Djauvik – kärt återseende


Djupvik fiskeläge var det andra fiskeläget som jag besökte under våra semestrar på Gotland. Det första var Gnisvärd som därmed också fick äran att vara först i bloggkategorin Fiskelägen.

Den där svängen efter branta backen gillar jag. Först hade jag vandrat nerför en bit och hänfördes av den vackra utsikten och glömde nästan bort att ta kort. Det var så mycket att ta in. Blåeld, fiskebodar, havet och de två välkända öarna.

Vid första världskriget var det gott om strömming här och fångsterna blev stora. Överlag har här mest fiskats just strömming och torsk.


Blåeld! Den var ännu finare för någon vecka sedan. Det såg jag på min bloggvän Ingrids blogg.

Totalt finns det ett trettiotal bodar. De äldsta är uppförda i slutet av 1800-talet och hade två relativt rymliga rum i varje, ett för övernattning och ett för redskapens förvaring. Till fiskeläget hörde också ett stall för böndernas hästar. De flesta bodarna är dock uppförda mellan 1920 och 1960. Från början gav fisket bönderna välkomna sidoinkomster. Nu är fiskeläget ett fritidsområde.

Utsikten mot de båda Karlsöarna går inte av för hackor. Stora ligger längst bort från kusten. Jag gillar att från ett flygplansfönster titta ner på öarna.

En av båtarna i hamnen.
Efter att ha googlat är jag fortfarande inte helt säker på om det går att åka båt, på sommaren, från Djupvik fiskehamn ut till Lilla Karlsö… Däremot vet jag att det går båtar till både Lilla och Stora, från Klintehamn.

Närmast stranden ligger båthusen.
Vi hade vaknat på hemmaplan i Visby av att himlen hade öppnat sig. Det ösregnade. Men när vi packade bilen någon timme senare höll det upp. Sedan blev det bara bättre och bättre ju längre vi rullade mot söder. Precis som vi önskat.

Vi fortsatte resan längs med ett av Gotlands vackraste kustavsnitt – Ekstakusten. Många tycker även att kustremsan bjuder på öns bästa solnedgångar. ❤

24 tankar på “Djauvik – kärt återseende

  • Vid mina första besök här kände jag inte till så många andra lägen. Jag gillar verkligen kustremsan från lägret och söder ut. Men det gäller att ha uppsikt på vägen så den är fårfri. 🙂 Tror jag vet vilket du menar. Blir antagligen en header av det nästa gång. 🙂

   Gillad av 1 person

 1. Stort tack, Bosse! Så roligt att få följa med. Gotland har så många fina fiskelägen och en del har jag besökt, men det finns så många.
  Denna gång blev det ett snbbesök i Visby för oss. Jag tittade vaket efter dig. Men, såg dig inte bland alla människor. Vi hade en jättefin dag i Visby njöt av att vara på plats.
  Kram!

  Gilla

  • Synd bara att många är svåra att hitta och nå. Skyltar undviker de tydligen att sätta upp på de ställen det inte säljs något. 😉
   För dig är det en vana. Men om det inte stormar hade jag säkert uppskattat turen ni gjorde på ”sjön”. Chansen är noll att du skulle hitta mig i det vimlet. Men om du spanat efter Solveig hade chansen varit lite större. Hon var på måndagen på två föreläsningar. Eftersom det regnade på tisdagen tog hon chansen och hade turen att få ”biljetter” till två till som gav mycket. Visby är en underbar stad på många sätt. Jag minns den stora skillnaden när vi kom förra året i början av augusti. Vi tog paus i upp-packandet och cyklade ner till muren. Hopplöst att ta sig fram bland gående människor. Inte lätt att göra sig av med cyklarna. Till slut fick det bli en ”lite dum” parkering. Lång kö på Fiket. Nästa gång, en vecka senare var det som att komma till en ny stad. Som att vända på en hand. Visby var vår stad. Häftigt att tänka så med tanke på att ”vår stad” bara var två-tre veckor gammal. 🙂 Värmen var kvar liksom solen. Det var den till mitten av oktober.
   Kram

   Gilla

  • När man svänger vänster och fortsätter på Ekstakusten är det ljuvligt. Fast det gäller att titta på den smala vägen ibland. Fåren tycker naturreservatet är deras. 🙂 Den här gången slapp Solveig gå ut och ”putta iväg” dem snällt.

