Hjulkorsgraven i Stenkyrka


En fin byggnad med förgätmigej och gullviva utanför knuten. Strax intill parkerade vi bilen och förflyttade oss i våra tankar, många år tillbaka i tiden.

Det är Stenkyrka hembygdsförening som vårdar hjulkorsgraven som är från 300-400 efter Kristus.

Egentligen låg graven under landsvägen. När det skulle bli en ny vägsträckning beslutades det, att det skulle göras en arkeologisk utgrävning och att graven skulle restaureras på denna plats.
Vid mätningen kom de fram till att graven var 17 meter i diameter. I gravens mittröse hittades två kalkstenskistor som var plundrade.

Endast lite brända ben och bronsfragment fanns kvar i kistorna.

Jag tror du förstår var termen hjulkorsgrav kommer ifrån. Mellan mittröset och gravkanten ligger runda stenar formade som ekrar i ett hjul.

Allting är relativt. För mindre än en timme senare studerade vi en ”modern” ödekyrka från 1200-talet och just nu lyser solen som den gjort i exakt … 😉

16 tankar på “Hjulkorsgraven i Stenkyrka

  • Du har kanske varit i Lilla Bjärs en bit därifrån. Det stora gravfältet har jag bara sett från bilfönstret. Men någon gång ska vi stanna till där och fixa till ett blogginlägg.
   Vilket fint väder vi haft flera dagar i rad. Inomhus håller jag på med att fixa till alla foton vi tagit sista veckorna.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

  • Den tycker jag också är den finaste. Men jag har en hel del andra finare som jag håller på att ”drunkna” i just nu. Du känner säkert till ”problemet” med att ta för många foton och har mycket efterarbete. Hoppas jag hinner bli färdig innan det är ny helg och vi ska ut på nya utflykter. En del foton tänkte jag ha i månadens bildtävling på denna blogg.

   Gillad av 1 person

   • Jag vet precis vad du menar 😀 Just nu är det precis tvärtom just nu… mina bilder börjar sina, hihi 🙂 …dags att ge sig ut på nya fotoäventyr! Ha en fortsatt trevlig vecka!

    Gilla

   • Just nu önskar jag att jag var i din sits. 🙂 Den lär inte komma förrän till oktober och då drar det ihop sig till Novembertävlingar på två bloggar. 😀
    Tack ska du ha. Nu kom solen. Den var inte där under min morgonpromenad.

    Gilla

  • Här finns många andra liknande historiska platser. I rätt mängder är det intressant. 😉 Jag försöker alltid variera stoppen på utflykterna efter våra önskningar. Sedan kan det bli en helt annan ”redovisningsföljd” på bloggen. 🙂
   Tack ska du ha.

   Gilla

  • Det är intressant att sticka mellan med sådana här stopp. Bara jag får min dos av fiskelägen och havsutsikt. 😉 Du hade säkert uppskattat turerna vi tog i lördags & söndags. Men nu sitter jag och nästan drunknar i alla dessa hundratals foton. Mer än tusen är det. Vi var iväg på fredagen också.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s