Enda huset på Adelsgatan som…

… är ett ”rent” bostadshus är nummer 46.

Men så har det inte alltid varit. Omkring 1860 byggdes det samman med ett äldre trähus. Tidigare hade det varit ett hantverkshus med olika hantverkare såsom bryggaren Ljungman, skomakaren Dahlbom, glasmästaren Palmgren, skomakaren Löfqvist och urmakaren Qviberg.

Omkring 1870 köpte guldsmeden L.F. Elgstrand Adelsgatan 46. I huset startade han upp sin verksamhet. Ett föremål som han tillverkade var en lödskärvel, som blev omnämnt som ett museiföremål. 1916 såldes det på en auktion, hamnade senare på Nordiska Museet och har använts i guldsmedjan på Skansen. Vilken resa över havet för ett föremål som jag i skrivande stund inte vet exakt vad det är. Men min morfar, som jag aldrig hann träffa, var både urmakare och guldsmed. Han hade säkert vetat. Liksom hans far och hans far. Själv var jag mer känd som en mästare på att ta sönder klockor. Det fanns gott om dem hemma hos oss under min barndom, av naturliga skäl. Jag var förstås nyfiken på hur uren såg ut inuti. Men jag hade inte riktigt förmågan att få ihop dem igen, så de visade den rätta tiden. Om hela sanningen ska fram visade de som hade visarna kvar bara rätt tid två gånger om dygnet. 🙂

Antagligen tog L-F. Engstrands fru Antionette över verksamheten 1887. Ett A tillkom nämligen på affärsskylten. Sedan bytte hustrun inriktning på verksamheten när hon 1915 djärvt startade en modeaffär i lokalen, som hon därefter drev fram till året innan andra världskrigets början, 1938.
En kvinna med namnet Elsa Pettersson köpte fastigheten och övertog modeaffären samma år. I hela 53 år drev Elsa affären. Troligen dog hon 1991.
1992 byggdes lokalerna om till ett ”rent” bostadshus. Enligt mina bruna ögon ser det mycket fint ut på utsidan.

18 tankar på “Enda huset på Adelsgatan som…

 1. Vilket fint hus som säkert många skulle kunna tänka sig att bo i. Jag tycker det är synd om det blir antingen det ena eller det andra på en gata utan föredrar en mix. Finns det andra hus på samma gata som delvis är bostäder? Annars skulle jag nästan tycka ett det vore ödsligt att bo där och allt stängdes och släcktes ner på kvällarna.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja. Flera av husen är en kombination där det också finns lägenheter. Några vindsvåningar med havsutsikt som var till uthyrning lockade mig extra mycket.
   Sedan finns det husen som fortsätter neråt eller uppåt från Adelsgatan med utbyggnader och annat, men har postadressen/fastighetsadressen på A.
   Just detta huset ligger sist – för tandläkarhuset ligger på en egen högre yta på gatan. Därför har antagligen de som bor här grannar på baksidan.
   Det är trångt och mysigt innanför muren. Det sägs att det vi ser som ”gäster” är en väldigt liten del av det som finns innanför portarna. Jag hade gärna besökt en mysig trädgård.
   Kram

   Gilla

   • Det förstår jag att du gärna hade gjort! Kan ni inte bjuda in er själva lite så där lagom diskret 😉 Koppla på charmen ordentligt så går det kanske. Om inte annat så får du hänvisa till bloggen 😀

    Kram

    Gilla

  • De har säkert grannar där trädgårdarna möts eller finns bakom ett staket. Synd att jag som är nyfiken inte har en aning om hur det ser ut på 70-80 % ? av ytan innanför muren. Jag har glömt siffran. Men minns att den var jättehög när det gällde ytor som vi ”turister” inte ser något av .

   Gillad av 1 person

 2. Gamla hus har ofta en spännande historia att berätta om man bara vet hur man ska finna den. Tänk att det till slut blev vår. Här är snön kvar men solen skiner på dagarna oh gör sitt bästa för att smälta bort snön. Jag har till och med hittat en tussilago.

  Gilla

  • Här hade jag tur att just denna gatan är skapligt dokumenterad. Synd det inte gäller alla gränder.
   Förstår att du längtat väldigt länge och att du nästan borde bli tårögd av att hitta en tussilago. De är vackra. När jag var barn sa vi alltid hästhov.

   Gilla

 3. Ett vackert hus och det var väldigt intressant att läsa historien. Men jag tycker också att det känns konstigt att det är det enda huset på gatan som är bostadshus. Håller med föregående kommentatorer om att det måste kännas ödsligt på kvällarna. Och så ska jag villigt erkänna att jag inte har en aning om vad en lödskärvel är för något. Och jag kunde också konstatera att stavningkontrollen inte heller hade en aning för den markerade ordet med skrikande rött 🙂
  Just nu sopas gruset bort från gatan utanför mitt fönster. Ett av det bästa vårtecknen … plus att solen skiner!