   Gilla

  • Tack! De bästa är att de inte rör sig eller påverkas av vinden som smådjur och blommor gör. 🙂 Undra hur många fiskelägen jag har hunnit missa – än så länge. Vågar inte köra ner var som helst. Vet inte ens om det kan kallas för vägar. 😉 Skyltar finns oftast inte till de mindre fiskelägena. Våra resor blir som ett äventyr i äventyret ibland. Kul så länge bilen inte tjurar. 🙂 En jeep hade varit ett bättre val.

   Gillad av 1 person

 2. Alla bilder så fina – de förmedlar så mycket! Den här gången fastnade jag för din sista bild… så mycket sommar i den bilden! Förstår att du har mycket fint att visa och berätta om! ❤
  Ja, Bosse… när kommer din bok om Gotlands pärlor!? 🙂
  Kram Nilla

  Gilla

  • Det är alltid extra kul att hitta ett ”skyltfönster” i någon gammal bod. Under denna tredagarstripp var vi vid fyra olika typer av fiskelägen. Det moderna är jag inte lika förtjust i. Får se om det får komma med. Kanske för att förmedla skillnaderna.

   Hade det inte varit så mycket sysslor runt omkring en bok så. 😉
   Kram Bobo

   Gillad av 1 person

 3. Eftersom vi bor i Eksta, fast lite längre in från havet, så håller jag naturligtvis med om att den här kustremsan är mycket vacker. 🙂 Första gången vi var på Gotland (1999) så åkte vi tidigt på morgonen utmed Ekstakusten en septemberdag och blev så imponerade…folk badade. I september! Kanske kusten och havet just här är en bidragande anledning till varför vi bor här nu. 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag kan verkligen förstå att ni valde ett sådant läge. Nära till många underbara ställen. En vacker trakt. Men Gotland har otroligt många andra fina platser och områden och jag ser fram emot att upptäcka så många som möjligt.

   Undra vad som hänt om jag tackat ja till ett fast jobb på ön sommaren 1987? (Då hade jag aldrig satt min fot här.) Min klasskompis tjatade på mig, men jag satt där med två brev på skrivbordet som störde lite av den kalla sommaren. Bibliotekarielinjen på Borås Högskola? ”Datalinjen” på Umeå universitet? Världen är så häftig. Jag cyklade förbi arbetsplatsen för två timmar sedan. Strax intill muren. Nu har jag en underbar fru som jobbar där. Märkligt. Hade jag inte valt rätt skulle vi aldrig möts. ❤

   Gilla

   • Nej, det är konstigt hur man kan påverkas av sina ibland simpla val. Vi valde t.ex. att åka hit på en höstsemester på fyra dagar. Om inte hade man väl bott kvar i ”kortstan” som min gubbe kallar Stockholm. Då hade vi inte en tanke på att flytta därifrån, men när vi året efter åkte tillbaka för 14 dagars semester så hade vi redan börjat fundera på att flytta. Stockholm är inget trevligt ställe längre….. Men att det blev Eksta var rena turen, vi letade faktiskt hus över hela Gotland!

    Gilla

 4. Fantanstiskt att det är bevarat så fint, påminner mig lite om fiskeläget i Käringsund på Åland som jag tycker är så vackert 🙂

  Gilla

 5. Vilka fina bilder! Den sista med fönstret är helt magisk och precis i min smak. Så många små idylliska fiskelägen det finns att besöka på er ö.

  Kram

  Gilla

  • Vad nyfiken jag är på att få komma in i en av bodarna. Kanske jämföra en gammal obebodd med en fritidsbod där nytt och gammalt förmodligen krockar med varandra. Jag hade svårt att få till en bra bild på ett annat ställe med tanke på alla plastleksaker som befann sig framför mitt favoritmål. 🙂
   Jag eller bilen måste bli djärvare på att studsa mellan stenarna på det som kanske är en väg och kanske leder ner till ett fiskeläge. 😉
   Kram

   Gilla

  • Jag skulle vilja ha en stor terrängbil när vi närmar oss möjliga grusvägar ner till något fiskeläge. För vi kommer att missa många godbitar.
   Varsågod. Det finns många perfekta ställen att parkera husbilen på med magisk utsikt. Som några jag berättade om på Fårö. På denna längre tur såg vi också flera braiga ställen.
   Kram

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s