Lätt att ta för givet

Denna kategori kommer att handla om sådant som jag uppskattar och som tillför vardagen något extra. Att stanna upp och glädja sig åt småsaker tror jag betyder mycket för det inre och därmed för hälsan och välbefinnandet.
Vad är vardagslyx för dig? Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina tankar. Har du inte kommenterat på min blogg tidigare syns inte din kommentar förrän jag godkänt den.

Utsidan på vårt bibliotek i Visby.

En del av barnavdelningen.

Mysiga soffor för små och deras anhöriga. Här kan de sitta och läsa ihop. Eller titta på något uppträdande nedanför.

Tuff stol.

På nedre plan finns fiket med den underbara utsikten som jag la in här för ett tag sedan. https://gotlanduppochner.com/2019/03/18/har-lockar-alltid-ett-fonsterbord/
Detta är andra plan. Fina möjligheter att slå sig ner vid en fåtölj med fönsterplats. Ofta sitter jag på en bekväm stol och läser en stund medan Solveig letar lämplig litteratur till sina elever.

Kom att tänka på att jag lärde mig de här bokstäverna utantill redan på mellanstadiet. Inte kunde jag ana att jag flera år senare skulle ha praktisk tenta på Bibliotekshögskolan i Borås, där det gällde att välja rätt från klassifikationssystemet. Då skulle jag ex. kunna komma fram till att en ny bok skulle ha Hxpba på ryggen. (Skönlitteratur på igbo) 😉

Sliperlastad står det. Jag tror de smugglade med Åhusglass tillbaka. 😉

Här uppe på tredje plan trivs jag extra mycket. Vilken förmån det är att kunna låna böcker och annat material gratis på våra kommunala bibliotek. Vi har alltid varit trogna låntagare på bokbussar och bibliotek. Bäst var det naturligtvis när det kom helt nya böcker till de bibliotek som jag och Solveig jobbade på. Givetvis hade vi första tjing. Annars kunde vi inte veta om vi skulle rekommendera litteraturen eller bokprata om böckerna inför grupper.
Hade jag varit Tarzan och varit fikasugen skulle jag enkelt ta en lian ner och…  🙂

Tänk att sitta här på översta våningen  och plugga vid fönstret. Ta pauser och beskåda Almedalen eller havet. ❤
Det gäller såklart att ha studiedisciplin. Det hade jag nästan alltid som vuxen. Vilken skillnad det var att plugga på Högskola och Universitet. Om Solveig läst detta nu skulle hon säkert gärna berättat storys om att jag och Björn och Boel stack iväg ibland och spelade bowling. Hon är bara avundsjuk för att hon inte hade det rätta förnamnet. Stackars ”Bolveig” som satt kvar på alla föreläsningar. 🙂

 

 

 

24 tankar på “Lätt att ta för givet

 1. Vilket härligt bibliotek! Vi har verkligen fina bibliotek i vårt avlånga land och även ute på öarna 😉 Vårt var nedläggningshotat ett tag men det blev ett ramaskri som hette duga. I stället byggdes det ut och totalrenoverades vilket var väldigt uppskattat.

  Vardagslyx för mig är bland annat att få umgås med lilla S. Sommartid njuter jag av att sitta i min brassestol på stranden och läsa en spännande bok.

  Kram

  Gilla

  • Förr gick vi alltid in i bibliotek när vi åkte omkring på nya ställen. Det fanns allt från enpoängare till tiopoängare. Några hade inte hört talas om ordet GALLRING.
   Ibland är det bra att det blir ett ramaskri från bred front.

   Det måste vara guldkant på det förstnämnda.
   Fattas en sak på sista. För du verkar inte vara precis ivägsläpad för ett dopp från bryggan. 😉 Undra hur vi ska minnas sommaren 2019 i efterhand.
   Helgkram Bobo

   Gilla

   • Gallring är verkligen A och O för ett bra bibliotek måste vara med sin tid. Sedan ska självklart klassikerna finnas kvar men en hel del behöver bytas ut. Vår skolbibliotekarie är väldigt bra på det med tanke på den klena budget som hon har.

    Jag tror inte att sommaren 2019 kommer att kunna tävla med 2018 men vem vet. Bada ska jag i alla fall göra. Hoppas bara att kommunen får fart på lagningen av den sönderblåsta bryggan.

    Glad lördag!

    Gilla

   • Bäst är det om det finns ett stort magasin i anslutning till de öppna ytorna. Det handlar om fingertoppskänsla och kunskap.

    Det skulle vara svårt att överträffa, men osvuret är bäst.
    Hoppas verkligen att de ser till att fixa till bryggan innan säsong. Här verkar den ha tjuvstartat. Jag såg badande igår.

    Söndagskram

    Gilla

 2. Ser trevligt ut ditt bibliotek … Skärblackas är litet och ganska trist, Norrköpings stora stadsbibliotek är fult utvändigt men fint invändigt 🙂
  Vardagslyx för mig är att ha barnbarnen på ett inte alltför långt avstånd, att ha skogen inpå knuten, att grannen har en massa trevliga djur, som snart kommer att släppas ut i hagarna … att deras höns börjat värpa ordentligt igen efter vintern, så nu kan jag köpa närproducerat på riktigt igen. Finns en massa annat som nog kan platsa under denna kategori, men det här är vad som dök upp direkt 🙂
  Ha en fin fredag!
  Kram

  Gilla

  • Det är ju insidan som räknas. 😉 Samtidigt är det inte fel att det ser inbjudande ut på utsidan.

