16. Lärbro kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid. 
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Lärbro kyrka är vida känd för att ha Gotlands mest originella torn. Orsaken var en kraftig storm 1522 som orsakade skador som gjorde att de fick ”kapa” klockvåningen. Kastalen från 1100-talet, till vänster på fotot, används därför som klockstapel.

En av flera reliefer på utsidan.

Interiören hör till de vackraste på Gotland. Kor, långhus och tornrum bildar tillsammans ett sevärt kyrkorum.

Altarskåpet är från 1400-talet.

Madonnan i centrum…

… flankerad av helgon.

Jesus på korset har alltid satt igång mina tankar. Ändå sedan min mormor berättade, som den skolfröken och söndagsskolfröken hon var. Min älskade mormor som jag sörjde så många barndomsår. ❤


Många sirliga valv- och väggmålningar från slutet av 1200-talet.

Predikstolen från 1718 är troligen utförd av Christian Fedder.

Dopfunten är från slutet av 1600-talet.

Intressant text:
a) I kyrkgolvet (hopplöst att fotografera så texten blir synlig) finns det gravstenar från olika tidsepoker. En av dem är från 1274 och med namnet Nicolaus Taksten. I sägnerna utpekas mannen som en mycket ond och våldsam man. Gravstenen ber läsaren beklaga hans brott.
b) Norr om kyrkan finns på kyrkogården ett flertal gravar med enkla minnesmärken. Det rör sig om koncentrationslägerfångar från andra världskriget som dog på krigssjukhuset i Lärbro. Det ska finnas ett museum att besöka där. Möjligt att vi åker dit någon gång.

Tänkvärda ord:
”Livet är som en hiss.
Ibland måste du stanna
och släppa ut vissa
människor på väg upp.”

16 tankar på “16. Lärbro kyrka

 1. En fin kyrka med ett vackert torn. Dopfunten tycker jag är så fin med målningar och sitt robusta utseende.
  Jag stannade hissen för några år sedan och släppte av alla och det känns bra.
  Soliga hälsningar från Minton o Anki

  Gilla

 2. Vacker och ljus kyrka. Så trevligt att kyrkorna är öppna Här är det bara enstaka vägkyrkor som är öppna en månad på sommaren annars är det låst och bommat. Stölder gör att man inte kan ha öppet och det tycker jag är synd.

  Gilla

 3. Faktiskt en av de kyrkor jag besök på Gotland, men jag minns bara att jag varit här. Hittade ett par riktigt gamla bilder från 1984 . Tack för ett nytt besök och med fina bilder blandat med historia. Gillas! En fin kyrka och av det enklare slaget. Just en sådan som jag tycker om. Ja, Gotland har många av dem…
  Kram

  Gilla

  • Jag gissar att det var på väg till eller ifrån Fårö du stannade till här. (Själva kom vi just från Fårö) Kyrkan är både fin och har en mycket intressant story runt omkring sig.

   Igår körde vi förbi flera som vi inte besökt, men valde bara en av dem. Lagom är bäst. Lätt att blanda ihop dem efteråt. Folhammar var en pärla. ❤ med sina häftiga raukar. Otroligt att vi aldrig varit där förr. Med tanke på att vi besökt Ljugarn så ofta genom åren. Jag skulle gärna åkt dit en stormig höstdag för att se dramatik.

   Gilla

 4. Visst finns det underbara kyrkor att besöka på Gotland, tycker även vi som är ateister! 🙂
  Nu är vi hemma igen efter en fantastiskt skön – fast hemskt varm – vecka på Österlen. Vi har ju varit där tidigare, men då bara spenderat någon/några dagar i området och bott på hotell. Nu blev det helt annorlunda när man bodde i hus. 🙂 🙂
  Det vi kom underfund med är att Ystad är alldeles för överbefolkat för oss (just nu under turistsäsongen), att kustområdet mellan Ystad och Simrishamn med alla dess sevärdheter är för ”turistiskt”, medan området väster om Ystad var mer OK. Men bäst gillar vi att åka småvägar på inlandet norr över. Vår favoritstad blev Tomelilla där vi bara träffade på trevliga, snackiga och roliga personer. 🙂 🙂 🙂
  Igår och idag har vi ägnat oss åt att packa upp, tvätta och ta hand om alla torra växter. Sen till vår STORA lycka kom 18 mm med regn inatt, fantastiskt!!! 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Förstår att ni hade en varm vecka där. Undra hur mycket regn som kom här från igår kväll när det började åska, blixtra och ösregna strax innan vi skulle gå på vår kvällspromenad. Det regnade ganska mycket även i morse och har troligen hållit på hela natten.
   Så du föredrar Tomelilla före Ystad. 😉 Det hade kanske Hasse Alfredsson uppskattat. Jag tror Ystad slänger in en surlapp om att Tomelilla är minsann ingen stad.
   Småvägar brukar kunna innehålla flera positiva överraskningar.
   Efterarbetet brukar gå smidigare om det finns positiva minnen med i smutstvätten.
   Kram Bosse

   Gilla

 5. Så fint att ni passar på att besöka öns kyrkor, nu medan de är öppna! Kyrkan verkar vara mycket rikt utsmyckad. Tycker också om dopfunten och väggmålningarna. Ja, återigen – vilken skatt våra kyrkor är. Tänker på det ibland, då jag besöker kyrkor och katedraler i Europa! De är pampiga och rikt utsmyckade både på ut – och insida. Våra kyrkor är oftast enklare, och dekorerade på ett ”skandinaviskt” sätt. Jag tror du förstår vad jag menar? Allt är vackert och intressant på sitt sätt.
  Måndagskram Nilla

  Gilla

  • Det är alltid intressant att jämföra – både med andra kyrkor som finns på samma ö och de som finns på fastlandet eller i ett annat land. För att få full valuta besöker vi numera högst två kyrkor på samma utflykt. En om det rör sig om en halvdagstur. Därmed åker vi förbi både kyrkor och kyrktorn som vi ser på avstånd från vägen. Vi ska förhoppningsvis bo här ett tag. 🙂 och jag har redan samlat på mig kyrkor så det räcker på bloggen tills de öppnar 15 maj 2020. Men för att nå ett jubileum ska vi hinna med en till innan denna säsong stänger. Missar vi finns Domkyrkan som är öppen hela året. 😀
   Tisdagskram Bosse

   Gilla

 6. Hej!
  Jag jobbar för ett tv produktionsbolag där vi klipper ihop ett program och skulle behöva använda några/någon av dessa bilder. Vore grymt om du kunde kontakta mig så kan vi snacka ihop oss om hur vi ska göra. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s