Slår ut både Marabou och Fazer


Denna skylt såg vi när vi var på väg med bil och fikakorg och hade siktet inställt på Närsholmen. Vi bestämde oss för att köra in på tillbakavägen.

”När Maldes” – i ett magasin har det totalrenoverats och här tillverkas och säljs godsakerna.

Första intrycket är viktigt. Ser en plats inbjudande ut väcks intresset direkt.

Rostigt är både trendigt och tidlöst.

2010 köpte Ann-Charlotte detta företag som hade startats åtta år tidigare. En av Lottas drömmar hade alltid varit att tillverka praliner. När hon nu fick chansen så kunde hon givetvis inte tacka nej.  Jag ler igenkännande när jag läser om hennes drivkraft på hemsidan. ”Jag har lärt mig att inte skjuta upp något till morgondagen för man vet inte hur länge man finns här på denna jord.” ❤

Lotta gör allt i processen från början till slut. Förutom att odla kakaobönorna. Mycket hämtas från egna trädgården och naturen. De har nöt och mandelfria chokladpraliner för alla smaker.

Det fanns så många lockande smaker och tilltalande format så det blev svårt för en ”Velmaja” som jag att bestämma mig.

Bilar och skor lockar säkert en yngre publik. Den bruna ”chokladbubblan” får mitt nostalgihjärta att smälta. Tur det inte var tvärtom. 😉

När jag på hemmaplan läser om ingredienserna i deras vanliga sortiment blir jag sugen på mycket. Tur jag såg att de säljer via fem ställen i Visby. 😀

Vi var där i juni och hade redan fikat. Nu vet jag att de i juli även serverar fika till besökarna. Borde vara uppskattande att sitta på gården.

Min rubrik är inte falsk. Jag sög sakta på mina favoriter och måste säga att de vinner lätt över de stora ”chokladelefanterna”. ❤

26 tankar på “Slår ut både Marabou och Fazer

 1. Där hade jag inte vågat gå in..Jag hade tagit en av varje! inte alls bra för figuren.
  Här har det idag varit …Blandad kompott här med sol regn och blåst!
  Kram!

  Gilla

  • Du får inte bara gå in och ta hur som helst. 😉 Jag äter med andakt. Enbart när jag ska göra något fysiskt efteråt.

   Som svensk sommar ofta kan vara. Det regnade när vi tog vår morgoncykeltur. Mina glasögon saknar tyvärr rörliga torkare som på bilen.
   Kram

   Gilla

  • Choklad kan vara bra av hälsoskäl. 86 % kakao står det på förpackningen i min hemliga låda. Sänker blodtrycket. Gör nytta för lilla tickande hjärtat. God choklad? Njet. 😦
   Choklad var den enda godkända godsaken enligt min första läkare. Dock bara på lördagen. En rad minns jag att han sa. 🙂
   Ibland behövs sämre godis. Hårda söta saker. De har räddat mig hundratals gånger när jag haft blodsocker som inte gick att mäta. Under 2.3. Druvsocker kan bli för torrt i munnen om inte dryck finns tillgängligt. Då blir det kris i hjärnan.

   Men den här underbara chokladen åt jag under andakt. ❤ Den enda biten sög jag på länge och kunde analysera och komma fram till min blogginläggningstitel.

   Tyckte jag var värd det efter en timmes promenad. Den var ljuvligt god. Hade det varit förr hade jag vid ett besök "i detta guldkorn" köpt slut på pengarna i plånboken och sedan vräkt i mig och ångrat mig surt efter. Med andra ord är det bättre läge nu när jag inte kan/vill använda den "barnsliga" taktiken. Har jag fem bitar kan de räcka länge. Märks tydligt när vi har chokladlekar vid julen. De andras tre fat är tomma fort. Mitt räcker (om jag haft tur med spelen) en bra bit in på nya året. 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Blev rekommenderad den chokladen efter hjärtinfarkten men jag tyckte den var hemsk. Har en lite flaska sockerdricka i bilen eller fickan och det funkar. I september får jag min insulinpump och det blir så skönt.
    Kramar

    Gilla

   • Vanlig mjölk var det givna valet på hemmaplan de första åren. Nu har det sedan länge varit söt cola. Både hemma och med i ryggsäcken. Då går BS snabbast upp. Choklad tar jag inte till i akutlägen. För långsamt. Däremot unnar jag mig sådant jag gillar när vi ska ut på längre utflykter med fysisk aktivitet.

