Här blir jag glad ända in i själen

Denna kategori kommer att handla om sådant som jag uppskattar och som tillför vardagen något extra. Att stanna upp och glädja sig åt småsaker tror jag betyder mycket för det inre och därmed för hälsan och välbefinnandet.
Vad är vardagslyx för dig? Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina tankar. Har du inte kommenterat på min blogg tidigare syns inte din kommentar förrän jag godkänt den.

Jag dricker te varje dag, men under höstkvällar ökar konsumtionen. Därför är jag tacksam för att ha en välsorterad tebutik i min nya hemstad. Dessutom är Kränku öppen sju dagar i veckan – året runt. En sak som gör mig nostalgiskt glad är att de säljer te, kaffe och godis i lösvikt på gammaldags vis över disk.

Medeltidsmannens bröstkorg sänks och höjs. Om några veckor tror jag att jag vet vem som kommer att ta hans liggplats. 😉

Taktiken med att ha doftburkar är smart på många sätt.

Hösten 1977 öppnade Kränku. Då hade de 14 tesorter. Nu har de över 100 sorter i sortimentet, varav över 30 är egna teblandningar.

Den allra populäraste tesorten som Sylve skapade 1978 är Guteblandningen, en blandning som fortfarande står sig i den tuffa konkurrensen.

Moomin muggar har jag alltid gillat.

Här finns också trendigt porslin i en stor porslinsavdelning. Det är verkligen vardagslyx att ströva omkring bland allt lockande. Jag tror det är få personer som bara går in och ut här utan att ha något med sig hem. Möjligtvis någon som kommit på att de glömt stänga av spisknappen därhemma. 🙂

Kakmått i mängder. Nu kom jag att tänka på mysiga köksscener från när våra döttrar bodde hemma. ❤

Här borde alla kattälskare hitta något att ta med sig hem.

Burkar med marmelad, kryddor och gotländska delikatesser. Mums!

Godsaker av alla de slag. De har choklad från hela världen för att berätta ett exempel.

Tuff kasse till våra inköp. Jag läste att grundaren Sylve fyllde jämnt för några veckor sedan och att det anordnades festligheter i butiken och utanför.

Det här fotot tog jag efter julen 2018. Inte konstigt att tomten behövde sova en stund efter allt farande bland stugorna. 😉

Kränku från andra hållet. Butiken ligger på S:t Hansplan 4, längs promenadstråket Hästgatan.
Samma dag som jag börjar med Korsordsmästerskapen 2019 på Facebook och Kryssa på gotlanduppochner börjar de sälja Kränkus populära tekalender. Undra vilka 24 sorter som ska vara med och vilka som blir våra personliga favoriter under decemberkvällarna? Givetvis ska vi köpa Tekalendern 2019 med blå botten och silverfoliering på texten. Det kan du också göra på www.kraenku.se Det och mycket annat fint & gott. 😉

Tillägg för den intresserade:
Kränku är gutamål och betyder liten rund trebent mjölkpall. De ville ha ett vackert klingande ord på gutamål. Namnet sticker ut tycker jag.

På 1700-talet försökte sig Carl von Linné på att odla te i Sverige.
Kränkus har tagit upp stafettpinnen och bevisat att det går att odla te på Gotland. Morgonen den 27 augusti 2018 var en högtidsdag. Då skördades gotländskt te och projektet är därefter ständigt under utveckling. I år har de investerat i ett växthus för att kontrollera klimatet på ett bästa sätt. De har även haft guidade rundturer på teodlingen.
Jag önskar dem STORT LYCKA TILL MED ALLT! ❤

 

 

 

48 tankar på “Här blir jag glad ända in i själen

 1. Vilken härlig affär.!!Där kan man säkert gå i timmar!
  Svar…Visst är det läppigt att tiden går så fort!!
  Man känner bara ”vinddraget” av tiden!
  Ha en bra onsdag!
  Kram!

  Gilla

 2. Som inbiten tedrickare så säger jag bara ”Vilken guldgruva!”. Så praktiskt med doftprover och vilket härligt sortiment.

