Botaniska Trädgården – decemberbesöket

DBW (De Badande Wännernas trädgård) Botaniska Trädgården anlades 1855. Det som är speciellt med trädgården är att växter som borde vantrivas här trotsar det geografiska läget. Orsaken är att Visby ligger i odlingszon 1.
En gång varje månad under 2019 tänkte jag och Solveig besöka denna oas som kallas för ”Botan” i folkmun. Vi ser fram emot att se både exotiska växter och mycket annat ögongodis. Välkommen att följa med oss på våra utflykter till denna fantastiska trädgård.

Så var det dags för årets sista månadsbesök i denna fantastiska trädgård. En helt vanlig måndag i december. Nja, helt vanlig var den ju inte förstås eftersom jag tagit tjänstledigt för en dags extra vila. Lite extra spännande var det att styra stegen hit den här månaden. Skulle det verkligen finnas något att ta kort på?

Ingen is på dammen, än. Bara spegelblankt vatten.

Vi möttes av en nyfiken katt som var väldigt familjär, trots att vi aldrig sett varandra förut… Men sedan skildes våra vägar.

I en av krukorna blommade fortfarande några ståtliga gula blommor…

… som samsades med praktfull, färgsprakande ljung. Västergötlands landskapsblomma 😊 Kanske därför jag tycker så mycket om den. 

Fikonen som vi fotade förra månaden fanns fortfarande kvar. Här möttes vi av katt nummer två. Minst lika sällskaplig som den förra.

Det är upplyftande att det, trots de vintermånader som ligger framför, också finns hopp. Buskpionens knoppar bär bud om en kommande vår.

Sidenpionens knoppar fick oss att tänka på små tomteluvor som växer upp ur den mörka jorden.

Julros – en av de vackraste blommor jag vet. Så förknippad med min barndom. Mitt i kallaste vintern blommade den där hemma i Berg och nu återknyter jag kontakten med den här i Visby. Lika vacker nu som då.

Men det är inget fel på vanliga rosor heller. Speciellt inte om de blommar i december. Och nej, vi har inte fuskat. De här bilderna är tagna d. 9 december 2019.

Även fröställningar kan vara fina på sitt sätt.

Platan, stod det på skylten. Ståtligt är det i alla fall. Trädet som får avsluta vårt decemberbesök och faktiskt också alla våra månadsbesök. Om du kommer till Visby kan vi varmt rekommendera ett besök i Botaniska Trädgården. Den har något att erbjuda oavsett vilken månad du kommer hit.
Det hoppas vi att våra bildreportage är bevis på. Det har varit både trevligt och intressant att flanera omkring här med kameran.
Undrar vad vi ska byta ut den här kategorin mot nästa år..?

Text och foto: Solveig Lidén

 

38 tankar på “Botaniska Trädgården – decemberbesöket

 1. Det är härligt att se att det finns nya knoppar och att det fortfarande finns blommor kvar. Det är så mörkt och trist nu, så tack för upplyftande bilder 🙂

  Gilla

  • Igår var en perfekt dag att åka dit. Solveig hade tagit tjänstledigt och det var sol rätt mycket under dagen. Efteråt fikade vi på Ka:feit. Synd att de ska stänga 28 december. Vi trivs så bra där inne och det är både gott kaffe och smaskiga ätliga saker. Dessutom får jag träffa en av mina filmidoler från förr. A. Hepburn. ❤
   Kram Bosse
   Ps. Tur att det inte var idag som Solveig var ledig.

   Gillad av 1 person

 2. Vilka otroligt vackra bilder och trevlig text, det får man tacka för Solveig! 🙂
  Idag ska vi ge oss ut på en liten biltur i det vackra vädret och hoppas också få se nåt fint. Iaf blir det förhoppningsfullt nåt ställe som är trevligt att ta en liten kortare prommis på med Santos.
  Vi måste nämligen åka till Fole och köpa potatis hos Rolles hovleverantör! Ja, det brukar bli lite andra grönsaker också, men framförallt är det potatisen eftersom den är helt slut – och det går ju inte an till jul! 🙂 🙂
  Igår fick han bara 4 små ynkliga till middagen, så jag var tvungen att göra ärtpuré till honom också. Han är onormalt hungrig/sugen nu när han får östrogen mot prostatacancern, han vill ha mycket mat och dessutom mat varannan timme. Det är den av biverkningarna han fått…och är det inte värre så är det ganska OK även om det kan bli lite besvärligt ibland. Han blir så grinig när han är hungrig! -(
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Det ruskiga nattvädret och morgonregnandet har ersatts av sol och blåst.
   Jag tycker Solveig kan ta över gotlanduppochner helt. Så kan jag ägna tiden åt att skriva några manus. 😉
   Finns tiden där brukar det vara roligt att kombinera nytta & nöje. Det tycker säkert Santos också. Varannan timme. Då är han värre än både mig och Skalman. 🙂
   Kram Bosse

