57. Hörsne kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Vid den norra kanten av Gothemsån finns Hörsne kyrka. Tornet är äldst. Det är uppfört under 1200-talets första hälft. Då hörde det ihop med en absidkyrka, utan torn, som uppfördes redan på 1100-talet. Grundmurarna till träkyrkan påträffades under golvet.
I tornet finns rundbågiga ljudgluggar.

Förutom det romanska tornet går kyrkan i en gotisk stil.

Sankt Mikael med höjd stridsklubba och rundsköld. Skulpturen är från 1300-talet.

Sydportalens västra kapitälband med S:t Mikael, draken och den bevingade apokalyptiska kvinnan.

Dags för dig att få komma in bildligt och få ditt första intryck.

Träskulpturerna är från 1300-talet och insatta i altaruppsatsen från 1700-talet.

I kyrkan finns det glasmålningsrester från 1300-talet.

Dopfunten av ek är från 1730-talet.

Här är också en tidsmix. Triumfkrucifixet är från 1400-talet och korset från 1600-talet. Själv är jag från 1900-talet och vistas numera på 2000-talet. Tiden är ibland inte lätt att förstå sig på. Fast det är orimligt uppfattar jag ofta det som om den går fortare och fortare.

Det finns även kalkmålningar från 1300-talet.

I korets södra fönster finns en glasmålning från 1300-talet som visar aposteln Bartolomeus.

Predikstolen tillverkades 1688 av den kände kyrksnickaren Jochim Sterling.

Tänkvärda ord:
”En bebis föds med ett behov av att var älskad – och växer aldrig ifrån det.”
Frank A. Clark

14 tankar på “57. Hörsne kyrka

  1. Håller med tidsperspektivet svindlar, inte bara när man är i kyrkor. Det mesta man pratar med sina vänner om hände ju för 30- 40 år sedan. Med det menar jag inte att det inte hänt något från de åren och fram till nu. Tänk att dopfunten är i ek och så fint, jag förstår ju att det finns en skål med vatten i vid dop. Söt fågel i all sin enkelhet.

    Gillad av 1 person

    • Jag är många gånger tacksam för att jag skrivit dagbok i många år. Minnen börjar bli många och ibland svåra att hålla isär. Livet går alltför fort. Det gäller att försöka fylla det med så mycket trevligt som möjligt.
      Hoppas du har en fin helg.

      Gilla

  2. Jag älskar dopfunten och den sista meningen skriver jag verkligen under på. Tänk att så gamla trä och stendekorationer fortfarande kan få finnas kvar. Vilken skatt! Kram

    Gilla

  3. Härlig bilder och vacker dopfunt. Tänk att det får finnas kvar , det är ju skatter.
    Hoppas vi slipper ovädret som tydligen ska komma.
    Kram gun

    Gilla

      • Jag går hos sjukgymnasten och tränar och det känns skönt. Det har varit stängt sedan april 2020 för coronan. Nu får man en tid och då är jag ensam. Det känns bättre med värken. På torsdag får jag första vaccin spruta så snart vågar jag åka till stan.
        Kram Anki o Minton

        Gilla

      • Det var två positiva nyheter. 🙂 Sedan gör kanske värmen upptill att det blir bättre och bättre för dig med värken. Skönt att få komma igång med sprutorna. Då blir ”din värld” lite större nästa månad.
        Kram

        Gilla

  4. Det är nåt rofyllt i att ta klivet över kyrkotröskeln. Oket halkar liksom av. Man behöver den upplevelsen emellanåt. En plats att verkligen förundras över tidens gång.
    Tack för fint besök, tänkvärda ord och vackra foton.
    Kram Mia!

    Gilla

Lämna en kommentar