Donners plats; DONNERSKA HUSET


Tänk att Donners plats från början var vikingarnas begravningsplats. Under denna pampiga byggnad som heter Donnerska huset finns nämligen gravfält från vikingatiden. I källaren har man dessutom hittat rester från ringmuren. Historia i kubik.

Det är bara mittenpartiet och norra flygeln som är medeltida i det gamla packhuset. De är från 1100-talet.

Vilka glansdagar och vilken dominerande ställning huset fick under många år – under tre generationers tid.
Allt började med att tyska handelsmannen Jürgen Hinrich Donner och hans fru Margaretha flyttade hit från Lübeck 1746. Fyra år senare köpte det pampiga huset. Paret inrättade en handelsbod i bottenvåningen. Där sålde de mat, järnvaror med mera och började även ägna sig åt export.

Tyvärr blev Margaretha änka som 25-åring och med två små barn. Detta kunde inte hindra änkan från att utveckla affärerna och snart blev hon en välkänd och duktig handelspartner med många järn i elden. Det hände att det kom brev med texten Herr Madam Donner. Maggan ska ha varit en uppskattad arbetsgivare som tog hand om sina anställda. 🙂

När Margaretha Donner dog 1774 i tuberkulos tog hennes två söner över verksamheten och utökade den med saker som tobaksodling, kvarnar och skogsbruk. De började importera porslin, kryddor, salt och mycket annat. Som mest hade de 70 skepp i handelshusets rederi. När de var som störst var Donnerska huset det tredje största handelshuset i Sverige. 😀

Tiden går vidare och tiden tar slut för allt någon gång. Fjärde generationen fick ekonomiska problem och 1845 tog ”sagan” slut. Orsaken stavades k-o-n-k-u-r-s.

1902 köpte Riksbanken huset av familjen Donner. Sedan dess har det huserat olika verksamheter i huset. Nu är det Turistbyrån som har sin verksamhet på bottenvåningen i ljusa och rymliga lokaler. Där är vi ibland och hämtar broschyrer och köper små fina prylar.

Dags att glida ut på Donners plats och promenera vidare till…

 

16 tankar på “Donners plats; DONNERSKA HUSET

 1. Kul att få lite historia och få se ställen som man inte varit på. 🙂 Vi är så sällan i Visby och när vi är det har vi alltid fullt upp och blir lite stressade och vill bara hem. Så tid för nån tid för sightseeing har vi aldrig, sån tid spenderar vi i naturen. 🙂 🙂
  KRAM & TREVLIG HELG/Susie

  Gilla

 2. Intressant historia igen! Jag är själv lite dålig på medeltidshistoria, inte riktigt min specialtid i historian, så jag är så glad att jag genom dig kan täppa till vissa luckor i min historia. Stort tack och trevlig helg!

  Gilla

 3. Här var vi i somras men jag uppskattade verkligen ett nytt besök nu med dig som guide. Betydligt mindre mängd människor nu också. I mycket stora drag hade jag bakgrunden klar för mig men inte alls så mycket som du förmedlar. Stort tack. Och tack även för de vackra bilderna.
  Kram

  Gilla

  • Och nu är det nästan kusligt lite människor ute och rör sig i staden under vissa tider. Det är ett intressant hus med en lång spännande brokig historia. Tänk om det gick att komma in i både hus och trädgårdarna bakom planken i innerstaden. Den ytan lär vara betydligt större än den allmänna.
   Tack för dina snälla ord.
   Kram
   Ps. Undrar vad din stegräknare på mobilen har för siffror under dina härliga promenader. Idag hade vi träningsvärk efter den trevliga kuperade utflykten igår.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s