Rackarbackens ökända yrken


I modern tid anses det fint att ha en bostad på Klinten. Så har det inte alltid varit. En bra bit in på 1900-talet härjade lössen i de trångbodda bostäderna. Att bli kallad ”Klintunge” gav inga pluspoäng. Ju närmare Norderport desto sämre rykte. Rackarbacken som backen heter var ett omtalat slumområde.

Närmast Norderport bodde bödeln i början av 1800-talet. Men det är inte han som gett namnet ”Nattmannens tomt” i modern tid, utan hans granne och medhjälpare, en bit upp i backen.

Jacob Tingstedt var grannen född till, men kallades för ”Rackaren” eller ”Nattmannen”. Jacob var underhuggare till bödeln. Han skötte efterarbetet på Galgberget, som att ta ner liken. En annan fysisk uppgift var att piska dömda brottslingar blodiga. Jacob tycks ha varit allround när det gällde blod och dödande. Han var häst och hundslaktare på dagarna. På nätterna skötte han sysslor som inte skulle synas när det var ljust. Då gick han runt och tömde latrintunnor bland de fina husen i Visby.

Till Jacob flyttade en kvinna med namnet Kajsa Maja. Tillsammans fick paret barn. Kajsa Maja hade varit en skönhet som ung. Bland hennes personlighetsdrag kan nämnas; lättsinnig, lat, självdestruktiv och framför allt livsglad. För utomstående måste det varit märkligt att få höra Kajsa Maja sjunga under ljusa sommarnätter från det fallfärdiga huset. Den märkliga kvinnan tycktes behålla sin personlighet genom åren.

Nu måste jag avsluta med att berätta om Jacobs fortsatta liv. Trots allt hemskt han hade sysslat med under många år lyckades han vända på skutan. För något som inte ska tas från honom var hans stora mod. När det blåste svår sjögång kunde han ta på sig uppgiften att simma ut till fartyg på redden, som inte kunde ta sig till hamnen. Gissa var han hade posten? Antingen i munnen eller i hatten.  😊
Med tiden blev Jacob Tingstedt faktiskt polis. Jag vet inte hur många år han hann jobba inom gebitet. Däremot vet jag att han gav simlektioner och det var under en lektion sommaren 1850 som han fick ett slaganfall och dog.
Om du någon gång kommer genom Norderport så ta några klunkar välbehövlig alkoholfri dricka och tänk dig tillbaka i tiden några minuter när du beskådar ””Nattmannens tomt”, innan du bestiger Rackarbacken. Väl där uppe är mödan väl värt besväret när du viker höger mot Kyrkbergets berömda vy – mot allt sevärt därunder och havet framför dig. Då inser du varför ön Gotland är så sevärd att besöka och att Wisby var en av Europas mäktigaste städer en gång i tiden. 

Allt hade tydligen ett pris och allt var definitivt inte bättre förr. 😦

19 tankar på “Rackarbackens ökända yrken

 1. Det ver en intressant berättelse. Klinten finns faktiskt i Åstorp också. Jag skulle kanske skriva om det nån gång, fast jag tror jag berättat om Klintagumman. Kram

  Gilla

 2. Informativ skylt😟
  Intressant berättelse. Såg halv 8 igår, från Gotland. Då pratade vi just om vad som var dåligt att bo förr många gånger är höjdarställen nu. Helst sett till prisbilden!

  Gilla

   • Ja. Det har ändrats under vår livstid. Minns första huset på Smultronstället som det begärdes 1miljon för. Vi trodde inte de var kloka och skrattade gott… Samma hus hade väl landat på 5-6 miljoner idag.

    Gilla

   • Jag känner igen just den prisbilden. Jag tyckte det var svindyrt med hus på en miljon när vi började ”vår karusell” och skulle lämna en modern hyreslägenhet där vi stortrivdes och absolut inte ville flytta ifrån. Alternativet att bo kvar och hyra en lokal för att visa upp samlingar insåg vi snabbt var otänkbar. Då skulle vi behövt ta en tusenlapp i entré. 🙂 Undra om prsibilden snart slagit i taket och vänder. Nästa gång fixar jag sju rätt istället för fyra på Lotto och vi blir aktiva på hem.net igen. 😀

    Gilla

 3. Intressant läsning! Gillas mycket! Såg samma program som Eval8 igår och tänkte på dig och Solveig … och Ingrid, när mannen som hade matlagningen pratade riktigt gutamål 🙂
  Kram

  Gilla

  • Jag är ju så förtjust i att ha nära till havet. S har inte det behovet. Nu har vi hunnit med att bo i eller i närheten av flera kända sommarställen, som blir betydligt ödsligare när sommarveckorna är slut. 🙂 Om vi istället satsat på något några mil inåt landet hade vi kunnat ha ”lyxbostäder” i en prisjämförelse. Samtidigt blir man mer beroende av bilkörning. Vi har också behövt ha nära till ”stor publik”. . 🙂 Lidéns Samlingsmuseum låg perfekt till av många orsaker. Det finns för och nackdelar med det mesta. I efterhand finns facit – om det skulle behövas. 🙂
   Det är häftigt med gutamål. 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Ibland tror det kan räcka med om en känd och populär person flyttar dit och sprider positiva vibbar. Bygger en stor pampig villa med fläder omkring.
   Långt ifrån havet skulle vara tufft under en längre tid. Jag tyckte jag höll ut rätt bra den enda gången det begav sig. Då snackar jag inte Hjo. För där envisades jag med att säga att jag måste cykla ner till ”havet”. Någon i närheten kom med en motreplik om att Vättern inte är något hav. 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Rackarbacken finns i Uppsala med lite bättre rykte.
  Så fina hus, nu är det nog en med pengar som har råd att bo där. Det vita på höger sida med fönster i taket får bli mitt ,-)
  Vilken historia, intressant.
  Tänk att Jacob hade samma uppgift som vår vattenhund ,-) Att simma med meddelande till båtar.
  Det kan inte ha varit lätt. Det var inte lite som stod på den skylten, att någon ens vågade göra något fel.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Bra att de har bättre rykte där. För det här är inget jag är stolt över.
   Tror inte mina monopolmoney duger på denna spelplanen. Synd. 😉 Jag tycker du kan få det huset.
   Ni kunde kanske tjäna pengar på er vattenhund. Fundera några varv på det. 🙂
   Vilken tur det är tillåtet att svara fel på mina tävlingsfrågor. 😉
   Kram

   Gilla

 5. Pingback: Rackarbacken; akt 8 | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s