
Samma år, 1288, som Ringmuren stod färdig utbröt inbördeskriget mellan Visbyborgare och lantbor. Efter kriget förstärktes portarna i landmuren med torn. Nästa stora byggnation var att höja hela den snart hundraåriga muren med 2-4 meter någon gång mellan 1340 och 1360. Samtidigt fick de nya murkrönen sadeltorn mellan marktornen.

Vid mitten av 1500-talet kompletterades muren med två kaponniärer i östermur. I folkmun kallades de för Smörasken och Sparbössan. Detta är det förstnämnda.

Så här ser Smörasken ut från andra hållet. Det rör sig om en utbyggnad med batteridäck för kanoner. Syftet var att förbättra flankskyddet av landmuren. De hade kommit fram till att det inte räckte med armborst från marktornet, mot motståndet eldvapen från krigare. Med hjälp av kanonerna förbättrades oddsen rejält.
Kaponniärerna byggdes i tre etager. Först en låg källarvång och därutöver två batteridäck.


Smörasken nämndes med namn i en karta över Visby från 1723.

Det här är Sparbössan som ligger mindre än 200 meter söder om Smörasken. Närmaste port att ta sig in till innerstan är från Sparbössan Dalmansporten och från Smörasken Brunnsporten. Båda portarna finns i egna snöfria inlägg, i denna kategori.
Vi pulsade runt i snön ett bra tag och det gällde att försöka gissa var det var som säkrast att ta sig ner. På avstånd hördes glada skratt från barn & ungdomar som åkte pulka. Jag hade mer än gärna tagit pulka vissa partier. Du ska veta att de anlade tredubbla vallgravar omkring ringmuren. Under medeltiden tror jag det var längre mellan skratten i detta område. Men å andra sidan hade de kanonkul… på sitt sätt. 😉
Fotnot: På vissa ställen är stavningen kaponjärer. Men den varianten som jag valde vann ”stavningstävlingen”.
Vilka annorlunda men kul namn och tack för ännu ett intressant inlägg om muren.
Kram
GillaGilla
Två av de kuligaste namnen. Vackrast är Kärleksporten. Men det hette den inte från början. 😉
Tack ska du ha.
Kram
GillaGilla
Det är fascinerande vad de slet, bygga upp muren och alla torn gjordes inte på en eftermiddag!
Finns det nån förklaring till namnen? Sparbössan och smörasken.
GillaGilla
Det hade varit betydligt enklare och vettigare att hålla ihop på ön. Göra utvecklande saker och njuta av det vackra. ❤ Vi som kommit efter kan njuta av det som då var något helt annat än njutbart.
Tog säkert tio eftermiddagar. 😉
Nej. Jag hittar ingen uppgift om det. De brukar inte ens vara med på moderna kartor som delas ut till turister eller i böcker. Min vilda gissning är att de uppifrån landtornen såg ut som dåtidens sparbössor & "smöraskar". .
GillaGilla
Ja, då vet jag vad kaponniärer är för något! Fast betydligt lättare att komma ihåg ”sparbössan och smörasken!” Ja, så mycket historia med ringmuren och fantastiskt är det att den finns kvar, med tanke på just allt som hänt genom tidens gång! Intressant läsning!
Helgkram från Nilla
GillaGilla
Förstår att det är lättare att komma ihåg namnen på S.
Det ha rasat på vissa ställen – men de har fixat till det. Därför är en bit kallad för Nya muren.
Kram från en härlig solig lördag.
GillaGilla
Vad intressant! Här fick jag lära mig en hel del nytt. Kaponnniärer, ”Smörasken” och ”Sparbössan ” hade jag ingen aning om. Men kunskap är en lätt börda att bära. Och jag gör det gärna. Fina bilder som visar bad det är frågan om.
Kram!
GillaGilla
Inte så speciellt långt efter hade de tjänat ut sin tid och muren mist sin uppgift ur försvarsvinkel.
Visst är det tur att allt inte är tungt att bära. Men undra om jag inte fått en ryggsäck som det är små hål i på sista åren. 😉
Tack ska du ha.
Kram
GillaGilla
Ha, kanonkul … du är för rolig du.Tänk, inbördeskrig på Gotland. Det är en så svindlande tanke att tänka på nu men som naturligtvis inte var så konstigt på den tiden. Smörasken och Sparbössan. Märkliga namn som jag inte hade hört. Sparbössan, syftade namnet till det jag tänker på som sparbössa … att spara pengar i eller var det att spara på krutet i bössan kanske. Tack för ytterligare en historielektion från Gotland! Uppskattad som alltid!
Kram Anita
GillaGilla
Ibland måste jag lägga band på mig själv för att inte tramsa för mycket. Helst när jag är lite trött.
Då var det verkligen ”två världar”. Visby var världskänt och platsen innanför muren hade en relativt lång blomstringstid, innan det gick raskt utför med krig och digerdöden.
Intressant. Du nosade kanske på en sanning. På tal om krut så finns ett torn med namnet Kruttornet i muren. Tack för besöket.
Kram, Bosse
GillaGillad av 1 person
Lova att inte lägga band på dig själv. Det är så härligt med trams mitt i allt allvar. När jag läser dina inlägg blir jag alltid på gott humör 🙂
Kram
GillaGillad av 1 person
Vi får se. 😉
Jag minns hur jag tog ut svängen första gången, på första bloggen. Minns även hur S sa till mig, efter att först ha läst mitt utkast. ”Det där kan du inte lägga in”. Hon hade både rätt och fel. Kom någon in på besök för första gången kom de inte tillbaka. 🙂 Egentligen höll jag på med bokmanus och var otroligt seriös och tyckte det var skönt att få tramsa av mig en stund. Det fanns på den tiden minst en handfull liknande tjejer, så målgruppen fanns. Ibland måste man chansa.
Kram och tusen tack ❤
GillaGilla