37. Boge kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

På hemväg från Slite stannade vi till vid Boge kyrka.
Kyrkan som byggdes i gotisk stil i mitten av 1200-talet fick sig en ”törn” av en kraftig storm 1858. Tornet slog ner långhusvalven. Den totala återuppbyggnadstiden drog ut till 1925.

Det fanns flera reliefer.

Vi gick in via långhusets sydportal.

Interiör med predikstolen som är utförd av Johan Hernell 1737. Den har kvar sin ursprungliga färg.

Dekoren i korets valv är detaljerad med sina symmetriska spiralrankor och liljeornament. För att inte råka ut för nackspärr tvingades jag byta position.

Omkring 1700 gjordes altartavlan av sandsten.

Den medeltida ljuskronan av järn är läcker. Med levande ljus måste det vara fantastiskt fint en mörk kväll. 

Den enkla dopfunten av röd kalksten från 1200-talet impade inte så mycket på oss. Men den fick ändå vara med på bild.

Tänkvärda ord:
”Man kan blunda för sanningen,
men måste leva med påföljderna.”
                               Marita Weijola

23 tankar på “37. Boge kyrka

 1. Dopfunten var inte den vackraste du har visat men den fyller säkert sin funktion misstänker jag 😉
  Kloka ord får avsluta som vanligt!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det var nummer 37 som visas på bloggen. Vi hann med 40 stycken förra året -innan de stängde 15 september. Trots att det inte är 15:e maj ännu har vi hittat öppnat portar i år. Snart har besökt hälften av de medeltida kyrkorna. Tornen syns på långt håll. Vi kombinerar kyrkor med annat vi ska på. Idag ska vi till ett berg. Kanske är kyrkan nedanför öppen. 😉

   Gillad av 1 person

 2. Håller med om att ljuskronan var maffig och jag kan tänka mig att den lyser vackert när det är mörkt i kyrkan.
  Kram gun

  Gilla

  • Det är kul att jämföra och ge dem alla en ärlig chans. Kanske är det c som gjort att de tycks ha öppnat tidigare i år. Perfekt om vi är i närheten. Det ligger en kyrka nedanför berget som vi efter lunch ska åka till. Kanske stannar vi även till vid kyrkan nedanför. Eller så tar vi den en annan gång. Snart har vi besökt hälften.

   Gillad av 1 person

 3. Jättevacker ljuskrona av järn! Den påminner mig om en begravning vi var på för några år sen uppe i ”kapellet” lite ovanför Visby. Stället låg otroligt vackert och det var inget fel på byggnaden heller som var i ganska modern stil. MEN…..i taket där det hängde massor med stora enkla lampor, där hängde också alla kablarna löst från lampa till lampa. Såg otroligt fult ut!
  Det såg ut som om en elektriker utan något som helst etiskt sinne fått uppdrag att dra kablarna och gjort det på lättast möjliga sätt!! Lite skillnad från det du visar….. 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Den gillade vi skarpt.
   Jag förstår vilket kapell du menar. Vi körde förbi där i helgen. Lät trist med hängande kablar. Kan det inte ha varit något tillfälligt när de höll på med något eller det hade hänt något precis innan tro. Många måste reagera på det annars och tappa fokus på varför de är där.

   Vad vackert det var på Klintberget nu när bokarna slagit ut. 🙂 Vi var enda bilen på parkeringen. Konstigt med tanke på vädret. Mötte bara en husse och en stor söt hund.
   Kram, Bosse

   Gilla

 4. När vi reser slinker jag alltid in i nån kyrka, katedralen i Palma är nog den vackraste jag besökt otroligt pampig. Kram från sydkusten

  Gilla

 5. Fastnade extra för altartavlan i sandsten och den vackra ljuskronan. Spännande att kyrkan är byggd i både trä och sten.
  Tack för besöket och fin info och fina bilder.
  kram

  Gilla

 6. Kyrkan är väldigt vacker utvändigt med det grå runt fönster. Vackra målningar i taket och altartavlan i sansten är fantastisk.
  Ljuskronan är fantastisk men dopfunten är ingen favorit.
  Den är bland de 10 vackraste.
  Kramar från oss

  Gilla

 7. Så underbart se alla unika medeltidskyrkor som ni besöker. Denna tilltalade mig med sin vackra exteriör och den magnefika ljuskronan. Jag känner alltid en högtidlig känsla och ett lugn när jag kommer in i en kyrka. Bästa platsen för konserter och vacker musik.

  Västkustkramar 🤗

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s