Gannarve skeppssättning


Svårt att hitta en vackrare plats för en skeppssättning från yngre bronsåldern (1100-500 f.Kr.). Man tror att formen av skepp hade att göra med en önskan om att den döde skulle få en så bra färd som möjligt till livet bortom detta. Min fråga är om du tror att det bara var personer med hög samhällsställning som begravdes på detta sätt?

Inget dåligt rast-stopp om man kommer från Klintehamnshållet. Ligger precis intill väg 140 på höger sida. Lätt att stanna till vid – och sedan njuta av historia, natur, havet och en ö utanför en större ö. ❤

Från början låg här två skeppssättningar. Den ena blev helt ”bortodlad” för länge sedan. Den andra höll på att gå samma öde till mötes. Vid en arkeologisk undersökning 1959 fanns enbart stävstenarna kvar på ursprunglig plats. Som tur var fanns det en bit ner under jorden mörkfärgade rännor och gropar som angav var de borttagna stenarna stått.

Därför var det möjligt att återställa. De nysatta stenarna har markerats på insidan för att kunna skiljas från de stenar som står i sitt ursprungliga läge. 25 meter lång och 5 meter bred är måtten. Jag hade inte med måttband för att kolla om det stämde. Är man på minisemester så är man. 😉

 

24 tankar på “Gannarve skeppssättning

 1. När jag först såg bilderna tänkte jag, oj vad välbevarad och perfekt skeppssättning…. nästan för bra för att vara sant och det var det ju. Men vad fint att man återställt den i sitt ursprung. Skeppssättningen ser ut att vara vacker som ett konstverk.

  Kram och fortsatt fin julimånad 🙂
  Christina

  Gilla

  • Där fångade du det på prick. Ett konstverk fyllt av historia och en fond som är ljuvlig på många sätt. På Gotland skulle du kunna hämta mycket inspiration för framtiden. Både när det gäller måla och skriva. Jag tror inte du hade haft lust att åka hem till Skåneland sedan. 🙂

   Tack ska du ha. Denna månad har inletts med stark blåst, låg temperatur och ett regn som Gotland törstar efter.
   Kram

   Gilla

 2. Fascinernande och vackert!
  Ni är inte i Almedalen och kollar? Jag förstår om ni inte är det. Osäker på om jag själv skulle göra det. Lugnare hemma. Tydligen är inte årets lika omfattande som tidigare.

  Gilla

  • En av väldigt många fina platser på den delen av Gotland.
   Inte jag. Jag har inte satt ”min fot” där. Ledbandsskada och bruten mellantå. Jag hade inte gått dit ändå. Men Solveig har varit på fyra bra föreläsningar i måndags och tisdags som hon har nytta av i sitt arbete. Väldigt dåligt väderlek under veckan. Regn, rejält blåsigt.
   Jag har väldigt många foton att ta hand om från förra veckans tredagarstripp söder ut och har att göra ändå. Men är sugen på småutflykter. Väntar bara på att cortisonet ska hjälpa till på nedre regioner. 😉
   Vet inte. Tror de mest spetsat in sig på kritiken att ”höjdarna” inom politiken avstått detta år. Jag har inget att jämföra med. Har aldrig varit där den veckan. Märkte däremot av det när vi skulle hit förra året och skriva på kontrakt. Tur vi såg det och det gick bra att flytta fram signeringsstunden några dagar in i juni istället. Annars hade det blivit svindyrt att flyga. Hopplöst att få tag i taxi och framför allt logi.

   Gilla

  • Den som inte uppskattar att stanna till på den parkeringen måste vara ”blind”. Eller hemmablind. 😉
   Jag har en stor fördel som kan göra som jag vill. Välja platser/saker som jag gillar. Får inget betalt. Skönt även att slippa reklam på denna bloggen. Kostar en slant.
   Tyvärr är vädret väldigt viktigt för att det ska bli bra och extra trevligt. Dagsutflykter går att ställa in. Här hade vi i förskott betalt för logi. Inte så kul när det vräkte ner på natten och när vi åt frukost. Så blev det så himla bra ändå. Andra dagen var det nästan helt vindstilla när vi var på ”andra sidan”. Då var det magiskt. Häftigt när det en bit är så smal landsträcka att det går att se havet åt två håll. Påminner om när vi varit på Bornholm. Minns helst den gången som jag skrev om på andra bloggen när det var nästan storm när vi gick vid havet där vi bodde. Sedan ville jag testa en sak. Vi åkte på högst tio minuter över till andra sidan. Helt lugnt. Där njöt vi och andra vid hamnen av vindstilla och godsaker vid utomhusborden. Otroligt att det kan skifta så mycket på så kort avstånd.

   Gilla

   • Hemmablind borde man passa sig för att bli. Tror alla skulle må bra av att ta på sig besöksglasögon och se hemma på nytt sätt. Man blir förvånad! Jag är inte överlycklig över att bo i inlandet, men går jag en sväng mellan och runt sjöarna så påminns jag om hur vackert det är även här.
    Att väder och vind skiftar på korta avstånd är verkligen fascinerande!

    Gilla

   • Med rätt glasögon/inställning kan mycket bli roligare.
    Du har ju alltid något härligt att längta till. Sådant är också viktigt & nyttigt i livet. Dessutom är det ofta bättre att bo vid inlandet i slutet av oktober till minst mitten av mars. Fast jag gillar att åka och titta på höststormar vid havsvikar och hamnar.
    Nyhetens behag höll i väldigt länge i Ystad. Jag gillade att ”leka turist”. Men sista sommaren var mest slit, strul, besvikelse och en enorm tuff värme med de sysslorna som vi höll på med och aldrig verkade ta slut. Men jag är bra på att glömma. Nu är det mest kul att läsa min femårsdagbok på kvällen, som är inne på andra året.
    Att kunna gå runt sjöar är en lyx.

    Gilla

 3. Vilken fantastiskt vacker skeppssättning! Tur att den ena räddades men lite synd att inte båda finns kvar, men bättre en än ingen. Underbara bilder dessutom. Härligt att ni upptäcker så mycket på er ö men är man inte född på platsen så har man en del att ta igen. Dessutom så tycker jag att man känner sig mer hemma när man kan omgivningarna och traktens historia.

  Kram och ha en härlig fredag!

  Gilla

  • Oftast är det så. Kanske inte alltid. Bättre med noll världskrig än … 😉
   Tack. 🙂
   Det är ett mycket bättre läge att bo här än att som tidigare försöka hinna med så mycket som möjligt en vecka. Det går att gräva djupare. Jag uppskattar också att lyssna på tips från de som bott här länge/alltid. Gotland är en mycket intressant ö med all sin historia och det skiljer en del jämfört med fastlandet inom olika områden. Södra delen är förutom raukarna ganska lik södra fastlandet när det gäller mycket. Vi sa just det när vi gled omkring tidigt på morgonen med bilen förra fredagen. Det kunde lika gärna varit Västergötland, Skåne eller Halland. Fördelen här är att det är så nära mellan godbitarna.
   Kram tillbaka

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s