Fornsalens Café & Mat


Dags att samla in sista pusselbiten innan det är dags att utse årets fik 2019.
Vi lämnade Strandgatan bakom oss och gick in på historisk mark.

Vi siktade in oss på att fika. Bara att följa väggreklamen och försöka undvika att ”leka fönstertittare”.

Jag såg genom fönstret att det finns gott om platser utomhus under rätt säsong.

Det är Jamie Rae och personal som lagar mat från grunden. Någon annan gång får vi testa restaurangens lunch. Passar bra när vi är här för att se de populära samlingarna.

Denna söndag valde jag en nyttig och god smörgås.

Fri bordsplacering. Då sätter jag mig rakt fram vid brunetten som tycks sitta ensam.

Solveigs ätbara och min latte. Allt till belåtenhet. Möjligtvis lite suddig bild. Men då skulle du sett det andra fotot. 😉

En trevlig transportsträcka till och ifrån.

En av två detaljbilder i detta inlägg.

Tänk vad många spännande innegårdar det finns i Visby som vi ”utomstående” inte har tillträde till. Om jag fick önska fritt hade jag haft en kategori med namnet ”Innegårdar innanför muren”. Mina foton skulle kompletteras med berättelser & skrönor om spännande saker som hänt där genom flera hundra år. Tur det är gratis att drömma. Hade det varit motsatsen hade jag varit pank. Inte ens en krona för varje dröm hade räddat min ekonomiska situation genom alla dessa +26 år. 😉

Fåtöljen är perfekt placerad med tanke på det som finns inom räckhåll. Möjligtvis saknas en gammaldags stilig golvlampa.

Det blev två böcker, karameller och andra hemligheter med hem från den välsorterade butiken.

Detta var fik nummer 25 som kvalificerade sig till tävlingen – årets fik 2019. Tjugofem pärlor med det ”lilla extra”. 

Fotnot: Därmed har jag presenterat de 25 fik som det står mellan när det gäller att utse Årets fik 2019. Jag ska fördela mina återstående poäng och Solveig likaså. Hoppas du också har lust att gå in på https://gotlanduppochner.com/category/du-bestammer/ och lämna dina poäng. Jag kommer att ”tjata” på i ett eget inlägg på söndag. Då med en lista om hjälp behövs för att svara med nummer, istället för fikens namn.
100 poäng får du fördela.
Högst 25 poäng till samma fik.
Som tack för hjälpen kommer jag att lotta ut en Skrap-Kryss till någon som inte tillhör familjen Lidén. 😉

Extra trevligt att vi fick med sju av åtta caféer på Gotland+Fårö som platsar på årets prestigefyllda White guides cafélista. Rute Stenugnsbageri hann vi inte med under de få veckor de ”kör” på Gotland. Personligen avgör inte ”finrummet” mitt poänggivande. Därför nämner jag inte övrigas namn. Inte heller namnet på det fik som skulle varit med för ett tag sedan, men där jag såg att de lagt ner efter vi besökt dem. Gjorde jag något dumt tro. 😊 Två andra fik såg jag fram emot att besöka efter att ha läst en hel del rosord om dem innan jag började denna blogg. Ett har gäckat oss de senaste veckorna. Det andra har jag inte läst något om 2019. Finns heller inte kvar längre på adressen. En del kommer och går. Medan andra finns kvar sedan hundra år tillbaka. Inte kakorna såklart. 😉 Möjligtvis några vältummade recept. Sådana berättelser kan jag gå igång på. Inte konstigt med min bakande mor.

