Endre avrättningsplats

Varje gång vi kört den slingrande mindre vägen mot Endre, har jag noterat den historiska platsen på höger sida. Den här gången hade vi inga bilar bakom oss. Därför sänkte jag farten och höll utkik efter en avtagsväg norrut. En grusväg och en skylt gav vägledning. Vi parkerade bilen, gick in i skogen och nådde efter en kvart platsen.

Enligt information på tavlan var Endrebacke en avrättningsplats mellan 1699-1863 och 14 avrättningar är dokumenterade, men troligtvis var antalet fler.

Det finns ett protokoll från 7 juli 1699, då två personer avrättades samma dag; massmördaren Bengt från Roma och tjuven Botell Olsson från Gothem.

Även nästa gång 1717 rörde det sig om en dubbelavrättning. Namnet på de halshuggna var bonden Thomas Christenson och båtmansänkan Christina Jacobsdotter. Brottet var dubbelt hor.

Avrättningen av rånmördaren Johan Petter Hammarström 1858 finns i detalj beskriven. Även hur åskådare föll ner från träden när de bevittnade scenen. Skarprättaren sa till om att ta av halsduken som Hammarström hade runt halsen. Då visade det sig att han lyckats få på sig sju halsdukar.

Det fanns mycket att fundera omkring och försöka smälta. Jag tänkte på två kvinnor och den sista som avrättades här 1863, rånmördaren Johannes Mathias Lindgren från Boge.
Kvinnorna hade begått barnamord. Anna Lisken Larsdotter var endast 22 år. Maria Magdalena Alexandersdotter Baltzarsson hade skurit halsen av en tioårig gosse i Kaungs änge.
Var kommer all ondska ifrån? Jag har svårt att tro att vi föds med den och uppskattar inte dåtidens gratisföreställningar för allmänheten. Kunde skarprättaren sova efteråt? Låg han och räknade bilor istället för gotländska lamm? Vad skrev han i sitt CV? Jag är supersnabb på att skilja på huvud och kropp? 😦
Länk till liknande plats på Gotland.
https://gotlanduppochner.com/2019/02/05/do-pa-olika-satt/

18 tankar på “Endre avrättningsplats

 1. Ja hu, var kommer all ondska ifrån. Jag har, precis som du, svårt att tro att vi föds med den. Och det går verkligen kalla kårar längs ryggraden när jag läser om massmördare och barnamörderskor! Och just det där med att det var publik närvarande vid avrättningarna. Varför i hela friden vill man se något sådant! Som elektriska stolen. Kommer att tänka på filmen ”Den gröna milen”. Har du inte sett den kan jag rekommendera den. Trots handlingen är det en väldigt bra film. Tom Hanks är suverän.
  Nu hamnade jag lite från ämnet. Trots att det är en hemsk plats så är det intressant att få läsa om den, veta hur det var, att den fanns. Och framförallt, att veta att den inte finns längre, i varje fall inte på det sättet.

  Kram Anita

  Gilla

  • Vem vet. De var kanske tvungna att se på för att de skulle skrämmas till lydnad.
   Jag har den som DVD. Hanks kan göra många olika sorters roller/karaktärer. En bra men otäck film.
   Det är nyttigt att få med bitar från historien av olika skäl.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Ondska har verkligen funnits i alla tider. Konstigt nöje att bevittna avrättningar…
  Man säger ofta att det sker så mycket hemskt nu för tiden, men det verkar det alltid ha gjort.

  Gilla

 3. Då vi var till Gotland 2017 besökte vi 3 st avrättningsplatser, där ibland denna. Dina bilder verkar bekanta, en del i alla fall.
  Det är fruktansvärt hur det var förr i tiden, på många sätt.
  Ondskan har funnits länge och den kommer inte att försvinna så länge det finns onda människor. Men, vi föds inte onda utan det är andra krafter, som jag inte begriper mig på.
  Märkligt hur någon frivilligt kan gå och bevittna en sådan avrättning, obegripligt.
  Kram!

  Gilla

 4. Min morfars farfars farfar var skarprättare i Visby på 1740-talet. En förfärlig upptäckt som fick mig att söka mer kunskap.
  Avrättningar var dåtidens skådespel som kunde samla tusentals åskådare, många försedda med glas och muggar för att få med sig lite av den halshuggnes blod! Det ansågs skydda mot sjukdomar…

  Gilla

  • Välkommen till bloggen. 🙂
   Förstår att du blev överraskad och nyfiken. Det hade jag blivit. Nu finns fler ”verktyg” och möjligheter för att få svar snabbare när det gäller sökningar.
   För mig låter det groteskt. Det var andra tider och tänkesätt. Vad kul att du skrev och berättade. 😀
   När jag läser ditt namn tänker jag på en mycket duktig skidåkare.
   Välkommen tillbaka. I November vankas här mest korsord och bildtävling.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s