  Vardagslyx för min del är att sova lite längre antingen lördag eller söndag för i veckorna är det uppe med tuppen som gäller. Vardagslyx sommartid är att ha så nära till så fina stränder som vi har men den säsongen är ju över nu.

  Kram och ha en bra dag!

  Gilla

 3. Vilken härlig butik, där skulle jag trivas att gå omkring och förhoppningsvis inte köpa alltför mycket vilket är lätt hänt då det finns kattmotiv i mängder, the som jag tycker om, dricker inte gärna kaffe och allt möjligt annat smått och gott. Där verkar det som om jag skulle kunna vandra länge och botanisera.
  Fina bilder att fördjupa mig i, bjuder du på. Mysigt.
  Vardagslyx för mig är att få må bra, då njuter jag.
  Kram och trevlig kväll.

  Gilla

  • Instämmer i det du mesta du skriver. Fast jag föredrar hundar och gärna tar en latte om min mage är inne på samma linje. Dock inte innan sängdags.
   Tack ska du ha.
   En enkel men väl så sann vadagslyx. För det är inget någon av oss små människor ska ta för självklart. Däremot vara tacksam för varje andetag. ❤
   Önskar dig det samma.

   Gilla

 4. En riktigt gammaldags handelsbod. Betydligt roligare att besöka en sådan än en stormarknad. Inte har du tid och ligga och dra dig i november! Du ska väl agera domare? Paradiset för mig är att komma in i en jättestor hobbybutik där jag hittar allt från tyg till småkrafs…alltså i stort sett allt. Jag har hittat min favoritbutik, men tyvärr ligger den lite väl långt fån Åstorp. Den finns tyvärr i Dallas. Kram

  Gilla

  • Den är helt i min stil. Håller med dig. Varje dag i veckan skulle jag välja den före en stormarknad. Bara jag inte svälter ihjäl till slut. 😉
   Nej. Det har jag inte tid med. Sedan vilar jag mig och då får du underhålla mig i december. 🙂
   Det är trots allt en bit mellan Dallas och Åstorp. Jag ska forska lite om det finns något här på Gotland som kan fresta dig. Annars bör det väl vara Dallas tur nästa gång du ska åka med oflaxande vingar.
   Kram

   Gilla

  • För din skull säljer de även kaffe. 😉
   Vet inte om vi köpt kaffe någon gång där på våra semestrar på ön. Men 4-5 tepåsar till våra burkar som vi haft i köket på alla boställen har det blivit. Utom vid mitt första Gotlandsbesök. Den dimmiga pingstdagen var det inte öppet någonstans i Visby. Ösregnade gjorde det också. Hade någon berättat att jag många år senare kommer att vara fastboende i den staden/på Gotland hade jag skrattat rått. ”Never”. Mycket större chans för Yersey vid det tillfället. Jag älskar att ha fel. När det gäller sånt. 😉

   Gilla

  • Det är mycket möjligt att du traskat upp och nerför Hästgatan. Om du var där på sommaren kan det vara rejält trångt därinne. Det är det ofta på hela Hästgatan. Jag föredrar när det är som nu. I alla fall de soliga höstdagarna.
   Du ger säkert Gotland och Visby fler chanser.
   Kramis tillbaks

   Gilla

 5. Här hade jag också gärna spenderat tid. Har några liknande tebutiker här på Söder som jag besöker då och då. Härlig atmosfär, doftande teer och mycket annat som piggar upp. Kommer jag tillbaka till Visby så blir det ett besök här.
  Kram!

