Anacamptis morio – Göknycklar

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Göran Wahlenberg var den som först nämnde Göknycklar på Gotland. Allestädes, men sparsamt, skrev han kortfattat.

Färgen kan variera från kritvitt över ljusrosa, rosa, och mörkrött till djupt violett, som är den vanligaste färgen. Strimmorna på ”hjälmen” finns dock alltid med.

Göknycklar växer ofta tillsammans med Adam och Eva, krutbrännare och Sankt Pers Nycklar.
Göknycklar är för det mesta en kustbunden orkidé.

I Sverige förekommer den framför allt på Gotland och Öland. I Skåne och Blekinge är den sällsynt.

G

Göknycklar är en av de första orkidéerna som blommar på Gotland. Den kan synas redan i slutet av april och blommar sedan till början av juni. Storleken varierar från pyttesmå växter på 5 cm till 20 cm.
Narrnycklar används ibland som smeknamn.

11 tankar på “Anacamptis morio – Göknycklar

  • De är jättevackra. Vi hittade dem på samma udde som vi hittade Adam och Eva. Men vissa arter är svåra att hitta. Ibland är de så små. Andra smälter in med annan växtlighet. Nu blev jag nyfiken på hur många arter orkidéer ni har i Norge.
   Klem fra Bosse

   Gilla

 1. Så otroligt vacker blomma och namnen på blomstren är så härliga 🙂 Superfina bilder. Vilken härlig idé att leta olika arter. Så många gånger jag och maken funderat över projekt som sen runnit ut i sanden. Kanske har vi för höga ambitioner… Allt gott till er ❤

  Gilla

  • Men det finns också oansenliga arter som inte syns vid första ögonkastet. De försvinner i mångfalden. Men till skillnad från fåglarna står de kvar på sin plats. 😉

   Det är inte alltid så lätt att kombinera ambition och idéer. Men ibland är det spännande bara att bolla idéer med varandra. Beror såklart på vilket ”ämne” det handlar om. Allt ska heller inte hinnas med. Vissa tåg kommer vi små människor aldrig att hoppa på. Ibland har jag funderat på varför vissa saker i mitt liv inte kunde hänt i en annan tidsordning.
   Önskar dig en fin fortsättningen på sommaren. ❤

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s