    Bra att du ligger ett steg före med medhavd dryck. Ha ändå alltid druvsocker i fickan i en smidig burk.
    Vad spännande. Du har något bra att se fram emot. Du kommer att få ett friare liv och oftast är det stora fördelar med finesserna. Nu vet jag inte vilken pump du ska ha. Marknaden växer enormt. Min som är ny för mig är en stenåldersvariant för andra. Den har få finesser men jag utnyttjar dem ofta. Dessutom är det en stor fördel med möjligheten att kunna ta av ”knappen”. Stor skillnad mot sprutorna. Då hade jag redan en massa insulin i kroppen och tvingades äta och dricka extra när BS var för lågt. Nu kan jag sänka dosen eller plocka av mig pumpen på mindre än en sekund. Precis som vi duschning och bad. Nackdelen första tiden är att ha en sängkompis på nära håll som ska med upp vid toalettbesök. Minns inte hur lång tid det tog innan vi blev kompisar och jag automatiskt tog med den i handen/fickan. Gillade heller inte när slangen fastnade i skärbrädan och skåpshandtag. Händer i nutid också. Men inte längre i bildörren. Då åkte ”allt” av. Inte kul att börja sätta ett nytt set på ”bortaplan”. 😦 Jag har slutat att lägga pumpen i dörrfacket. 😉

    Gilla

 2. Bilden med hinkar på laven, precis som det såg ut i barndomen, till skillnad att de var noga diskade och innehåll mjölk. Så god chokladen ser ut, påminner om jul. Tur att det finns även sommartid.

  Kram

  Gilla

 3. Så fin deras företagsskylt är! Emalj? Tror säkert att chokladen år av god kvalité! Säkerligen inget fusk med råvarorna. Ja, roligt att hitta sådana ställen och gynna verksamheten om allt verkar bra och trivsamt.
  Kram Nilla

  Gilla

  • Mycket fin. Vet inte. Jag valde att ta med den skylten för den var så läcker. Annars fanns det en stor skylt som var mer synlig för biltrafikanter och med mer text/information.
   Det var verkligen klasskillnad. Jag sög försiktigt och njöt av varje sekund. ❤ Eftersom jag valde liknande praliner som finns i de välkända lådorna var det lätt att jämföra. Dessutom var de lite större.
   Kram Bobo

   Gilla

 4. Så roligt att upptäcka nya ställen! Jag har nog sagt det tidigare att i våra krokar, i närheten av lantstället, finns det inte så mycket. Vi får åka längre sträckor. Vill man ha skog, sjöar och vild natur finns det i överflöd men tyvärr ont om fikaställen.

  Så inspirerande med människor som tar chansen att ändra sina liv. Att våga.

  Gilla

  • Samtidigt får du lugn och ro. En stor kontrast till din bostad i en storstad. Perfekt för att få skrivtid.