  Gilla

 6. Jag dricker också gärna te, både morgon och kväll! Kaffe blir det en till två koppar under dagen. Underbar butik med stort utbud av just te. Jag dricker nog helst vanligt svart te. Ibland med lite honung eller citron och ingefära i förkylningstider.
  Åh, vardagslyx – det är helt enkelt att få bestämma över min dag. Att få göra det jag har lust till! Att ligga kvar i sängen länge om det är ”tråkväder!” Att som du – åka iväg på utflykt – promenera – besöka någon trevlig butik. Ja, listan kan bli lång – jag är nog tacksam över mycket!
  Hur gick det för bonde söker fru? Blev det något bra val? 🙂
  Kram Nilla

  Gilla

  • Jag drack kaffe sent på kvällar när jag pluggade inför tentor. Annars aldrig på kvällen. Numera blir det mest Latte. Men te varje dag. Morgon och kväll är givna. Förr hade jag också i honung. Både när jag var förkyld och frisk. Även på smörgåsar. Sedan en ostbit på det. Den kombinationen låter inte gott längre.

   Det är viktigt att reflektera över det då och då. Känna tacksamhet. Vara glad för möjligheter. Inte fastna i det som inte längre är möjligt. Sedan finns det alltid stunder och dagar när sikten är för dålig. Sådana dagar är okej att ha någon gång. Bara man inte fastnar i det. Jag tror till och med att korta stunder i ”källaren” kan ge näring.

   Både ock. Vi tycker fortfarande det är kul att se programmet tillsammans och ha personliga åsikter i soffan. 😀
   ”Vänta lite grabben. Ta inte den tjejen bara för att hon är liten och söt. Hon kommer att vara svartsjuk hela tiden och ha ont av när du dejtar de andra på gården. Blir hon kvar på gården sist kommer hon att vara svartsjuk på grisarna.”
   ”Vad bra att du såg att hon var för dominant. Det såg jag redan första gången”.
   ”Den kvinnan vill bara vara med i TV.”
   ”Hon kommer ALDRIG att flytta från Stockholm till…
   Så där ungefär. 😀
   Kram Bobo

   Gilla

 7. Vilket fantastiskt ställe. Jag dricker sällan te men har en massa i skåpen för Kinabror hade med sig massor med te från kina när han kom hem men en del tycker jag makar bara gammalt hö. Jag njuter varje dag och flera gånger av dagen av kokkaffe. Doft av kokkaffe på vedspisen är en ren njutning bara det.

  Gilla

 8. Där skulle jag definitivt få beslutsångest 🙂 Drömaffären för en te älskare. Har prövat några av dem, men det var länge sedan, så jag vet inte vilka det var. De finns i en tebutik i Östersund.
  Måste nog dit nästa gång vi ska åka dit.
  Jag skulle inte kunna gå ut därifrån utan något i handen 🙂
  Kram Katarina.

  Gilla

 9. Vardagslyx, det är verklig lyx. Det där lilla, som ger den riktigt goa känslan. Som inte är märkvärdigare än att det händer ofta. Man måste bara lägga märke till det, känna in det. En kopp te, absolut, det kan vara en sådan stund. Med familj, som är det allra finaste sällskapet, eller också ibland sin egen stund med tekoppen, morgontidningen eller den där bra boken. Doften när man kliver innanför dörren till stans lilla tebutik. Eller doft av mat som någon med omsorg har lagat för att dela med dig. Musik man gillar. Uppskattande ord. Att ha tillgång till en egen fikaplats utanför sin ytterdörr. Ha någon att hålla i hand. Att inte alltid införskaffa sådant som redan är färdigt utan istället skapa själv eller gärna tillsammans. Att ha både staden och naturen lättillgänglig. En vän som oväntat hör av sig. En vänlig kommentar som man plötsligt bara får – det kan faktiskt göra min dag.
  Tack, jag trivs med dina ö-inlägg. Tillägger skamset att jag inte är den flitigaste besökaren, men jag sätter pris på att vara välkommen hit. Blir glad. 🙂
  Ha nu fortsatt riktigt härliga oktoberdagar! Snackes!
  Kram från min regnvåta soltrappa.

  Gilla

 10. Suck … vilket härligt ställe och vilket härligt inlägg! Varför bor jag inte på Gotland 🙂 Även om jag mest dricker Rooibos så skulle jag älska att botanisera i den affären. Inte minst bland kakmått och porslin. Nu startar tedrickartiden som förgyller den mörka årstiden. Nu blir det eftermiddagste med kex, stark ost och min hemmagjorda tomatmarmelad. Dessutom köpte jag jättegoda fikon med mig hem från Kroatien. Passar utmärkt till testunden ….