   Jag förstår det du nämner. Måste vara skönt att ha barn och barnbarn på nära håll. Låter mysigt med ”vårdjursläpp” och nyttigt med närproducerat. Vi har vid några tillfällen bott nära det sistnämnda. Ibland på promenadavstånd. Jag hoppas vi hittar något liknande här också. Det smakar godare och man känner sig hälsosam.
   Tack. Vi ska åka och titta på ”blått hav” både idag och imorgon. S såg ett suveränt fint lockande foto på Instagram från en plats vi aldrig besökt.
   Helgkram

   Gillad av 1 person

 3. Ett fantasifullt och inspirerande bibliotek. Vardagslycka för mig är när jag en dag får prata med alla mina barnbarn i verkligheten eller via Skype och när jag kan sitta i mitt syrum och jobba med det jag helst vill utan någon tidspress. Trevlig helg

  Gilla

  • Det är verkligen stor skillnad i kilometeravstånd mellan dina barnbarn. Jag tror säkert att någon av de andra sagt flera gånger att de vill ha det som R. Att det är fuskigt att de inte när som helst kan träffa dig live. Tur det finns Skype.

   Du skulle i ett annat liv varit en modeskapare. Du verkar ha talanger för det.
   Tidspress kan skava irriterande. I andra lägen kan det vara nyttigt och bra.
   Tack ska du ha 🙂

   Gilla

  • Det ligger bra till för de som har ärenden i närheten.
   Eftersom de har samma ”boksamling” spelar det ofta ingen roll. Vet man titlar och författare ska det inte vara några problem att reservera. Tar lite längre tid. I en del av de böcker jag beställt har det stått ex. HEMSE. För oss som beställer flera titlar kan det bli lite svårt att hinna med eftersom många av de nya endast har tvåveckorslån. Det retliga ibland är att det står att det finns bok/böcker att hämta när vi precis har kommit hem från bibblan. Fast vi givetvis kollat upp när vi lånar. Sedan gäller det att hämta inom en vecka. Annars… blir det till att börja om igen.
   Helgkram

   Gilla

 4. Jag har varit med på många trevliga event i Almedalsbibliotekets foajé; föredrag och utställningar och inte minst Primavera som Italiens vänner Gotland arrangerat tre år i rad.
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

 5. Ja, våra kommunala bibliotek är guld värt! Det ser ljust och trevligt ut i ert bibliotek och med parken utanför! Förstår att du/ni trivs där med all rymd och flödande ljus. Vårt bibliotek är bara några år gammalt och har också några samlingslokaler och därför kallas det numera för ett kulturhus!
  Jag besöker ofta vårt kulturhus, låna massor av böcker och tidningar. Ibland sitter jag där och läser. Toppen att via datorn kunna reservera böcker och sedan bara kunna hämta dem!
  Lyxen är att vara ledig – göra vad jag vill efter de förutsättningar som finns! 🙂
  Fredagskram Nilla

  Gilla

  • Kulturhus tycker jag är ett passande namn som täcker in många ”filer” i namnet.
   Visst är det toppen att beställa via datorn. Synd bara att det inte går att styra upp när böckerna dyker upp. 🙂 Lätt hänt att det blir som med ketchupflaskan.

   Det låter som något att vara tacksam över och stämmer bra in på mitt eget liv.
   Tack ska du ha.
   Helgkram Bobo

   Gillad av 1 person

 6. Vilket jättefint bibliotek!
  Tjusigt och mysigt!
  Småsaker i livet ger den riktiga glädjen!
  Vänta på stor under…då missar man ju det verkligt roliga som dyker upp hela tiden. Det jag gläder mig åt är det lilla, det blir det stora i mitt liv ,-)
  Kan vara ett hjärta naturen skapat…smatter av regnet, att hundarna gör en rolig sak ,-)

  Jag tror det är för att jag försökte skaffa en annan blogg som om jag inte ändrar står att jag är pencrow, jag tryckte bort bloggen, men det står alltid pencrow när jag ska kommentera…nu vet jag inte om det är den här bloggen jag inte längre kan kommentera på ,-))) det är en av dom som visar oinloggad fast jag är inloggad!?
  Ha en härlig Helg
  KRAM Primrose blogg en rosa fluga! ,-))

  Gilla

 7. Vilket vackert och välutrustat bibliotek! Här hade jag gärna suttit och pluggat.Elle bara besökt det just för att det känns inbjudande.
  Vardagslyx för mig är att disponera min tid och få till spontana besök med döttrar och barnbarn. Och att få vara frisk.
  kram!

  Gilla

 8. Ett fint bibliotek som jag gärna hade besökt. Växjö har också ett trevligt bibliotek men det är en bit att åka. I Rottne finns ett litet tråkigt på skolan som jag inte besöker tyvärr.
  Kramar från oss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s