Den blomstertid nu kommer…


Vi tyckte det var dags att vädra fikakorgen och kom att tänka på ett ställe som vi hade besökt under en semester på Gotland. Utanför denna röda byggnad parkerades bilen och…

… vi gick in genom denna grind på andra sidan vägen. Om somrarna brukade biskopen Israel Kolmodin (1643-1709) ofta vandra genom de vackra markerna ned till Hångers källa.

Förutom superintendent, d.v.s. biskop var han även kyrkoherde i Lärbro pastorat. Vi kunde läsa på en informationstavla att han deltog i förarbetena till 1695 års psalmbok och själv författade eller översatte till svenska ett flertal psalmer.

Det sägs att Israel Kolmodin under en promenad hit diktade sin mest kända psalm. ”Den blomstertid nu kommer.”  Den vackra psalmen är som skön nostalgi för mig. Påminner om efterlängtade skolavslutningar och ett låååångt orört sommarlov framför mig. Fullt av möjligheter.Juni, juli, augusti” som Per Gessle diktade så medryckande. Tänk att psalmen blivit förbjuden inför många skolavslutningar och inte får sjungas. Om det tycker jag inte. 😉 

Länsstyrelsen i Gotlands län förvaltar källan i samarbete med markägarna. Platsen blev ett naturminne den 31 december 1968.

”Vi lever i syrenernas tid…” sjöng Gessle på en tidig soloskiva.
Jag tog en titt i min femårsdagbok för att se om det var på nationaldagen som vi besökte Hångers källa. Det var det inte. Däremot minns jag att vi hade en lugn, fin, solig fikastund med underhållning; bestående av fågelsång. ”Man hörer fåglar sjunga med mångahanda ljud…”

Fotnot:
Jag svarar eventuella kommentarer med en symbol och fortsätter ägna mig åt  trist teknikstrul på datorn. Teknikstrul borde förbjudas. 😦  Nästa inlägg kommer också att handla om något på H och var dessutom ett kärt återbesök för mig.

20 tankar på “Den blomstertid nu kommer…

 1. Så vackert med grönskan. Här börjar det bli så torrt att växter och buskar slokar på eftermiddagen.
  Teknik strul är bara jobbigt och kostar pengar om man inte kan själv.
  Kramar från oss

  Gilla

 2. Naturen runt ikring passar verkligen in på psalmtexten. Jag minns alla mina skolavslutningar då vi sjöng just den psalmen. Kan inte förstå varför allt måste ändras stup i kvarten. Men om några decennier ändras det kanske tillbaka igen. Hoppas strulet snart är avhjälpt. Kram

  Gilla

 3. Ja tänk, Israel Kolmodin känner jag egentligen bara till för ”Den blomstertid nu kommer”. Vilka minnen jag har med den. Det har vi nog alla, i varje fall vi som fick sjunga den på skolavslutningen. Och syrener, det förknippar jag också med skolavslutningarna.

  Och vad är nu detta med teknikstrul på datorn? Har det blivit en epidemi? Du är den tredje jag läser om som har teknikstrul. Usch, hoppas inte jag också drabbas. Och naturligtvis hoppas jag att det löser sig så fort som möjligt, vad det nu är. Datorer är bra men när dom strular, då blir man väldigt less på dom 😦

  Kram Anita

  Gilla

 4. Teknikstrul är urjobbigt! 😦 Men det brukar ju lösa sig! 🙂 ”Den blomstertid nu kommer”, är en av de vackraste psalmerna vi har. Både text och melodi. Kan förstå att orden kom till honom i den grönskande salen! Men att psalmen är förbjuden att sjunga har jag inte hört. Däremot att det sällan förekommer skolavslutningar i just kyrkan. Kyrkan är en underbar plats för olika sorters arrangemang. Inte bara för gudstjänster.
  Ja, jag har varit frånvarande i bloggvärlden. Det har bara blivit så! Kanske lite andra prioriteringar… och inte så många ”nya äventyr!”
  Fina bilder!
  Må gott!
  Kram Nilla

  Gilla

 5. MYSIGA bilder, härlig sommar och kul att se hur ni njuter ,-) är det en visa eller psalm ” Man hörer fåglar sjunga”? tycker jag känner igen den men kan ha helt fel.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 6. Trevligt att få återse dessa platser. Jag och Mysingen var till Hångers Källa. Vi tyckte att det var en underbar fin plats och däromkring, så rogivande.
  Psalmen är välkänd och väcker många minnen. Du hade den i en av dina tävlingar för några månader sedan, om jag inte minns fel.
  Fint att få se dina vackra bilder från er utflykt.
  Kram!

  Gilla

 7. Så har jag läst en hel del här i bloggen din och återvänt till Gotland i tanken. Det var så skönt att få tio dagar på Öjn i år, fjolårets fem var alldeles för få. Men snustorrt var det i markerna runt huset och inte har det regnat sedan dess. Så mycket som har dött och ser eländigt ut. Jag blev väldigt vemodig och sorgsen av att gå runt och se hur det såg ut.
  Sista dagen kom algblomningen som en brun soppa, så det satte ännu mer sordin på tillvaron – tur att det var sista dagen!
  Hoppas att du får ordning på tekniken, det är vid sådana tillfällen jag förtvivlat tjoar på sönerna och så kommer de och fixar allt 🙂

  Gilla

 8. Verkligen en njutflykt av stora mått. Har läst många av dina härliga inlägg men inte alltid kommenterat. Så fina och varierande turer ni tar.
  Visst är det bedrövligt att skolledare faller till föga och inte tillåter ”Den blomstertid nu kommer” . Finns ju absolut ingen anledning. Psalmen är en del av den svenska traditionen och vår kultur och den tycker jag vi i detta fall ska värna om.
  Karm och tack!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s