingstäde Hembygdsförening tar hand om Polhemsgården. Genom dem går det bra att boka visningar.

Jag filosoferade om hur grabben Christopher hade här som en liten sork. Fiskade han i dammen? Byggde han kojor i träden i skogen? Var han vid havet någon solig sommardag? Hade han kompisar? Eller var han ett geni redan som barn, som klurade på olika lösningar?
Polhem har jag bra koll på, roligt att få se bilder från gården! Han har satt sina avtryck på många ställen, så även här runtom i Bergslagen. Vilken kille! Vad mycket saker han klurade på! Tror han satt där vid vattnet, hittade en annorlunda sten eller pinne och istället för att kasta i den så funderade han på vad den kunde användas till
GillaGillad av 1 person
Gården låg fint till i Tingstäde socken. Tidigare har vi bara åkt genom på väg länge norr ut.
Det var mycket intressant att läsa in sig på hans långa yrkes & studiekarriär. I nutid skulle det kallas för ett ”maskrosbarn” som växer sig stark. Då gäller det att ”snubbla” över rätt personer med möjligheter. Tänkte just nu på prästen som hjälpte honom med latin varje dag under en lång tid. En nödvändighet kunskap för att komma in på Uppsala universitet m.m.
Tror på din tanke.
GillaGillad av 1 person
Så fint att hans barndomshem finns kvar. Jag gillar ditt svar ovan om ett maskrosbarn för så tror jag att det var. Ett maskrosbarn som mötte rätt människor och som det gick mycket väl för.
Kram
GillaGillad av 1 person
Tack ska du ha. 🙂 Tänk om det kunde hända oftare.
Helgkram
GillaGillad av 1 person
Så fina bilder och en intressant historia som gav dig fina tankar och funderingar!
GillaGillad av 1 person
Tack ska du ha. 🙂 Tankarna förstärks när man går där helt själv.
GillaGillad av 2 personer
Ja, så fint att barndomshemmet är bevarat! Ja, kanske han var ett ”maskrosbarn” och fick turen att omge sig med bra människor under de viktigaste åren. Vi har några gamla lås här hemma som bär Polhems signum! I Göteborgs finns ju en del uppkallat efter honom.
Lördagskram, Nilla
GillaGillad av 1 person
Det finns säkert minnen från honom som kommer att vara intakta i flera hundra år till. Den mannen han med mycket. Kul att ni har några gamla lås med hans signum.
Helgkram tillbaka
GillaGillad av 1 person
Väldigt roligt att barndomshemmet är så väl omhändertaget. Och med driftighet, begåvning och envishet kan man komma långt. Och visst hade Polhem detta och klarade sig ju väldigt bra här i livet-
Stort tack för besöket.
Kram
GillaGillad av 1 person
Den mannen hann med rejält mycket. Jag blev impad vid inläsningen.
Kram, Bosse
GillaGillad av 1 person
Så fint berättat, visste inte att han hade anknytning till Gotland. Jag tror det var mycket jobb för honom som barn. Kan inte vara lätt att ha blivit bortlämnad när fadern dog. Tur att, som du skriver, någon såg honom och hans talanger. Hoppas att han kunde sitta på en gren över dammen och samtidigt klura på de stora frågorna.
GillaGillad av 1 person
Tack Betty. 🙂 Det lät som en tuff uppväxt. Men vilken begåvning han var.
Det hoppas jag också att han gjorde.
GillaGillad av 1 person
Ja mycket kan man undra över och ibland skulle man vilja kunna gå tillbaka i tiden och se hur det var egentligen.
GillaGillad av 1 person
Det hade varit intressant att få möta Polhem. Frågan är hur vi skulle lyckas konversera.
GillaGillad av 1 person
Intressant att läsa om Christopher Polhem och jag ska erkänna att jag inte visste att han var född på Gotland. Annars vandrar jag bakåt i tiden när jag hör namnet Polhem, till min mycket unga barndom. Då åkte mamma och jag spark, hon sparkade och jag satt fram, till Walters Konditori som låg på … just det … Polhemsgatan. Där inhandlades något gott och sedan sparkade hon hem oss igen för att koka kaffe till sig och göra choklad till mig. Hon berättade nog för mig om Polhem och hans hänglås men jag tror inte jag var så intresserad … inte när chokladen och godsaken från Walters Konditori väntade 🙂
Mulet här idag och ett välkommet regn har fallit. Hoppas ni har det bra på ön!
Kram Anita
GillaGillad av 1 person
Vem är du? Vilken tjusig hatt. 😉 Hoppas du haft ett trevligt blogglov. Såg på fånen att du slängt iväg tävlingsbidrag på två håll. Vi har precis fått sol efter många timmars ösregnande i natt och i morse. Efter lunch ska vi gå på jakt efter flugblomster. Antagligen kommer de att gäcka oss.
Jag visste inte heller, innan vi flyttade hit, att han var född i Tingstäde. Det gjorde kanske inte heller de som satte upp en stor ståtlig staty av honom i Visby. Jag läste någonstans ett sådant rykte.
Vad mysigt att få läsa om när din mamma körde sparken och du satt där fram. ❤ Förstår att någon gubbe med namn Polhem inte hade någon chans att konkurrera med andra väsentligheter. Mums! Men gatunamnet Polhemsgatan lär du inte glömma.
Kram, Bosse
GillaGillad av 1 person
Intressant och fint ställe.
Namnet Christoffer Polhem är välkänt för mig och lite visst jag om honom, men verkligen inte mycket, inser jag när jag läser det du skriver.
I Göteborg finns Polhemsplatsen och Polhemsgymnasiet.
Skön weekend!
GillaGillad av 1 person
Det är ett namn som vi fick stifta bekantskap med redan i skolåldern. Men att han var född på Gotland kände jag inte till innan vi flyttade hit. Hans namn har säkert spridit ut sig även utanför landets gränser, gissar jag på.
Tack ska du ha.
GillaGillad av 1 person
Pingback: Tingstäde runt; del 1-2 | gotlanduppochner