   Jag hade fem tunga skäl till just en flyttning till Visby. Ett av dem var att jag ville starta en till blogg där allt skulle handla om bara ön + Fårö. En stor fördel är att ytan är hanterbar. Ju mer jag läser på och ju fler människor vi träffar desto fler uppslag får vi. Det tacksamma klimatet gör det hela inte sämre. Denna blogg ska vara positiv och ljus. Med tanke på allt fint som finns här är det ingen svår uppgift. Däremot har jag mindre och mindre tid för eget skrivande. Synd. För här finns miljöer som jag letade efter och förväntade mig skulle finnas. En sida av mig vill bara sätta igång och stänga av allt annat. Den sidan tystar jag försiktigt och fjäskar lite för ibland. Din tid kommer senare. 😉

   Instämmer helt. 😀

   Gilla

 5. Vi äter inte godis alls, utom lite choklad till jul. Men…så tidigt i våras så ”råkade” Rolle köpa såna där Lindts chokladkulor – vilket han inte skulle ha gjort. Vi blev båda två ”chokladomaner”….. Som tur är så har dom nu slutat sälja dom på ICA för säsongen det är för varmt, så just nu klarar vi oss utom dom! Skönt!!
  Vi har ju ungefär hundra gånger åkt förbi det här stället – utan att stanna -men nu ska vi nog passa på att gå in där och köpa oss nåt gott till kvällen. Fast vi brukar ju åka in till tomat /grönsaksodlaren i När och köpa oss ett par påsar med cocktailtomater som godis!
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag förstår att ni avstår helt med tanke på vad som hände med Lindts chokladkulor. 🙂 Solveig har också en paus från godis/choklad. Dock finns det undantag när det gäller kakor till fika. Tur tycker jag med tanke på min kommande tävling ”Årets fik på Gotland” i min kategori Fikatime. 😉 Vi ska ju upp till 25 kandidater.
   Nä du. Jag tror antagligen att ni köpte rent där. Eller att de gömmer undan så fort de ser er parkera bilen. 😀

   Risk för en repris om ni stannar där och köper hem praliner. Otroligt goda tyckte jag och Jennifer som var juryn. Nästa gång hoppas jag Solveigs paus är slut.
   Nyttigare med obesprutade cocktailtomater.

   Nu ska jag fortsätta sätta skärpa på bilderna som aldrig tycks ta slut från vår sista längre resa. Vilken tur vi hade med vädret de dagarna.
   Kram Bosse/Bobo

   Gilla

 6. Kan tänka mig att det smakade alldeles ljuvligt och slog massproducerad choklad med hästlängder. Bubblan hade jag nog låtit följa med hem…

  Kram

  Gilla

 7. Oj så mycket gott, och jag som är en riktig gottegris,haha…fördelen med choklad är tycker jag att man kan inte äta för mycket. Det blir för mäktigt och räcker så bra med ett par bitar.
  Mysigt ställe med mycket nostalgi, och så rätt tänkt av henne att göra det man brinner för här och nu om möjlighet finns. Man vet baske mig aldrig hur länge tiden på denna jord finns…
  Från det ena till det andra. Jag och min kära syster är inte lika varandra. Hon är lik våran pappa och jag våran mamma. Inte bara utseende mässigt utan även till sättet. Jag är så glad för hennes skull att hon har hittat sin stora kärlek i mogen ålder. Det är så sant att för kärleken finns ingen åldersgräns.
  Kram och ha det gott på eran underbara och vackra ö ♥♥

  Gilla

  • Kommer du till Gotland någon gång ska du unna dig ett besök där. Eller köpa deras choklad i någon annan butik i Visby.
   Stämmer verkligen. En bit åt gången med pauser mellan.
   Det finns säkert många som ångrar saker som de av olika anledningar inte gjort. Sedan finns det saker man kan ångra att man gjort. 😉
   Härligt att hon fann sin stora kärlek i mogen ålder. Förmodligen är det lättare att hantera ett förhållande när man nått högre ålder.
   Tack ska du ha ❤
   Ps. Hälsa vattentornet. 😉

   Gilla

 8. Det kallar jag en härlig utflykt. Helt i min smak. Tyckte om allt. Roligt med de gamla mjölkhinkarna och även kärran. Påminner om gamla tider.
  Så mycket med god choklad. Jag skulle utan tvekan välja Volkswagen bilen. Fast jag har jobbat i så många år på just Volkswagen firma så har jag aldrig ätit någon.
  Kram.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s