  Ha en fin helg!
  Kram Anita

  Gilla

  • Du får göra ett break och flytta hit på prov ett år. 🙂
   Det är rött te va? Absolut inte. Provade också vitt te när vi bodde i Skummeslövstrand. Det smakade också skumt. Kanske inte så konstigt. ,)
   Visst är det extra mysigt med stestunder när det är mörkt ute och det viner utanför fönsterna. Du verkar ha haft det riktigt mysigt hos dig igår kväll. Det har vi också haft det några dagar på fastlandet. Hunnit med både det ena och det andra.
   Tack.
   Kram tillbaka.

   Gilla

 11. Gotland vilken underbar ö där har jag varit många gånger när sonen bodde där ! Har besökt Kranku sett Hornborgargubben och en hel del annat där
  .

  Gilla

  • Vi landade på flygplatsen för några timmar sedan och jag njöt att vara tillbaks på ön igen. Ett lugnare tempo än en storstad. Det gjorde inget att det regnade.
   Då förstår jag att du hade bra skäl till att åka hit. Du får göra ett återbesök någon gång.

   Gilla

 12. Kalkstensblandning är min favorit. Eller, är det så det heter? Jo, kalksten…i allafall.
  Jobbade en gång i tiden på det stora Pay- företaget mittemot och Kränkus godis är ganska omtyckt av personalen. Perfekt att springa tvärs över gatan för att fylla på nasselförråden i skrivbordslådan.
  /P

  Gilla

 13. Vilken lycka för en teälskare med en sån affär i närområdet. Bra idé med provburkar och kan tänka mig dofterna som möter i den affären. Medeltidsmannen är bara för söt och det är nog inte så länge tills tomten är på plats. Förstår att ni trivs här 🙂

  Varm höstkram från mig

  Gilla

 14. Den affären känner jag till och även varit in i flera gånger…. Sist jag hade bilen med så ”råkade ” jag komma där i uppförsbacken och svängde åt vänster till lägenheten och varje gång jag körde i uppförsbacken var jag livrädd att det skulle komma bilar från vänster och jag skulle bli stående där:)…Vardagslyx för mig är att kunna spendera dagen som jag vill och få vara frisk.
  Kram gun

  Gilla

 15. Vilken fantastisk affär med så många saker för både kropp och själ. Jag kan strosa omkring hur länge som helst på såna ställen. Jag ser så mycket på dina fina bilder som jag hade fått med mig hem. Härlig vardagslyx du bjuder på. För mig är vardagslyx att få vakna varje morgon och må bra. Umgås med barnbarnen och vistas i naturen. Det är de små sakerna som oftast ger mig mest lycka.

  Önskar dig en fin vecka och kramen 🧡🍁

  Gilla

  • Detta är en sådan butik där jag vill gå in även dagar jag inte behöver något.
   Du och syrran får ta en tur till Visby någon gång. Sedan kan ni jämföra med Österlen.
   Precis som du nådde jag stadiet där det är de små sakerna som ger mest lycka. Egentligen tror jag att jag hade det i mig redan som grabb. i alla fall när jag fick gå ut igen efter att ha varit tvungen att vistas inne någon längre sjukdomstid. Då njöt jag av alla småsaker. Sedan höjdes tempot och då är det lätt att sådant viktigt försvinner.
   Tack ska du ha. Jag önskar dig detsamma.
   Kram Bosse

   Gilla

 16. Jag dricker sällan te, men med en sån trevlig affär i sin närhet kanske man blir frälst 🙂
  Vardagslyx … något jag numer kan njuta va varje dag … och det är långa skogspromenader. En annan vardagslyx är när jag blir ombedd att hämta de två yngsta barnbarnen från fritis och förskola … njutningsfulla stunder!
  Att tända en brasa och sjunka ner i soffan med en bok är en annan slags vardagslyx som också blivit så vardaglig att jag nästan glömde bort att det är lyx 🙂
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s