7. Stenkumla kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid. Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också. 😉

Stenmurar sätter alltid igång min ”historiska hjärnhalva”.

Det spås att socknen Stenkumla fått sitt namn efter en kyrka av sten, som byggdes i tidig medeltid, och att det i grannsocknen Träkumla vid samma tid fanns en kyrka i trä.

Jag upplevde det som mäktigt och stort när jag klev in här efter att en stund tidigare varit på besök i Träkumla kyrka.

Krucifixet är från sent 1100-tal. Ser du att Kristus bär skor och ”bara” är fastspikad i händerna? På korsändarna finns det snidade evangelistsymboler.

Lätt att fastna i detaljerna och bli fascinerad av dem. Läser i ”Gotländska kyrkor” av Erland Lagerlöf och Gunnar Svahnström att altaruppsatsen av sandsten, med en  uppståndelsescen i relief i mittfältet, är ett arbete av stenmästaren Lars Mattsson Hamel 1676.

Maria och Jesusbarnet.

Kalkmålningarna på långhusets väggar är utförda av ”Passionsmästaren” vid 1400-talets mitt.

1952 genomfördes en omfattande restaurering av kyrkan. Detta gjordes efter ett förslag av arkitekten Erik Fant.

Efterord:
Tektor som jag skrev ett blogginlägg om tidigare är begravd norr om kyrkan. Gärningsmannen som var den siste i Sverige som halshöggs offentligt.

Tänkvärda ord:

”Somliga vänner är gärna gäster vid ditt bord
men stannar inte hos dig i nödens stund.
                                           Jesus Syraks vishet

Ps.
Tänk på att ”Månadens tävling” alltid bara finns med i ett inlägg varje månad. Oftast pågår däremot tävlingen under hela månaden. Det är bara att välja kategorin ”Månadstävling” så hamnar du direkt på rätt plats. Nu har jag lagt in blå text på de tio foton som är tagna på Gotland och Fårö. (ett foto togs inne i Fårö kyrka) Vinnaren fick ihop hela nio rätt. Inte illa med tanke på att kvinnan bor i Australien. 

23 tankar på “7. Stenkumla kyrka

 1. Det är så vackert med stenmurar!

  Nej, det gick inte att göra något åt Klaebo. Men jag har lite svårt för hans taktik att alltid ligga bakom och ”vila sig” och dra iväg när han tröttat ut (både mentalt och fysiskt), som i det här fallet, Ustiugov.

  Roligt för Johaug idag men det är Frida som är värd mest beundran. Otroligt vad hon har åstadkommit under VM! Imorgon 5-milen. Inga herrar som har chans, väl?

  Gilla

  • Jag är också svag för stenmurar.

   Undra var han fått den taktiken ifrån? 😉 Den känns bekant på något vis.

   Mycket spännande tävling att följa. ”Flugan” hade säkert förmånen att veta exakt hur Johaug skulle agera. Därför hennes defensiva inledningstaktik som vann i längden.
   Ebba har kommit i skymundan efter sin starka säsong. Det var många framtidstjejer som Johanna O presenterade för någon månad sedan på TV. Sverige kan kanske på allvar försöka ta över tronen från Norge.
   Frida är otroligt mogen för sin ålder. Det var väl Stina också ”en gång i tiden”, som jag tycker gjort den största bragden av de svenska tjejerna – bara genom att komma till start. Jag var säker på att hon inte skulle vara med i VM. Sedan rädd för att hon skulle gå sönder när det var allvar i ex. sprintfinalen.

   Det blir SVT play idag. Kanske snabbspolar jag en bit. 😉 Kommer en svensk bland de tio bästa är det godkänt. Kul för Sundby att han äntligen fick en guldmedalj individuellt. Det hade gått troll i det i alltför många år.
   Nästa vecka är det dags för nästa show. Skidskytte-VM och Mästarnas Mästare på söndag. Vet inte om jag hinner blogga/vara social.

   Gilla

   • Jo men visst känns taktiken igen ;-).
    Håller med dig, synd om Ebba. Och så fantastiskt av Stina!
    Det pratas mycket om att något måste göras åt längdskidåkning. Det är mest en tävling mellan några få länder, Norge,Sverige och Ryssland. Då och då också Finland, Frankrike, Italien och USA. Få åskådare när tävlingar avgörs nere i Alperna. Förståeligt.

    Ja vad spännande med skidskytte! Nä vi får vara lite asociala ett tag ;-).

    Gilla

   • Fantastiska Norge tar död på den med sin bredd. Sedan bidrar andras länders fuskande på sitt svarta sätt. Att sedan snön blivit en ”bristvara” även i ”snöländer” gör inte det hela bättre. (betydligt roligare i de tidigare Tour de Ski där Cologna fick glänsa i ”skogen” längs den gamla järnvägsleden.)

    Bra med paus i några dagar. Jag har en del att titta ikapp. Bland annat en serie på DVD som jag fick av Lizette i F-present. Den heter ”Patriots day”. Bomberna vid Boston Marathon. Först ska jag avsluta några andra saker. 😉

    Gilla

 2. Ja, vackert med stenmurar! Likaså en gärdsgård som man ofta ser i skog och mark. Vacker bild på Jungfru Maria och Jesusbarnet. Återigen, vilket fint och värdefullt kulturarv vi har med kyrkorna!
  Söndagskram Nilla

  Gilla

 3. Kyrkor innehåller så mycket vackert och stenmuren är otroligt fin. Gillar stenmurar. Tänk om allt kunde tala, tänk vad man skulle få reda på då.
  Kram gun

  Gilla

 4. Älskar de här gamla kyrkorna – och just Stenkumla kyrka har jag faktiskt besökt, men tyvärr bara utvändigt …
  Stenmurar sätter igång min historiehjärna också … de ger mycket att fundera över 🙂
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s