8-9. Hejdeby och Akebäck kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också. 😉

Hejdeby kyrka är byggd av kalksten i tre etapper under 1200-talet.

Tornets breda bas antyder att det planerades sidogallerier som sedan aldrig blev av.

Under väldigt många år kallades kyrkan för ”Rosornas kyrka”. Orsaken till det fina smeknamnet var den rika vägg och bänkdekoren i barock och rokoko.
Men den senaste restaureringen 1970 förde med sig att namnet ”Apostlarnas kyrka” passar bättre. För under flera lager väggmålningar hittades en omfattande svit av ovanligt väl bevarade apostlabilder. Det hade varit intressant att beskåda…

I all litteratur jag kommit över nämns att interiören överglänser den lilla och anspråkslösa exteriören när det gäller Hejdeby kyrka. Men en låst port är en låst port.

Vissa detaljer kan jag som tur är njuta av från utsidan.

Dessutom är det en vacker allé till och från kyrkan…

… och förhoppningsvis är nästa kyrka öppen.
En liten bit ifrån var det massor av människor som spelade varpa. Den sporten har jag aldrig provat på. Har du?


Den romanska kyrkan i Akebäck ligger belägen på den bördiga gotländska slätten. Inte speciellt långt ifrån Visby.
Långhuset har byggts i en etapp under 110-talets senare hälft. Tornet vid 1200-talets mitt.
Tyvärr låst även här. Därför fick de bägge kyrkorna dela på detta blogginlägg.

Här har vi troligen inte missat något. I en text läser jag följande: ”Kyrkans ganska kärva exteriör motsvaras av en enkel, nästan torftig interiör.”
Inte ljusare ord i nästa bok.
Samtidigt går mina tankar till en andra chans. Helst när jag läser om tre inmurade ”ljudkrukor” i korvalvet av lergods. En sällsynt akustisk finess för att förstärka resonansen. Drömmande läser jag vidare att i katedralen i Famagusta på Cypern finns hela valv murade av sådana krukor. Varför tittade jag inte på sådant i ”Spökstaden” när jag körde omkring där med mina snabba moppar under flera somrar på 80-talet. Kanske för att det inte var tillåtet att befinna sig i staden då. 😉

Vilken tur jag hittade annat intressant att plåta utomhus. Ovanlig gravsten.

Vad förvaras här?

Eftersom vi gick lite på pumpen… 😉

Tänkvärda ord:
”Människor har en tendens att
glömma sina skyldigheter men
minns alltid sina rättigheter.”
                                           Indira Gandhi

Efterord:
Vi gjorde våra besök i september 2018, en vecka innan medeltidskyrkorna skulle stängas för allmänheten. Dessa två kyrkor var tyvärr redan igenbommade. Därför bara exteriörfoton. Tur besöken inte kom efter varandra. Sanningen var nummer ett och nummer fem. Det var öppet i kyrka två till fyra. Men när vi rullade iväg från ”femman” Akebäck hade vi ingen lust att chansa på ”sista datumet” en vecka senare. Istället bestämde vi oss för att vänta in maj 2019 – snart är vi där. Härligt att våren är på G. Du får ha en bra söndag. ❤

18 tankar på “8-9. Hejdeby och Akebäck kyrka

 1. Visst är det trevligt att titta in i vackra kyrkor, men trist att dom är låsta lång tid. Vi hade besök av en gammal ”vän” vi inte sett på 40-45 år för några år sen. Han var omåttligt intresserad av kyrkor – men som oss inte religiös – vilket betydde att han ABSOLUT skulle in i Lau kyrka trots att den var stängd. 😦
  Det hela slutade med att han ringde till kyrkvaktmästaren (vars namn & nummer vi var tvungna att fixa fram) och utgav sig för att han hade nåt viktigt att titta på eller skriva om eller liknande och MÅSTE in i kyrkan. Vaktmästaren bodde precis bredvid så det gick bra och allt ordnade sig. 🙂
  Den här kyrkintresserade bekanten var dock totalt ointresserad av naturen på Gotland – till min förtvivlan eftersom jag planerat en massa trevliga rundturer på ön. Det började med att vi åkte ner på storsudret, där käkade vi lunch ovanför havet; Varmrökt lax, sallad och gott bröd.
  Redan där blev jag lite fundersam, han lyfte knappt huvudet från maten. SÅ märkvärdig var den ju inte! 😦 😦
  Sen åkte vi vidare till Hammashagehällars raukfält där Rolle, jag och Santos direkt gick ut från bilen. Vår ”vän” satt dock kvar tills jag frågade honom lite syrligt om det inte vore bra att ta några kort på raukarna så han kunde bevisa att han varit på Gotland!?
  Först då tog han sig ut bilen och gick några meter. Han erkände senare att han bara var intresserad av teknik och saker gjorda av människor, natur hade han inte något som helst intresse för. Wow…..visste inte att det fanns sådana människor!? 😦 😦 😦
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Det handlar kanske om att det kostar mycket pengar att värma upp en sådan stor lokal. Har de ex. inga andra aktiviteter på vintern så…
   Förstår att det var trist för dig som hade planerat att visa upp olika sevärdheter. Själv tycker jag det var tur att vaktmästaren inte åkte långt för att öppna för din vän. 😉 Vi människor är olika. Vad mycket fint han missade. Det är en stor fördel när man känner de som ska komma på besök. (lite mer)
   Regnkramar från Visby

   Gilla

 2. Då kan jag kanske se fram emot lite interiörbilder senare? Även om många kyrkor påminner om varandra så har ändå var och en det där lilla speciella. Kram

  Gilla

 3. Varpa har jag aldrig spelat. Tror du inte att det är för tidigt på året för att kyrkorna ska vara öppna? Det är trist att komma till en låst kyrka. Det hände aldrig förr! De ser fina ut båda två! Vilken häftig gravsten, har aldrig sett nåt liknande!
  Ha en skön söndag!

