Cephalanthera rubra – Röd skogslilja

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Röd skogslilja är mycket sällsynt och finns med på den svenska rödlistan över hotade arter.

Troligen har Gotland den rikaste förekomsten i norra Europa.

Röd skogslilja är kalkälskande och kustbunden.

Det händer att den röda skogsliljan korsar sig med den vita skogsliljan och då uppstår en mellanfärg.

I slutet av juni och början av juli lyser de stora rosaröda, glest sittande, blommorna. Nu i oktober är det ett mysigt minne från vår tur till Ireviken på nora kustremsan.

16 tankar på “Cephalanthera rubra – Röd skogslilja

 1. Ännu en mycket vacker blomma. Jag förmodar att den på bilderna är i mellanfärg och att den röda är rödare men jag har kanske fel… Bara att ta nya tag nästa säsong och leta vidare 😀

  Kram

  Gilla

 2. Vilken rikedom att bo på Gotland och ha så många vackra, unika växter och en sådan vacker natur att njuta av. Och vilken tur att ni bor på Gotland och låter oss andra få njuta av dessa växter och den fina naturen som du och Solveig upplever på era promenader 🙂 Dom har en vacker färg även om dom inte ser så röda ut. Men ofta är det så, röda växter tonar ofta i blått. Och ibland förvränger kameran färgen lite också. Men vackra är dom …

  Och så blev jag glad att få se ett inlägg från dig. Har du använt nya redigeraren?

  Ha en fin dag på ön! Här skiner just nu solen och strör guld på träden i skogsbacken en bit bort.
  Kram Anita

  Gilla

  • Jag skulle behöva bli hundra år för att hinna med att besöka ställen på ön som lockar. När vi gick med i Instagram växte plötsligt tipsen med nya ställen. Jag gör anteckningar och forskar på egen hand.
   Det ser nästan ut som vi färgat om dem, men det enda jag gjorde var att trycka på ”skärpaknappen” på picture project. Jag har upptäckt liknande ”färgförändrigar på andra orkidéerarter. Mysko.

   Jäpp. Jag kopierade min wordtext och klistrade in den. Sedan tog jag bort texten foto 1 och tryckte på +. Letade upp fotot i mitt externminne och gjorde som vanligt. Markören var snällt kvar på rätt ställe. Men bilden hamnade längst ner. Inser såklart att all min text anses vara ett block. Slutade med att jag kopierade min text och hade den bredvid mig och fick skriva om den i blockredigeraren. Här gjorde det inget för det var så lite text – men i morse var det riktigt tjatigt med avrättningsinlägget. Värst var sirapen. Jag skriver snabbt och utan att titta på tangentbordet. Men bokstäverna släpade hela tiden efter. (Tror du det handlar om tjocka isblock?) Precis som under min spraytid för många år sedan. Därför trodde jag att jag skrivit fel och började sudda. Vilket också gick långsamt. Vilken tid jag slösade bort. 😦 Färg fixade jag inte till fasta texten i detta inlägg. Däremot grejade jag länken i dagens inlägg. 😀 Troligen kommer jag att lägga in en kopierad text åt gången. Sedan foto. Därefter nästa text… gäsp. Risk att jag somnar och slår pannan i tangentbordet och blodet börjar spruta på skärmen och jag måste köpa något slags vindrutetorkare och… 🙂
   Det känns som hösten har hoppat in i mitt huvud och byggt ett trassligt bo där. Men imorgon är det nya insatser. 😀
   Bossekram

   Gilla

   • Tror säkert det handlar om tjocka isblock 🙂 Vi får kämpa på, dygnet runt … ”Block around the Clock” 🙂

    Det där med att få in färg på texten. Du kanske redan kommit på hur du ska göra men annars kommer en liten instruktion här:

    Om du ställer dig i ett textblock så får du upp den vågräta ”listen” för ditt textblock. Näst längst till höger (precis innan de tre lodräta punkterna) finns en ”pil ned”, det är där du kan ändra en hel massa, bland annat färgen. Om du markerar den text du vill ändra och trycker på ”pil ned” så ser du att du får upp ett fönster med en lista med möjliga alternativ, bland annat ”Textfärg”. Där kan du nu gå in och välja anpassad text, exempelvis grön. Då blir bara den texten du markerat grön.

    Fredagskram Anita

    Gilla

   • Där var jag och röjde redan i söndags. Inga direkta färgval. Bara en ”regnbåge” där jag stannade markören vid en slags grön massa. Sedan stod det ordet RENSA i en rektangel. Däremot hittade jag samma dag möjligheten Old Classic som ledde mig till älskade gamla verktygslådan. Där det lätt gick att välja grön färg. Precis som fram till i söndags. Men sedan blev det tvärstopp och rörigt värre. Nu löste jag det med FET typsnitt istället. Precis som förr. Innan färgen upptäcktes. Vet du vem som upptäckte Tålamod? 🙂 Antagligen kommer jag att bli en fotobloggare med pyttelite text mellan bilderna. Eller tar jag låååångsemester. Men efter alla timmar jag lagt ner på novembertävlingar, under flera veckor – ska jag inte ge upp. Däremot får jag göra på annat sätt. Absolut inte sitta och göra tabeller direkt i inlägget. Då kommer jag inte att hinna sova min skönhetssömn. 🙂 Undra om det går att drömma mardrömmar om block?
    Du får ha en skön oktoberhelg
    Kram

    Gilla

 3. Vad roligt att få se den röda skogsliljan! Orkidéer är min favoritblomma men har inte sett så många ute i det fria men Adam och Eva och Guckusco har jag sett och röbblommig Sankt Pers nycklar. Kanske några till….
  Ser fram emot fler från Gotland.
  Kram

  Gilla

  • Extra kul var det att det var jag som lyckades hitta både den och en annan på nästan samma plats. Guckusco ska vi fixa nästa år. Hade vi bara gått lite längre in i området… 🙂 Sankt Pers Nycklar såg vi väldigt många i år. Till slut hoppades jag att det var en annan sort. Var på gränsen trött på dem. Vilken otacksam människa jag är. 🙂
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s