Lilla Strandporten

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Vi tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på.
😉

Vi kommer ifrån vackra Almedalen. Men på medeltiden låg istället den gamla hamnen där parken finns nu. Då hade Lilla Strandporten en mycket viktig funktion som länk mellan hamnen och Rolandstorget, innanför porten med Strandgatans alla handelshus.
Här utanför låg på medeltiden Vinhuset. Den byggnaden var stadens rådhus, börs och saluhall.

Lilla Strandporten är en av ringmurens äldsta portar. Porten upptogs i början av 1300-talet.

Jag måste nämna att Vinhuset (Rådhuset) var en otroligt imponerad byggnad med måtten; 40 meter långt, 20 meter brett och troligen fyra våningar högt. Smeknamnet kom från att Visbys vin förvarades i källaren och såldes därifrån. I början av 1800-talet togs ruinerna av det mäktiga huset bort. Men resterna av källaren finns kvar under mark.

Undra varför murgrönan är Gotlands landskapsblomma? 😉
Nu befinner vi oss på andra sidan och har ryggen mot torget Rolandstorget, som för länge sedan bytt namn till Packhusplan.

Direkt till vänster, efter du gått igenom porten, har du ett av mina absoluta favoritsommarfikaställe. Hur många bokstäver var det? 🙂 Fiket hittar du givetvis i kategorin fikatime, men också i kategorin Favoriter i repris. Det börjar rinna till i munnen bara jag tänker på deras… ❤ Om två-tre månader sitter vi intill muren och mumsar där igen.

15 tankar på “Lilla Strandporten

  • Gotland har varit kontrasternas ö. En otroligt rik ö med mycket makt som blev en utarmad ö där människorna levde i misär i många år. Så var det ju på fastlandet också. Framför allt på landet. Jag lär ha en hel del släkt i USA på mammas sida.
   Kram

   Gilla

  • Den är både ”gullig” och praktisk.
   Det verkar vara den vanligaste ”biverkningen” första dygnet. Hoppas du inte vaknade stup i ett av att du la dig på armen. Här är jag två år från att kunna ringa. Min unga fru lär få vänta ett tag. Hon ä visst 18+ 😉

   Gilla

 1. Så intressant läsning! Stort tack för bra fakta och jättefina bilder. En del från bilderna har jag sett på plats men inte vetat så mycket om historien bakom.
  Inser att jag skulle vilja spendera tid här- Hade en jobbresa inplanerad till Gotland nu i maj men den blev tyvärr inställd- Men kanske kan vi få till en tur över till Gotland i sommar.
  Kram!

  Gilla

  • Det är en mysig port att ta sig igenom. Ändå väljer vi oftast att gå rakt upp från bibblan/parkeringen mot Donners Torg. Jag trodde det var slut med inställt. Trist nog lever vi just nu med resultatet av allt resande till och ifrån under påsklovet. Sjukhuset gick idag upp i stabsläge. Stackars personal som jobbat så intensivt och tappert. ❤ Personligen hade det varit urtrist att falla på målsnöret efter denna långa väntan. Nu är jag bara två årtal ifrån att kunna ringa. Vem vet. Kanske kan vi utnyttja alla våra betalda flygbiljetter hos BRA i sommar. Vi var så "smarta" i februari 2020 att vi planerade in/betalade våra resor till fastlandet under året. Hm. Fast vi fick tillbaka pengar för hyrbil, lägenhet i Lund och stuga i Smygehuk. Undra om vi kommer att känna igen våra döttrar? Tänk om de ser äldre ut än oss? 😉
   Vi tror att väldigt många kommer att ta chansen att besöka vår ö i sommar. Väldigt bra för ekonomin för många ställen. Ser jag fram emot rusningen? Svaret har fler än två bokstäver. 😉 Vi kommer att göra som förra sommaren. Sätta på cyklarna på bilen på kvällen. Förbereda det mesta innan läggdags. Bara fixa kaffet och packa det sista vid halvfemtiden. Underbart att få uppleva soluppgången och möta få bilar på vägen. Då känns de första timmarna som vi har Gotland för oss själva – och lite djur såklart. Nu gäller det bara att få vara friska och skadefria. De två första stugbokningarna är klara. Men jag hoppas det blir ett par till. Så det går att täcka upp fler väderstreck och inte behöva åka bil hemifrån varje gång. Hela tiden växer antalet platser jag vill hinna med att besöka. Helst sedan vi fått flera instagramvänner som visar upp tips på öjn. Jag sparar deras bilder. Frågar ibland efter hur man enklast tar sig dit. För ofta är det äventyr med i spelet. Tänk om jag hade haft turen att bo här som ung och frisk. Ibland tänker jag på vad jag skulle gjort. Jag fick faktiskt mitt första jobb här – utan intervju, 1987. Men då hade jag precis flyttat till Borås och börjat på BHS. Min gamla klasskamrat tjatade på, men hade inget för det. Vem vill bo på en "öde ö" mitt i vintern? 😀
   Sköt om dig.
   Bossekram

   Gilla

 2. Det är charmigt när hus och platser får fortsätta att heta som förr. Ett av mina favoritnamn på en plats är Skvallertorget i Norrköping. Jag kan se framför mig när det satt tanter med grått hår och trasiga tänder, stickade och skvallrade. Väntade på att nåt skulle hända, kanske en avrättning. Nämen fy! Det känns som en scen ur nån film jag sett.

  Ja man kan undra varför just murgröna 🙂

  Jag har ett julaftonsfavoritkycklingtortillaställe på Gran Canaria, också jättemånga bokstäver. Inte förra året men många år innan har det varit våran plats på julaftons kväll.

  Nu har jag slutat för dagen, härligt med helg! 👍

  Gilla

  • Skvallertorget var ett häftigt namn. I alla fall när jag sitter här och funderar på det när det är ljust ute. I natt när jag vaknar svettig efter en ”Pekingmardröm” ser jag antagligen saken i ett annat sken. 🙂

   Då sprack en gammal tradition som ni uppskattat. Kanske kan ni återuppta den i december.

   Hoppas du får en trevlig helg.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s