Lauks i Lokrume


Domarsläkten Lauk hade här en stor gård på 1300- och 1400-talet. Gervid Lauk var landsdomare på gutnaltinget – Gotlands högsta domare.

Det som finns bevarat från den tiden är detta packhus (förrådshus) i två våningar och en vind.

Varje våning hade två rum med egen ingång utifrån – utan inre förbindelser. Till andra våningen kom man via stege och svalgång av trä.

Bottenvåningens rum hade kryssvalv, andra våningen bjälklag och vinden tunnvalv. Bottenvåningen och vinden användes som magasin.

Andra våningen kan ha varit bostad. Där finns spår av det. Dock ingen eldstad. Däremot fanns en privet på baksidan – ett utanpå hängande torrdass.

Gårdskorset har fundamentet i behåll. Själva korset är utbytt. Det berättas att det kristna gårdsfolket samlades vid korset till andaktsstund, morgon och kväll.

Vilken pampig allé de nuvarande gårdsägarna kan njuta av. När vi besöker Lokrume kyrka ska vi hålla utkik efter Gervid Lauks gravhäll. Den kanske är större än kyrkan. 😉

19 tankar på “Lauks i Lokrume

 1. Vilket fint ”packhus”! ibland blir man förundrad över att dom kunde bygga så bra förr i tiden – alltså utan hjälp av en massa maskiner!! 🙂
  Men jag tror att dom flesta av dåtidens byggare var betydligt händigare än dagens. Nu verkar det som om vem som helst kan ägna sig åt att bygga, utan att ha lärt sig. Vi byggde ju till vårt hus i 2 plan när vi bodde i Örby, Stockholm och man fick vara som en hök över ”snorisarna” som gjorde jobbet – dom hittade på det mest otroliga saker. Han som var chef och var den som kunde bygga -förmodligen – visade sig aldrig….. 😦
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag har ofta tänkt på det. Alltför många av de som anlitas är ”speciella”. Sedan finns orsaken att beställaren vill ha det billigt och kollar inte referenser. Förr fick det ta tid. Det gjordes för grunden. Finns givetvis riktigt duktiga i nutid också som kan tekniker och har ”verktyg” som gör saker bättre. Just nu tänker jag på programmet ”Fuskbyggarna” som jag såg alla avsnitt av och so höjde mitt blodtryck. 😉
   Smart taktik att ha en chef som kan och sköter första kontakterna och sedan går upp i rök. Helst om köparen betalt en rejäl startslant. Du får skriva en bok om din erfarenhet. 🙂
   Kram

   Gilla

   • Tillbyggnaden blev väldans bra – till slut – men det var ett halvårs prövotid! Vi valde byggare efter att ha fått tips, men han som kunde var aldrig på plats – och sen var vi dumma och lät grabbarna ha ett rum i undervåningen som futt. Där fanns det en jukebox, men den fick vi snabbt sätta ur spel!
    Golvet in till köket och hallen kom 3-4 cm för lågt, ett altanräcke i trä byggdes med kvisthål högst upp. En dag när vi kom hem fick vi en jättechock när ett fönster (av 3 i rummet) mot grannen satt nedtill på väggen (!) m.m. Det mesta fick dom göra om, utom golvet – det fick vi fixa med trösklar. Så när vi skulle betala drog vi av en massa pengar. Byggaren hörde aldrig av sig igen…..
    KRAM/Susie

    Gilla

   • Då slutade väntetiden ändå skonsamt för er.
    Inte ett endaste julkort? 😉

    Idag intog vi frukosten på Närsholmen. Innan vi hoppade upp på de medhavda cyklarna. Jag älskar den ”unga udden” som inte fanns förr. Enda ”molnet” var Adam och Eva som gäckade oss vid två ställen. Livet får inte vara för enkelt. Då blir det vardagsmat varje dag. 🙂
    Kram

    Gilla

 2. Tänk att behöva stege för att nå andra våningen. Och vilka tjocka väggar. När jag ser bild tre uppifrån så drabbas jag av en intensiv längtan att få stå där i dörrhålet och känna med handen över stenen, kanske till och med lägga kinden emot och känna svalkan en varm sommardag.
  Skönt med en tur till Gotland innan jag ska gå ut i trädgården och ta mig an måbärshäcken som ska få en rejäl nedklippning.

  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram Anita

  Gilla

  • Säkert spännande och romantiskt att ta stegen på natten och njuta av stjärnorna och fullmånen. 🙂 Det här var ett spontanstopp mellan två planerade mål. Jag hade så gärna velat komma in i packhuset och precis som du skriver gjort en egen inre resa bakåt i tiden.
   Hoppas du och häcken hade det trevligt tillsammans igår och inte blev ovänner. 😉
   Tack ska du ha. Imorgon sticker vi iväg extra tidigt mot hemligt efterlängtat mål. ❤
   Kram tillbaka

   Gilla

 3. Gamla fina hus och fönstren på det röda är härliga. Torrdass som hänger utanför har jag sett i Tyskland.
  Tack för denna utflykt.
  Kramar från oss

  Gilla

 4. Så intressant! Alltid nyfiken på fakta om historisk tid. Vilken skillnad mot när jag gick i skolan. Lärarna misslyckades verkligen med att få mig intresserad.

  Gilla

  • Jag tror det är viktigt att kunna visa upp för kommande generationer hur livet såg ut förr. Gotland har en speciell historia som skiljer sig mycket från fastlandet.
   Helgkram tillbaka.
   Ps. Vad det du innanför allt det där? Hoppas du kunde andas och blev befriad. 🙂

   Gilla

 5. Pingback: Bringes i Norrlanda | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s