   Gilla

 3. Botaniska trädgårdar har oftast något att fota närhelst man kommer dit … liksom naturen i övrigt 🙂
  Visst är det härligt att se hur växterna redan är förberedda inför en ny vår! Fina bilder och tänk att rosorna fortfarande blommar!
  Ha en bra dag!
  Kram

  Gilla

 4. Det är så förhoppningsfullt på nått vis, att se knoppar på växter som gör det redan på hösten, det kommer en ny vår !

  Gilla

 5. Så många fina växter det fanns och rosorna är fantastiska. Så tråkigt att ert favorit fik skall stänga.
  -4 sol och blå himmel då blev det en långpromenad i skogen.
  Kramar

  Gilla

 6. Trevligt att få ta en titt och en promenad i ”Botan” med er i december. Och fantastiskt att det finns blommor som fortfarande är i blom. Njuter av att se blommorna som finns.
  Tack för fina bilder.
  Kram

  Gilla

 7. Vilka underbara bilder ,-)
  Julrosen är vacker, men kom in i mitt liv först förra julen. Men den får absolut ta sin plats i jul också ,-)
  Söta katter!
  Tänk att du får njuta av blommor som växer ute i Dec ,-)
  Förstår att ni trivs ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Där fick jag ett livstecken från dig. 🙂
   Tack ska du ha. Julrosen är läcker.
   Det tycker jag den ska få.
   Båda katterna ville ha uppmärksamhet.
   Oväntat att det fanns något att ta kort på även denna tolfte gång.
   Vi trivs verkligen – men nu läser jag på om allt för att vara ännu mer förberedd än denna säsongen.
   Kram tillbaka.

   Gilla

 8. Otroligt att det finns så många och fina blommor kvar i trädgården. Det trodde jag inte. Men, ni har ett varmare klimat på Gotland än här, kan jag tänka mig.
  Vackra bilder och fint fotade. Roligt att få se dom så här i december. Tack Solveig.
  Katterna, härliga djur och det syns att de är sällskapliga och har säkert ett trevligt hem att gå till efter utflyktens slut.
  Tomteluvorna som växter, är träffande.
  Kram till er båda.

  Gilla

  • Egentligen är det lite konstigt att det kan skilja så mycket med tanke på att du inte bor speciellt mycket mer norr ut än vi gör.
   Det var ett trevligt besök. Extra mysigt med tanke på att Solveig tagit tjänstledigt i måndags och det råkade inträffa med regnfritt och en sol på besök. Båda katterna var sällskapliga. Helst den sista. Jag gosade extra med den. Pälsen var så fin. Konstigt att den inte hade ett halsband.
   Tack för kramen. ❤

   Gilla

  • Hej Anne! Nej, någon snö har vi inte här i Visby (och det gör inte något, tycker jag). Mest ser jag fram emot julen och mitt lov då jag ska ladda batterierna inför nästa termin. Visst är det härligt med Botan och allt fint som växer där ända in i december. Allt gott till er! Kram från Solveig

   Gillad av 1 person

 9. Här var det idel läckra foton.
  Det är underbart med knopp redan under vintern, man blir så hoppfull.
  Frökapslar är nästan lite magiska. Och rosor mitt i december! En klar fördel med att bo där årstiden inte slår så hårt.
  Med önskan om fortsatt härliga decemberdagar.
  Kram Mia

  Gilla

 10. Så underbart med lite blomsterfägring i den här gråa trista vardagen. Nu tänker jag på vädret, så klart. Jag har sett en del knoppar här i trädgården också och det känns riktigt humörhöjande. Kram

  Gilla

 11. Jag börjar med den sista bilden, den på platanen! Sådana träd såg jag för första gången i Provence, Frankrike. Växer ofta i stadsmiljöer där i form av alléer. Ser ut som kamouflage träd!
  Vackra! Visst är det fantastiskt att se både julros och vanlig ros… samtidigt!
  Ja, vad ska ni nu ha för tema? Jag misstänker att det även nästa år blir besök i Botan!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Det blir svårt att undvika att gå dit. Vi har varit där fler gånger än dessa tolv som vi visat upp. Har vi något ärende i närheten är det så vilsamt att varva ner en stund därinne. Dessutom är det skönt att slippa kall motvind när vi går Strandpromenaden. Då tar vi havet ena hållet och kliver in genom en murport för att komma i lä.
   Jag skulle gärna besökt Provence någon gång.
   Luciakram Bobo

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s