  Ha en fin dag på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Flera av de andra fastigheterna är en kombination av affärsverksamhet och bostadsmöjligheter på högre plan. Sedan har vi all ytan bakom. Just detta huset lär ha en uteplats/trädgård som gränsar till grannar, som har en annan postadress. Det finns så många spännande hemligheter bakom ridån som vi vanliga ”turister” inte har en aning om.
   Eller så är det tvärtom. De älskar tystnaden och saknar inte alls allt håll-i-gång under intensiva sommarveckor. Jag skulle ex. inte vilja bo runt Stora Torget på sommaren. Undra hur många fasta som hyr ut dyrt under sommaren och sticker iväg till en liten stuga på öjn. Det gör många i vår närhet också.
   En trist höstdag skulle jag kunna gräva i min morfars och hans fars anteckningar.
   Härligt vårtecken. 🙂
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

 4. Jag som brukar vilja googla när jag stöter på något intressant är mäkta imponerad av dina inlägg! Din research är enastående, hur gör du? Finns det information vid de olika platserna eller söker du på nätet när du lägger ut? Det skulle ta alldeles för lång tid om det var jag, när jag fastnar så gör jag det ordentligt. Sen helt plötsligt har jag vandrat vidare och söker på helt andra saker 🙂

  Gilla

  • Oj! Det var en fråga som heter duga. Den har jag inte tid att svara på helt. Det finns alltför många svar beroende på tid och intresse för inlägget. När det blev klart att det blev Visby började jag plugga och planera innan vi flyttade hit. Vi är i botten bibliotekarie båda två så vi har våra baskunskaper om hur man finner vad man söker. 🙂 Jag väver gärna in personliga tankar och åsikter. På många platser finns som på fastlandet en informationstavla. Oftast känner jag till det mesta innan. Beror såklart på om det är planerat eller ett spontanbesök. Jag älskar en kombination. Nu har jag fler och fler vänner på Instagram som bor här fast eller då och då. Är det ett intressant inlägg sparar jag det. Ibland frågar jag inläggaren hur vi hittar dit enklast. För allt är definitivt inte skyltat på öjn. Eller kan avlyssnas av någon tjatig röst i mobilen. 🙂 Ibland hittar vi inte – men ändå oftast något annat.
   Allt har däremot blivit svårare sedan i oktober förra året när jag och många med mig blev tvingade att använda en ny redigerare. Innan gjorde jag nästan alltid klart allt i ett worddokument. Skrev bild 1 och text. Bild 2 och text. Sedan var det ”bara” att flytta allt till bloggen och byta ut bild 1 mot ett foto. Det är bara att bita i det sura äpplet och tänka på det positiva. För det är kul att blogga. Nästan alltid. Fast jag/vi tjänar noll kronor. Istället betalar vi för att slippa reklam. (på denna bloggen)
   Det betyder att det ofta blir fel vid inlägget. Tyvärr läser de som följer bloggen just detta premiärinlägg. Ibland har jag glömt en bild, andra gånger stavfel o.s.v. Det rättar jag i efterhand till så kommande läsare blir lite mer nöjda. 😀
   Hm. Det finns de som berättar för mig att de nästan tycker det är roligare/intressantare att läsa kommentarerna på mina bloggar än inläggen. Det var definitivt inte därför jag började blogga på midsommardagen 2012. 😀 Då visste jag inte vad en blogg var för något. Bara att det var Solveigs idé och att hon tyckte det kunde vara ett bra sätt att få andra att läsa mina kåserier. Men jag berättade inte för några vänner om min start. Dessutom efter ca 2 veckor gled jag av en slump in på Sveriges största skrivsajt och det var betydligt roligare. 😀 Men jag slog två flugor i en smäll och la in samma kåseri på de två olika ställena. Satsade på att visa upp olika typer av tema. Började med humoristiska och vågade efter ett tag lägga in riktigt seriösa. Mitt ”skafferi” var välfyllt. Få läste på bloggen. Nej. Nu ska här kvällsfikas. Mums.

   Gilla

   • Tack så mycket! För att inte ha tid att svara så tycker jag det var väldigt utförligt! 👍 Jag är i alla fall väldigt glad att jag hittade hit!

    Gillad av 1 person

 5. Ett väldigt vackert hus. Jag blir riktigt nyfiken på hur det ser ut där inne… Har dom bevarat det gamla eller har dom renoverat det till en liten modernare touch??
  Jag tittar ofta på ”Vem bor här?” på Svt. En väldigt härlig programserie där både maken och jag sitter i soffan och har en egen liten gissningstävling… Tänk SÅ fel man kan ha 🙂 🙂
  Ha det gott!! Kram

  Gilla

  • Det huset ser väldigt ombonat ut. Jag blir också nyfiken på hur det ser ut inne och hur trädgården gestaltar sig.
   Jag följer varje säsong av det programmet. Extra kul de få gånger de rört sig längre bort från 08-området. När vi bodde i Ystad var de i närheten.
   För första gången kör vi DUO knappen. Jag förlorade premiärveckan med 2-1. Denna vecka vann jag med 2-0 och har ledningen efter 2 av 8 omgångar. Hur ser ställningen ut hos er efter 25 % av årets produktion?
   Det retar mig lite att jag inte höll fast vid att ”långeman” hörde hemma i Bullerbyn. Det var mitt favoritstopp denna omgång. Första omgången var det avslutningshuset i Mölndal.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

   • Maken brukar vara lite bättre än mig på att gissa rätt… Avsnittet nu i måndags var jättesvårt. Det var nog bara den mustaschprydda kranföraren som var självklar 🙂 Och skådespelaren var svårast att placera. Kanske för att han var just skådespelare 🙂 🙂

    Gilla

 6. Vilket vackert hus och med en spännande och intressant historia. Ja, mycket i din stad är ju både intressant och har en gammal historia. Jag tror och hoppas att huset är varsamt restaurerat. Och kanske kan du vid tillfälle bli inbjuden.
  Tack för titten och historien bakom.
  Kram

  Gilla

  • Det finns väldigt många hus jag skulle vilja komma in i, innanför muren. Men frågan är om jag inte är minst lika nyfiken på att få se det som ingen annan som går förbi ser. Tomten med trädgård med plank. Jag skulle kunna tänka mig att där finns ljuvliga oaser. Eller så är jag för romantiskt lagd. Där är kanske ”fritt fall”. 😉
   Undra om de vågar bjuda in en gammal skum man med svart mask? 🙂
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s