Imorgon ska jag lägga in ett inlägg i kategorin Vardagslyx. Tror det var länge sedan sist.
Jag har fullt upp med förberedelserna till Novembertävlingar på tre ställen. Kul att blanda gammalt & nytt. Därför kommer avstickaren till fastlandet för att fira en födelsedag perfekt. Ladda batterierna med familjekärlek. Dessutom kommer vi att hinna med att njuta av en bröllopsdag. Förhoppningsvis även en avstickare med ”blått transportmedel” till gammal bostadsort. Flera flugor i samma smäll.
Har någon läsare tagit sig ända hit ner får du en klapp på axeln av bloggägaren. Om du istället struntat i dessa extrarader hade du hunnit med att lämna 100 poäng.
Kram retstickan Bosse. 😉

14 tankar på “Fornsalens Café & Mat

 1. Jag kom hela vägen, men jag kan ju inte lämna några poäng eftersom jag och gubben är ickedrickande av kaffe och alltså aldrig fikar. Men jag tror jag ska gå in och kolla läget på listan iaf….. 🙂
  Du som är framåt måste ju kunna hälsa på åtminstone ett 20-tal innergårdar. Det är bara att presentera dig som författare och att du ska skriva om gårdarna! Vore jättekul att läsa!! 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag har precis lagt in aktuell tabell. Det finns en ny ledare. Men jag hoppas många vill in och rösta.
   Jag skulle vilja träffa på en pigg 100-åring. Gärna ett par skapligt klara i huvudet 500-åringar. 😉 Då skulle jag få material till en aldrig sinande blogg och givetvis en guldsjö av uppslag till ett bokmanus av rang. Undra hur många som där har en lika fin trädgård som du har. Ytan på det vi inte ser innanför muren ska vara hög i procent. Vänta lite. Jag borde önska mig en drönare i julklapp som kan göra sig osynlig och som … 😉
   Kram från Tävlings-Bosse som för några sekunder blev Skriv-Bosse

   Gilla

  • Så du vill inte äta födelsedagstårta där? Men du har en poäng i din första mening. Jag gissar på att många hundratals skolklasser har spisat där i samband med klassresor till Fornsalen. Både från Gotland och fastlandet. Givetvis även andra sorters grupper. Jag var säker på att vi skulle besöka Fornsalen redan förra hösten. Först ska vi fråga chefen om det är okej att fota därinne. Kvinnan vid kassan hänvisade vidare.
   Allt som vi åt och drack smakade bra. Men inte topp-tre av dessa tjugofem. 😉 Men det går inte skapa rättvisa och prova ”allt”. Då hade vi rullat omkring i nerförsbackarna. 😀 I fortsättningen behöver stora kameran bara vara med på ”nya” ställen. Eller inte. Min nya fån tar jättebra foton. (Det var därför jag köpte den) Det ska bli jätteroligt att gå tillbaka till gamla favoriter och fika igen. Vi har saknat en del. Andra får vi vänta att återse till våren/sommaren när de öppnar för en ny kort säsong. Tyvärr är det också så. Det är nyttigt att vänta.
   Hoppas du blivit/blir ordentligt uppvaktad.

   Gillad av 1 person

  • Tror det är anpassat till alla större sällskap som besöker de två museum som finns i huset. Fornsalen är vida känd. Snart måste vi göra ett besök där.
   Annars håller jag med dig. Jag uppskattar ofta mindre vrån lite överallt. Tänkte just nu på ”Blå Porten” i Varberg som vi hade som favorit-fikställe under ganska många år.
   Kram

   Gilla

 2. Jag läste hela vägen. Passerade Fornsalen i somras som hastigast men det blev inget fika här. Fiket här fyller säkert sin funktion när många besökare kommer men tror inte det kommer med på min lista. Tycker det är så roligt att du tar oss läsare med på så många trevligheter.
  Vad roligt med en resa, ja, kanske, fler till fastlandet. Och både bröllopsdagar och födelsedagar är fina att fira, Ja, jag tycker men kan fira det mesta.
  kram

  Gilla

  • Guldstjärna för det. 🙂 Vi måste sticka dit en riktigt regnig dag och besöka samlingarna. Måste först kontakta rätt person om tillåtelse att ta foton där.
   Det är viktigt, extra viktigt denna tid på året att fira så mycket som möjligt. V ska dessutom ta en avstickare till vår förra hemstad. 🙂
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s