Kajsarporten

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Jag tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

Om du kommer med bil från färjan till Gotland och är supersugen på att direkt besöka Visby innanför ringmuren, är det möjligt att du parkerar utanför Kajsarporten. Porten ligger på östra sidan av landmuren.
Här har du utsikten från insidan. Gatan, som fotografen hade placerat både sina skor och fötter på, heter Södra Murgatan.

Tack vare en Visbykvinna blev porten till 1661. Därför kan vi i efterhand tacka fru Margareta Bönderby som fick sin önskan uppfylld. Maggan ville ha en lättare möjlighet att nå sina betesmarker utanför Stadsmuren. ”Denna begäran blev efter betänkande beviljat” står det på en skylt.
I bakgrunden ser du den höga byggnaden, Visbys vattentorn.

Fotnot:
Imorgon ska jag visa och berätta otäckheter om ”grannen”, tornet bredvid. Där skulle jag inte vilja sova ens en enda natt.
.

20 tankar på “Kajsarporten

 1. Heja Maggan säger jag! Och heja Bosse som låter oss följa med idag och titta på Kajsarporten. Väntar nu med bävan på morgondagens inlägg om ”grannen”, tornet bredvid …

  Kram
  Anita

  Gilla

 2. Intressant! Härligt att muren är så välbevarad.

  I Sítio, en by nära där vi bor, är också omringad. Muren går knappt att upptäcka bland alla bostadshus som byggts alldeles intill. Just här verkar ingen bry sig om det. Men det finns en stad några mil härifrån som är berömd för sin ringmur, Óbidos. Jättevacker charmig stad, men tyvärr kryllar det av turister. Lite för många för min smak.

  Gilla

  • Så husen tar över så ingen utanför kan ”ta på muren”. Så är det här med på insidan vid vissa sträckor. Det hade varit megaintressant att få komma in i en lummig trädgård och sitta precis intill muren. Jag har gjort det på två fik som jag haft med som egna blogginlägg. Du kanske kan nå den muren när det är lågsäsong. Lagom med folk är bäst.

   Gilla

  • Jag blev glatt överraskad av den informationen via bok. Hon hade säkert skinn på näsan och hade ingen lust att gå en omväg via en annan port.
   Den är omringad av många hemskheter. Men nu är den fascinerande om man inte tänker för djupt.
   Torsdagskram tillbaka.

   Gilla

 3. Har passerat här men vist då inte att det var Kajsaporten. Och inte visst jag något om den heller. Men nu har jag via dig fyllt på mitt kunskapsförråd. Tack för det och fina bilder.
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s