  Gilla

  • Jag kan inte ens reglerna.
   Detta är från resor i slutet av augusti och till första lördagen i september. Efter just den sist inlagda kyrkan tog vi en paus som fortfarande pågår. Men den 15 maj-15 september ska de förhoppningsvis vara öppna igen på dagarna.
   Jag har därmed endast tre kyrkor, nummer två till från denna resan, att visa upp.
   Den var speciell. Lite sorgligt att kvinnor inte fick mer plats på gravstenarna.
   Det bara regnar och regnar. Vi måste i alla fall till bibblan och hämta en rejäl beställda böcker. Annars ”fryser” de inne.

   Gilla

 4. Vilken otur att båda kyrkorna var låsta och stängda för visst vill man titta även inomhus. Vilken vacker och ovanlig gravsten!

  Varpa har jag aldrig spelat men det finns en varpastadion i Malmö!

  Kram

  Gilla

  • Den resan både började och slutade låst. Men jag tog en rövare när det gällde andra kyrkan. Denna gång handlade det inte om bröllop. Utan något som förekommer tidigare i livet. 🙂 S satt kvar i bilen. 🙂
   Den var verkligen speciell.
   Det hade jag ingen aning om. Gotlänningar som hamnat på fastlandet?
   Regnkramar

   Gilla

 5. Härliga fina bilder på gamla kyrkor och stängda är nog alla kyrkor den här årstiden. Ser fram mot när du kommer in och kan visa bilder från dom. Varpa.. nej det har jag aldrig provat på att spela.
  En sådan pump skulle jag vilja ha i min trädgård och jag vet vad jag skulle göra vid den med hink och en ljusslinga:).
  Kram gun

  Gilla

  • Det flesta är stängda nu. Men vår utflykt var i september. Då skulle de varit öppna enligt ”all reklam” för medeltidskyrkorna. 🙂
   Precisionsspel. Skulle varit kul att testa.
   Det tror jag säkert att du skulle vilja ha. Vad mysigt på kvällarna med ljus i den.
   Kram Bosse

   Gilla

 6. Synd så klart att kyrkorna var stängda! men det blir som sagt en trevlig anledning till att återkomma! 🙂 Den förta kyrkan må jag säga är oerhörd vacker! Det blir spännande att få följa med dig in vid tillfälle! Nej, en låst port är inte så kul, även om den är vacker! Likaså fönstret, den gröna allén och pumpen! Så bra att du stötte på den! 🙂
  Kramis Nilla

  Gilla

  • Det var en aning snopet. Tur de inte kom efter varandra. Istället fick jag ett annat ”problem” vid andra kyrkan. Kommer i pränt vid nästa tillfälle. 😉
   Kanske ger vi första kyrkan en ny chans eftersom den inte ligger så långt bort. Annars får de andra på ”vita kartan” komma i första hand. Det återstår många. I en grovplanering kan jag tänka mig att det tar 4-5 år.
   Oftast brukar det vara trivsamt att ge miljön precis utanför en stunds tid. Under turistsäsongen kommer våra kyrkstopp att bli ännu mer behagliga. Ett andrum. Oftast bara några få minuter från en större trafikerad väg.
   Kram Bobo

   Gilla

 7. Så tråkigt att kyrkorna inte var öppna när ni kom – jag brukar också ha otur … oftast för att jag är för morgonpigg 🙂
  Underbara bilder fick du i alla fall – vi tycker ju ganska lika om gamla dörrar och fönster 🙂 Ni får säkert tillfälle att komma in en annan gång – snart är det sommar igen.
  Kram

  Gilla

  • Jag är också morgonpigg. Men vi åkte vår tripp efter lunch. Händer det inte för ofta är det lite ”charm” i det hela. Allt kan hända. Som en inre tävling för mig. 🙂 Självklart inte kul om det händer några gånger på raken av orsaken stängt. Helst inte när vi kommer längre bort från Visby.
   Syftar mest på ex. bröllop som jag skrev om tidigare och det som hände vid andra kyrkan som vi kom till denna lördag. Då blev det verkligen en sport för mig att hinna in och ut i kyrkan. S valde att vara kvar i bilen. Njuta hann jag inte på plats. Men jag fick mina foton och det blev ett kul minne. Blyg hann jag inte tänka på att vara. 😉
   Den första kyrkan ska jag ha i åtanke om vi kör förbi där. Skulle vara intressant att beskåda insidan.
   15 maj ska de vara öppna för offentligheten. Tiden går snabbt. Hoppas få uppleva lite vår först. Men ute är det vinter och inombords känns det mest som höst. 😉
   Kram Bosse
   Ps. Du hade älskat att gå morgonpromenader innanför muren och plåtat gamla fönster och dörrar.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s