Troll-Oxen busade med mig

Vi var på väg mot Bara ödekyrka, när vi stannade till vid kanten av ett litet berg. Nyfikenheten tog oss ur bilen och fram till informationsskylten. Vi läste att berget hette Baraberget och var en fornborg, begravningsplats och före kristen tid ett känt offerställe på Gotland.

Offerkällan låg nedanför berget, men togs bort i samband med en vägomledning på 1950-talet. I källan offrades ull och pengar för djurs och människors hälsa.
På Baraberget växte en helig ”esk” (ask) som enligt legenden var grön året runt. Ändå tills en man försökte flytta trädet. Då dog det tvärt.

När det begav sig för länge sedan trodde människorna att det bodde troll på berget. Troll-Oxen var en elaking som ställde till med mycket förtret. Åtminstone fick han skulden för olika saker. Drömläge för oärliga och elaka människor utan svans.

Baraberget är ungefär 40 m högt. Det är inte mycket av den drygt 100 m långa vallen, som omgärdar borgen, som syns 2020. Däremot går det att betrakta ett litet bronsåldersröse och kanske träffa på en…

… arbetande insekt som aldrig hört talas om semester och sommarlov.

Utsikten mot vidderna var sevärd. Jag läste att det åktes pulka här när det var tillräckligt med snö.

Ett tag funderade jag var bilen befann sig. Var helt säker på den följt med hit. Så dök taket upp och mina tankar gick kvickt till kvicksand. Sa inget till Solveig. Varken om det eller lappen som jag diskret tog bort bakom vindrutetorkaren. ”Jag gillar inte blå plåtleksaker/ Hälsningar Troll-Oxen. 😉

20 tankar på “Troll-Oxen busade med mig

 1. Vad roligt och intressant det är med att stanna till vid en plats och utforska den! Så mycket historia och jag ser dig Bosse framför mig sittandes en dag med barnbarn och berätta folksagor! ❤
  Ja, sicken tur att Troll-Oxen kastade iväg den lilla blå! 😉
  Bilden med humlan gjorde mig särskilt glad! 🙂
  Kram från Nilla

  Gilla

  • Jag är väldigt förtjust i kombinationen av pålästa, bestämda stopp och spontana. Det BARA låg och väntade på oss. Men Bara ödekyrka rekommenderar jag dig mer.
   Vilket vackert ”framtidsfoto” du målar upp. Nu verkar det mer som det kommer att dyka upp något på fyra ben. Men inget är skrivet i sten.
   Den som inte fotar spanar både högt och lågt.
   Kram, Bobo

   Gilla

   • Fyra ben låter underbart! Kan vara en hund eller katt!? 🙂 Sedan ser jag att ”Tryckfelsnisse” har varit framme hos dig! Naturligtvis skulle det stå att det var tur att Troll-Oxen INTE kastade iväg den lilla blå! 🙂 Men det förstod nog kloka Bosse! ❤
    Helgkram Nilla

    Gilla

  • Nu är det försent. Det finns inget hopp att det ska rätta till sig heller. Förstår inte hur Solveig har stått ut genom alla dessa år. Skottårsåren måste varit extra tuffa för henne. 😉 Nu kom jag att tänka på när jag åkte omkring och delade ut foldrar om Lidéns Samlingsmuseum. Jag valde alltid mysiga ställen vid havet/kusten när det var fint väder och lite längre fram på våren. Ibland hade jag ingen aning om var bilen var parkerad. Då togs inga kort med mobilen. Ofta var det jag som hämtade på förskolan, flera mil därifrån. Men på något vis lyckades jag både hitta bilen och barnen i rätt tid. Härliga minnen. 😀

   Gillad av 1 person

 2. Synd att de försökte flytta på trädet, speciellt träd som alltid var grönt . Så mycket intressant ni hittar, ni har ju inte tid att sakna Ystad ,-) Ni bor fint nu också, det syns, mycket fint, och kul att läsa om,
  Kan tänka mig att mycket elände som hände skylldes på troll – Oxen. Som du själv skriver.
  Kanske blir det en snörik vinter så du och Solveig kan åka pulka där ,-) Min man och jag har varsin pulka , ibland tar vi dom och åker , jättekul!
  Tur att taket syntes ,-) Och tänk att Troll-Oxen fortfarande är i farten ,-)))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Han tänkte flytta det till en borg i Visby.
   Ystad och Österlen kommer alltid ha en speciell plats i våra hjärtan. Sista dagarna har vi tittat på diabilder och insett hur mycket vi hunnit med under 30 år.
   Hoppas ni kan åka pulka i vinter. Jag slängde min blåa pulka inför flyttningen hit. Det är jättekul att åka.
   Ett riktigt bustroll.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

   Gilla

  • Det berget kände vi heller inte till. Där hamnade vi av en slump. Bara ödekyrka strax intill är verkligen sevärt.
   Det finns några ställen på ön där det är riktigt brant och stupar mot havet. Men ”dina kullar” i Wales gissar jag är högre.
   Tack. Du också.

   Gilla

 3. Att uppmärksamt stanna den blå och klättra ur och uppför en en tjusig entrétrappa… där en kommer upp i ett eget rike, Trollriket. Där hör ju Troll- Oxen tidvis hemma.
  Gotland har alltså Bara(-)berg på vägen mot Bara ödekyrka.
  I bild fem är många små trollungehuvuden synliga.
  Kram från Sol i Karlstad som idag vilar sig bakom molnen ur vars det faller regn, så jag får skina lite själv 🙂

  Gilla

 4. Jag sa ju för en tid sedan att jag skulle besöka dina fiskelägen, nu har in alles gjort 1/3 av de med stort nöje i helhet och detaljer. Bara en samlingskommentar här; blåeld, grå båtar o hus, röda små hus och så mycket mer.
  ”Målet är ingenting vägen är allt” 🙂 Resterande delar tar jag också, men inte nu.
  Kram 2 denna dag.

  Gilla

  • Så du gillar också fiskelägen. Jag älskar de som är äldst. När blåelden blommar blir det en perfekt kombination. Men det går lika bra med vallmo.
   Nu sitter jag här och nynnar på Robans mysiga låt. ❤
   De finns kvar och väntar snällt på dig. Dessutom har jag fler som inte är inlagda ännu. Orsaken är novembertävlingarna som snart ska dra igång. I november ska det endast finnas 30 stycken fiskelägen. Lika många som antalet dagar i månad nummer 11.
   Dubbelkram tillbaka

   Gilla

 5. Jag är så glad att jag får följa med er på era historievandringar. Det är något som jag inte sysslar med själv, så då är det intressant att få ta del av ert intresse.
  Det finns många sägner.
  Och grattis till er långa kärlek ❤
  Många fina bilder.
  Kram Katarina 🙂

  Gilla

  • Gotland är härligt för att det finns så många olika saker som jag är intresserad av. Historia är bara en bråkdel. Deras natur är mångsidig. Mysiga änge och fantastiska naturreservat. Gamla fiskelägen går jag igång på. Nära till mitt älskade hav. Sten och sandstränder m.m.
   Tack ska du ha. Jag är glad och tacksam för att jag fick träffa den unga tjejen i Borås. ❤
   Tack Katarina.
   Kram, Bosse

   Gilla

 6. Ojdå! Vilken nitisk parkeringsvakt! Så vacker utsikten är där från berget även om det inte är så högt. Jag tycker om att besöka gamla historiska platser. Då sätter fantasin sig i rörelse och man inbillar sig än det ena än det andra….eller det är inte fantasi? Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s